Продължете към съдържанието

Танцът на хормоните („Деца, съблечете се! Деца, облечете се!”)

Когато ти се струва, че всичко е наопаки и около теб е истински хаос. Когато сълзите ти са „на носа”. Когато всяка купчинка пръст ти се вижда като планина и, да, когато дори един невинен коментар от добър приятел може да те нарани или да те извади от релси…

Какво се случва и защо?  Отговорът е една дума – „хормони”.

Ние мислим за тези хормони, като за химически вещества, които поддържат нашата репродуктивна система, всъщност истината е, че има рецептори за естрогена и прогестерона из цялото ни тяло.

Когато техните хормонални нива започват да намаляват, както се случва през месеците и годините на менопаузата, всяка система с тези хормонални рецептори регистрира промяната и това включва и мозъка.

Повечето от нас могат да изброят какво се случва с репродуктивните органи на жената през този период, но знаем твърде малко какво става, когато хормоналните рецептори в мозъка ни започнат да работят на празни обороти.

Какво се случва? 

Разрушава се цяла верига биохимична активност, което на свой ред оказва влияние върху производството на химичните вещества, които регулират настроението, включително серотонин и ендорфините.

Крайният резултат: промени в настроението, изблици на раздразнение, депресия, изненадващи нива на еуфория, следвани от също толкова неочаквани „пропадания”- и в нищо от това не изглежда да има смисъл.

„Яйчниците се провалят в опита си да поддържат производството на естроген. Има дни, когато е прекалено много, има дни, когато не могат да произведат достатъчно”  (Darlene Lockwood, MD, assistant professor at the University of California in San Francisco.)

Всеки път, когато хормоните „решат” да потанцуват, химията на мозъка трябва да компенсира. Когато промяната е малка, тази компенсация се случва бързо и едва могат да се забележат симптомите.

Но когато тя е по-драматична, се появява цял спектър от неочаквани поведения: Избухваш в сълзи, когато в магазина е свършил точно твоя ръжен хляб. Хлипаш неудържимо по време на рекламата със сладки ангелчета и кученца. В един момент обичаш новата приятелка на сина си, в следващия усещаш непреодолим импулс да я хванеш за косата. И нищо от това не изглежда да има смисъл.

Какво да правиш с тези настроения?

Първото нещо, което трябва да знаеш е, че не, не си губиш разсъдъка. И не, не трябва да сядаш на „столчето за непослушни”, докато премине перименопаузата и менопаузата.

Но има няколко ключови неща, които можеш да опиташ и да видиш разликата. Едно от най-важните : Намали стреса в живота си .

Как помага това? Според експерта по темата за стреса Alice Domar, PhD, Харвардски университет, влиянието на стреса върху активността на хормоните е толкова голямо, че той е способен да предизвика симптомите. Намаляването на стреса има противоположния ефект. В изследване, което тя е провела, жени участвали в групови упражнения за релаксация са забелязали, че горещите вълни са намалели с до 30%, плюс значително редуциране на напрежението, тревожността и дори на депресията. Те също така споделят за по-малко промени в настроението и като цяло по-стабилни емоции.

Добрата новина: Ако намалите дори малките напрежения в живота си или ако просто отделите малко време всеки ден да релаксирате и да разпуснете, това не само ще повлияе на хормоналния баланс, но ще има драматичен ефект върху промените в настроението.

И още нещо: Когато и да се случи да ви завладее емоцията, например много да се ядосате, отстъпете крачка назад, поемете си дълбоко въздух и си дайте малко време преди да действате под влияние на танцуващите си хормони. Шансът е в това, че когато настроението премине – а то винаги преминава – може и да не се наложи да се нахвърлите върху някой, който вероятно не си го и заслужава.

Ако, обаче, настроението премине, а ти все още се чувстваш по същия начин, тогава направи каквото трябва да „разчистиш” проблема. През тази част от живота ни, понякога много от проблемите ни могат да ни се струват много по-големи, отколкото са. В същото време могат да се появят наистина реални проблеми. И като си оставяш малко време между стимула и реакцията, това може да е всичко от което имаш нужда, за да направиш разликата.

Сънят – пътят към „по-щастлива” менопауза.

Докато хормоните влияят върху настроението и раздразнителността ти, това, което може да направи нещата по-лоши, е липсата на сън. И ако, да се наспиш добре през нощта, ти изглежда непостижимо през този период от живота ти – трябва да знаеш, че не си сама.

Изследване, публикувано в списание „Менопауза” през 2001г. се съобщава, че „инсомнията е често срещано оплакване от страна на жените в менопауза.”

Причината: Ти може да спиш – или да искаш да спиш – но нивото на естроген ще танцува цяла нощ. Качеството и количеството на съня ти ще се влошава, хормоните ще продължават да те изваждат от строя, изпълвайки безсънните часове с още повече симптоми и емоционални проблеми.

Но все пак има начини да спиш добре ( и през тази средна възраст) и така да си помогнеш да контролираш някои от симптомите на менопаузата. Билков чай, например от корени на валериан, 45 минути преди да си легнеш да спиш, може да ти помогне за по-дълбок и отпочиващ сън. Чай от пасифлора или лайка има подобен ефект.

Какво трябва да избягваш: Люти и пикантни храни, както и кофеин, поне няколко часа преди лягане. Те могат да те държат будна и да увеличат горещите вълни, дори в съня ти.

Релаксацията също може да има позитивен ефект върху съня. 20-30 минути релаксация точно преди лягане може да ти помогне да заспиш по-бързо и дълбоко, това означава повече и по-качествена почивка.

Ако горещите вълни и „нощното изпотяване” са причина да се събуждаш, може да  предприемеш мерки да спиш „охладена”. Спалното бельо трябва да е 50/50 памук/полиестър, и трябва да избягваш найлонови блузи или пижами. Те задържат топлината към тялото и когато дойде горещата вълна, ще се събудиш много по-лесно.

Най-много помага да спиш на отворен прозорец и завивките да са леки –  когато е хладно през нощта, сънят ще бъде по-добър и по-спокоен. Това, на свой ред може да ти помогне да контролираш промените в настроението през целия ден.

Какво са горещите вълни?

Техническият термин е вазомоторен симптом. Той се проявява, когато спадне нивото на хормона естроген в тялото ти. Можеш да го чуеш и с друго име – нощно изпотяване. Точно горещите вълни те събуждат през нощта.

За повечето хора, горещата вълна не е просто повишаване на температурата, тя е комбинация от няколко неща:

  • Внезапна топлина, която е най-интензивна в областта на главата и гърдите
  • Зачервена кожа
  • Изпотяване
  • Ускорен пулс
    Тревожност

Горещите вълни не са нещо специфично само за менопаузата, но тогава най-често се проявяват. Те са различни при различните жени и обикновено започват преди или по време на менопаузата. Няма правило колко често идват и колко дълго продължават. Можеш да имаш няколко на ден или нито една. Може да продължават от 30 секунди до 10 минути. Може да идват на всеки час или един път през деня.

Нямо правило и колко време ще ги имаш. С години отговорът е бил от 6 месеца до 2 години. Но новите изследвания показват, че по-скоро от 7 до 11 години. Колкото по-рано започнеш да ги получаваш, след като си влязла в менопаузата, толкова по-дълго ще продължат.

Цигарите, свръхтеглото, стресът, депресията или тревожността са фактори, които допринасят, те да се появяват по-дълго време.

Невротрансмитерите, които пренасят съобщения до всеки орган, мускул и жлеза, се влияят от лошо хранене, медикаменти, токсичност от тежки метали и прекалено стимулиране, което може да увреди функцията на всички системи.

Балансирането на системите на тялото ни се оказва деликатен танц, който изисква много опит и информация.

Автор: Светлана Сотирова

Използвани източници:

http://www.webmd.com/menopause/features/your-brain-on-menopause#1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *