Продължете към съдържанието

Как решихте да се върнете да практикувате в България? – (не)интервю с психолог – Теодора Йорданова

1.Какво Ви накара да станете психолог?

Исках да стана психолог още в гимназията. Желанието ми се зароди от интереса ми към опознаване на себе си и отношенията ми с приятелите ми и семейството ми. Процесите, които се случват в тялото ни и в ума ни, в резултат на начина, по който преживяваме дадена ситуация, винаги са представлявали интерес за мен и исках да научавам още и още. 

2.Как решихте да се върнете да практикувате в България?

След като завърших образованието си в Глазгоу, вече бях прекарала няколко години от живота си в други държави – именно Шотландия и Холандия, където също имах възможността да се обучавам. Още преди завършването си бях сигурна, че искам да се върна в родната Варна и да практикувам тук, а причините бяха много. Имах нужда от ново предизвикателство, пред което да се изправя.

3.Това, че сте млада, как се отразява на работата Ви?

Доста често аз съм най-младата сред колегите си. Това понякога е причината да се сблъсквам със ситуации, в които индиректно се изисква от мен да се докажа или да защитя позицията си на специалист. Признавам, че това е предизвикателство за мен, но може би едно най-приятните, с които се срещам. 

В практиката, възрастта ми помага да комуникирам по-добре с тийнейджъри и млади хора. По-малката разлика в годините допринася изключително много в изграждането на добра терапевтична връзка с тях.

4.Хора с какви проблеми се обръщат най-често към Вас?

Темите, с които най-често работя са паник атаки и тревожни мисли, тийнейджърска криза (всичко свързано с нея), ниска самооценка и ниско самочувствие, както и личностно развитие.

5.Кога един човек се обръща към психолог?

Индивидуално е. Човек може да се обърне към психолог в различен етап от живота си. Причините могат да бъдат също различни – загуба, тревожност, депресия, проблеми в отношенията и други. Общото между тях е желанието за промяна и работа върху себе си.

6.Как е за Вас да водите сесии на английски и на български? Има ли разлика за Вас?

Чувствам се добре да водя сесии, както на български, така и на английски. За мен няма значение, стига клиентът да се чувства добре, когато говори на някои от двата езика. 

7.Коя книга на тема психология бихте препоръчали?

“Да събудиш тигъра” на Питър Леви.

Цитат:

“Хората, които се справят добре в този свят, са хората, които, когато се събудят сутрин, търсят обстоятелствата, които им харесват, а ако не ги намерят, си ги измислят.” – Джордж Бърнард Шоу

*Следете новата ни рубрика: „Въпросът и Психотерапевтът“.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *