Продължете към съдържанието

ЗА ПТИЧКИТЕ И ПЧЕЛИЧКИТЕ/ За секса и за чая.-Статия за сексуалното образование в семейството?

Защо е важно да се случи сексуалното образование в семейството?

Много родители си задават въпроси за това, дали и кога да започнат да говорят с децата си за секс, какво да кажат, как да го кажат, колко информация е допустима и къде да потърсят отговори, когато не ги знаят.

Не е лесно да се говори с децата на тема секс, но давайки честна, ясна и разбираема информация за сексуалното здраве е най-добрият начин да бъдат предпазени и да бъдат  избегнати рисковете от нежелана бременност и болести предавани по полов път.

Много родители никога не говорят с децата си за секса, като вярват, че неговоренето играе ролята на предпазна мярка, но в действителност то се явява предпоставка за психосексуални нарушения.

Сексуалното образование у дома е важно, защото:

– Разговора с детето ви за секс, може да го предпази от рисковете на небезопасния секс.

– Разговорите могат да заздравят връзката по между ви.

– Може да научите нови неща от разговорите с детето си.

На каква възраст трябва да започне сексуално образование?

Повечето родители са на мнение, че темата за секса трябва да бъде повдигната едва, когато децата пораснат достатъчно. Какво се разбира под достатъчно, обаче, не е много ясно и докато се чака това порастване,  децата вече са събрали доста информация от външния свят.

Според някой психолози, предучилищната възраст е най-благоприятният момент за първите разговори относно секса с детето. Това е период, през който половото развитие е безполово, тоест, половите хормони не влияят върху поведението и мисленето, а са фокусирани в развитието на тялото на детето. Фройд нарича този период „латентен стадий“.

Погледнато така, сексуалното образование на децата от предучилищна възраст полага основите на всички морални нагласи в отношенията между половете, психологическите характеристики на мъжете и жените, създава важни предпоставки за адекватно идентифициране на сексуалната роля.

Сексуалността е съществена част от това, кои сме ние и въпреки, че тя е различна, когато сме на шестнайсет или на шейсет, тя си остава част от нас. Така,че въпросът не би трябвало да е – кога да започнете да говорите с детето си за секс, а как да говорите с него на всяка възраст и всеки етап от живота му?

Сексуално образование на деца: основните правила?

 Основните принципи, които трябва да спазваме като родители в случай на “неудобни” въпроси или ситуации свързани и касаещи секса, това са:

-да запазим естествено си поведение.

-да имаме готовност да отговаряме изчерпателно на всички въпроси;

-да обясним всичко, без страх или срам.

Важно е да:

– Определим нивото си на комфорт, относно разговорите за секса.

– Изясним собствените си сексуални ценности.

– Използваме походяща за възрастта на детето ни информация.

– Определим специално време, в което да говорим за секс.

– Не се притесняваме от въпроси.

Основни грешки при сексуално образование в семейството:

Основната грешка, която се допуска при сексуалното образование в семейството е силната емоционална реакция от страна на родителите. Предизвиканите емоции от „неудобните“ детски въпроси се изписват на лицето на родителя и обикновено изразяват разочарование, объркване и срам. Това е грешка.

Децата са много добри психолози, те задължително ще регистрират тази странна за тях реакция и е твърде вероятно на свой ред да се почувстват объркани, виновни и грешни.

Децата поначало не виждат абсолютно никаква връзка между еротиката и раждането на деца. Възрастните сме тези, които привнасяме този смисъл и така трансформираме невинния детски интерес в еротично-неудобен въпрос.

Децата не виждат разлика между въпросите: “От къде идва слънцето?” И “От къде идват бебетата?”, Но разликата в реакциите на родителите по повод тези въпроси ще забележат незабавно.

В резултат на това децата започват да разграничават отделен специален кръг от въпроси, които по тяхно мнение са нещо мръсно и неприлично и това мнение, разбира се, е в резултат на емоционалната реакция на родителите.

Често срещани са отговори от типа на:

– “О, боже!? Ти вече се интересуваш от това? О, много бързаш, махай се! “,

-” Хи-хи, питайте по-добре майка си (баща си).

– „Много си малък/малка за това!“

И т.н.

Друга често срещана грешка е например по време на гледане на филми и телевизионни програми, когато има еротични сцени- родителите се опитват:

– да затворят очите на детето, за да не гледа;

– да отвлече вниманието му;

– да го изгони от стаята;

– да започват да се смеят;

В тези случаи детето е изненадано от това, което вижда и от това, което се случва с родителите му. По този начин вниманието му е още по-силно привлечено от тази тема.

Може да се случи, обаче и това, детето да формира вярването, че обичта, привързаността, сексът са неприлични и срамни неща.

В най-добрия случай, то просто няма да задава своите въпроси към родителите си, а ще  ги търси и намери в кръга на връстниците, тайно от семейството си.

В най-лошия –  подобни реакции могат да нанесат психическа травма и да поразят сексуалното развитие на вашето дете.

Как да се отговори на “неудобни” въпроси?

Независимо от възрастта на детето, четири, седем или петнадесет години, отговорите ни трябва да съответстват на истината по съдържание, да са обективни и научно подкрепени.

– Да даваме точна, актуална и ясна информация.

– Да говорим на ниво, което съответства на възрастта на детето.

– Да даваме достъпна информация.

Секс образованието за момчета и това за момичета в ранна възраст не се различава много, тъй като децата обикновено се интересуват от едно и също нещо. Отговорите в двата случая трябва да бъдат достъпни за разбирането на децата.Не е необходимо да навлизаме в подробности или да се разпростираме напред в бъдещето, когато самото то ще има деца. Важно е да концентрираме отговорите си върху сегашния момент и сегашния въпрос. Отговаряме стегнато, сбито и ясно. Държим в главата си, че на нашето дете трябва да се дават само тези отговори, от които то се интересува и доколкото то иска.

   Разговорите за секса не могат да се случат в социален или морален вакуум, но няма съмнение, че изчерпателната и достъпна информация е най-добрият начин да предпазим децата си.

В наши дни има много достъпни варианти и методи, с помощта на които да може да се обяснят по един добър начин сексуалните взаимоотношения и да се повиши сексуалното образование на нашето дете.

А, сега да видим как една толкова деликатна тема може да се обясни с чай:

[wpvideo pbp59ZXG]

 

Автор: Емилия Сотирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *