Продължете към съдържанието

В ситуация на криза – психично здраве

В кризисни ситуации подсъзнателният инстинкт просто чака да ни навреди. – Пелам Удхаус

В живота има ситуации, когато външни обстоятелства взимат превес над нас, над мисленето ни, над здравето и над поведението ни. За съжаление подобни ситуации също отнемат нещо много фундаментално за човека – а именно контрола му.

В ситуация на криза, нормалните правила на човешката психика са изменени, накуп с липсата на контрол върху живота ни, това неизменнно води до психично натоварване и сериозен стрес.

Какво е масовият ум и как ни влияе?

Груповият/масовият ум е термин от социалната психология описващ различията на психичните процеси и поведения на групи или общества, засегнати от специфични събития, в сравнение със самостоятелния човек.

Това означава, че мисленето и настроенията ни се повлияват от групата-масовия ум и независимо от индивидуалното ни отношение в момента, не е възможно да не сме засегнати и от общественото мнение (паника) във връзка със здравната обстановка в страната.

Тази емоция (страх) има плавно, но сигурно отражение върху физиологичното и психичното ни здраве.

По този начин тялото ни е подложено на хроничен стресор, влияещ на цялата ни имунна система и регулация на нормалното физиологично състояние. Това от своя страна, води до завишени нива на психично напрежение, колкото и да е незабележимо то в самото начало.

В ситуация на криза е от изключителна важност да обърнем внимание на психиката си. Изолацията на физическото ни тяло е превантивна мярка срещу биологична зараза, но е също толкова важно да обърнем внимание с какво психологично състояние „заразяваме“ или биваме „заразени“ от другите.

Реалността е, че масовият ум няма да позволи да не сме засегнати от случващото се в страната ни. Това, което можем да направим е да вземем мерки и за психичното ни здраве.

Психологичен Център S.O.V.A.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *