Продължете към съдържанието

ЗАВИСИМОСТ

Зависимост – Според клиничните определения Зависимост може да бъде изпитана към определено „вещество“, като се разпознават няколко вещества (като отделни класове): алкохол, кофеин, канабис, халюциногени (LDS), инхалиращи се вещества (попърс, лепила, соли), опиноиди (хероин, метадон), седативи, вещества понижаващи тревожността, стимуланти (метамфетамин, кокаин), тютюн и други.

Зависимостта е сложно заболяване, което включва множество психични и физически аспекти. Много често зависимостите водят до промени в мозъка, които могат да бъдат и дълготрайни. Тези промени могат да предизвикат негативни преживявания и себеразрушителни поведения. Всеки може да развие подобно състояние. Няма един единствен фактор, които да определи дали някой ще развие състоянието или не, но при продължителна употреба на вещества е почти невъзможно да не се достигне до това. Някои хора са по-склонни към развитие на Зависимост, в зависимост от генетиката им, обкръжението и средата им, психологичните им черти – като склонност за обсесии или фиксация, както и травматични или стресови ситуации.

След определен момент на приемане на специфичното вещество, човек губи контрол над това дали да приема даденото вещество. Това прави лечението на зависимости много трудно без допълнителна специализирана помощ. Не са описани начини за самомедикиране, които да са успешни.

Като симптоми се определят:

 • Опасна употреба на вещества, като се има предвид последствията от употребата им за човека и за другите (например, свръхдоза, шофиране под влияние, припадъци и др.).
 • Проблеми свързани със социалния живот в следствие от употребата на веществата (конфликти, уволнение и пр.).
 • Игнориране на важни отговорности в живота – училище, работа, семейството
 • Withdrawal – когато човек спре да използва веществото и това причинява шок на организма, който е свикнал на определено количество от него. Това състояние има тежки физически симптоми.
 • Постепенно се увеличава количеството употребявано вещество.
 • Tolerance – постепенно човек става не-сензитивен към определено количество от веществото, затова се налага употреба на повече и повече.
 • Повтарящи се опити да се откаже от или да контролира употребата на веществото.
 • Все повече и повече време се отделя само за употребата на веществата.
 • Физически и психологически проблеми, като последица от употребата. Например: психотичен епизод, дисоциация, халюцинации, когнитивни проблеми и тн.
 • Човек спира да прави повечето от дейностите, които са били нормални за него или активности, които са му носели щастие/удовлетворение преди.
 • Непрестанно желание за употреба на веществата. Чувство за загуба на контрол.

Лечение:

Основната комбинация за лечение е психотерапия и медикаменти.

Има мултидисциплинарни екипи, които специализират в лечението на зависимости, които са част от така наречените програми за лечение на зависимости. Обикновено страдащите биват и разделени за определен период от време от нормалната за тях среда, като част от лечението.

Вариантите за психологическа помощ включват индивидуална, фамилна и групова терапия. Психологически консултации могат да бъдат изключително полезни за семейството или близките на страдащите. Те обикновено могат да бъдат включени и в терапията, което има множество позитивни ефекти при лечение. Това е и един от факторите за по-резултатно и по-бързо лечение. Включването на подкрепящите в терапия дава и добри индикации за по-рядка  (може би си имала предвид по-чести или устойчиви ремисии) ремисия на болестта.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *