Продължете към съдържанието

Страх от обвързване – психологическа статия

Страхът от обвързване, наричан също и избягване на интимност, се характеризира като страх от споделяне на близки емоционални или физически отношения с друг човек. Хората, които изпитват този страх, обикновено не желаят да избягват интимността и дори могат да копнеят за близост, но често отблъскват другите или дори саботират връзките си.

Страхът от обвързване, може да произтича от няколко причини, включително някои детски преживявания като история на злоупотреба, насилие или пренебрегване, но и много други преживявания и фактори също могат да допринесат за развиване на този страх.

Какво е страх от обвързване?

Близостта е способността ни истински да споделяме истинското си аз с друг човек и се отнася до преживяването на интимност и връзка. Когато говорим за страх от обвързване, говорим за сериозни трудности в постигането и поддържането на близост с друг човек. Има няколко различни видове интимност и страхът от обвързване може да включва един или повече от тях в различна степен.

Видове интимност:

  • Интелектуална: Способността да споделяме нашите мисли и идеи с друг.
  • Емоционална: Способността да споделяме най -съкровените си чувства с друг
  • Сексуална: Способността да споделяме себе си и тялото си сексуално
  • Интимност по отношение на преживяване: Способността да споделяме опит и преживявания с друг.

Страхът от обвъзрване е различен от страха от уязвимост, въпреки че двата страха могат да бъдат тясно преплетени. Човек, който живее със страх от обвързване, може да се чувства удобно да стане уязвим и да покаже истинското си аз пред партньора в началото или поне пред доверени приятели и роднини.

Проблемът често започва, когато човекът с този страх установи, че тези отношения стават твърде близки или интимни.

Причини

Страхът от изоставяне и „поглъщане“ – и в крайна сметка страх от загуба – са в основата на страха от обвързване за много хора и тези два страха често могат да съществуват едновременно. Въпреки че страховете се различават драстично един от друг, и двата причиняват поведение, което последователно привлича партньора и след това ги отблъсква отново.

Тези страхове обикновено се коренят в минали детски преживявания и се предизвикват от тук и сега на отношенията между възрастни, което води до объркване, ако човек се фокусира върху изследването на връзката единствено въз основа на настоящите обстоятелства.

Страх от изоставяне

Тези, които се страхуват от изоставяне, се притесняват, че партньорът им ще ги напусне. Това често е резултат от опита на родител или друга важна възрастна фигура да изостави човека емоционално или физически като малко дете.

Страх от поглъщане

Тези, които се страхуват от поглъщане, се страхуват да не бъдат контролирани, доминирани или „да се загубят“ в една връзка, а това понякога произтича от израстването в заплетено семейство.

Тревожно разстройство

Страхът от обвързаност може да възникне и като част от социална фобия или социално тревожно разстройство. Някои експерти класифицират страха от обвъзраност като подмножество от тези условия:

Хората, които се страхуват от преценката, оценката или отхвърлянето на другите, естествено са по-склонни да избягват да правят интимни лични връзки. В допълнение, някои специфични фобии, като страхът от докосване, могат да възникнат като част от страха от интимност.

Други хора обаче може да се чувстват комфортно в разхлабени социални ситуации, като например да имат стотици „приятели“ в социалните мрежи, но изобщо нямат дълбоко лични отношения с тях.

Всъщност страхът от обвъзрване може да бъде по -труден за откриване, тъй като съвременните технологии позволяват на хората да се скрият зад телефоните и социалните си медии.

Рискови фактори

Рисковите фактори за страха от обвързаност често произтичат от детството, изградения стил на привързаност и отношенията между родителските фигури, като например:

• Преплетени семейства: Докато сплотените семейства на пръв поглед изглеждат любвеобилни и подкрепящи, границите и ролите могат да бъдат размити и да доведат до проблеми с привързаността, независимостта и интимността.

• Емоционално пренебрегване: Родителите, които са физически, но не са емоционално достъпни, изпращат съобщение до децата, че на тях не може да се разчита.

• Загуба на родител: Хората, които са загубили родител чрез смърт, развод или затвор, могат да останат с чувство на изоставеност и да изпитват трудности при формирането на романтични привързаности като възрастни. Изследванията са установили, че страхът от изоставяне е свързан с проблеми с психичното здраве и по -късно тревожност в романтичните отношения.

• Родителско заболяване: Болестта при родител може да доведе до чувство, че не можеш да разчиташ на никого, освен на себе си, особено когато включва обръщане на ролята или необходимостта от „игра на родител“ и грижи за други братя и сестри в ранна възраст.

• Родителско психично заболяване: Изследванията показват, че родителското психично заболяване, като нарцистично разстройство на личността, може да повлияе на формирането на привързаност при децата, което може да доведе до несигурна привързаност и лоши стратегии за справяне в зряла възраст.

• Употреба на наркотични вещества/алкохол: Проблемите с употребата на вещества могат да затруднят родителите да осигуряват последователни грижи, което може да попречи на формирането на привързаности.

• Физическо или сексуално насилие: Злоупотребата в детска възраст може да затрудни формирането, както на емоционална, така и на сексуална интимност като възрастен.

• Пренебрегване: Хората, които са преживели пренебрегване като деца, може да се затруднят да се доверят и да разчитат на други, включително на интимни партньори, като възрастни.

• Вербално насилие: Децата, които са емоционално малтретирани, могат да станат възрастни, които се страхуват да бъдат осмивани или вербално малтретирани, ако споделят нещо с другите, което може да доведе до невъзможност да споделят нещата и да бъдат уязвими в отношенията с други хора.

Страхът от обвързване също е по -често срещан при хора, които са научени да не вярват на непознати, при тези, които имат история на депресия, и при тези, които са преживели изнасилване.

Травматичните взаимодействия в отношения извън нуклеарното семейство, като например с учител, друг роднина или връстник, който е насилник, също могат да допринесат.

Освен това, преживяванията на взаимоотношенията през юношеството и зрелостта могат да продължат да влияят върху отвореността на човека към интимността.

Признаци и прояви

Страхът от обвързаност може да се прояви по много различни начини във всеки тип връзка, независимо дали е романтична, платонична или фамилна.

Важно е да се отбележи, че проявите на страха от обвързване често могат да се тълкуват като обратното на това, което човек се опитва да постигне по отношение на връзката. Например, човек може силно да желае близки отношения, но страхът му го подтиква да прави неща, които създават проблеми при формирането и поддържането на връзката.

Парадоксално, действията, саботиращи отношенията, обикновено са най-изразени, когато дадената връзка е особено ценна за човека със страх от обвързване.

За тези, които са били свързани с човек, имащ със страх от обвъзрзване, това е особено важно да се разбере. Ето някои специфични поведения, които обикновено се наблюдават.

Серийни запознанства и страх от обвързване

Човек, който има страх от интимност, често е в състояние да взаимодейства с другите, поне първоначално. Когато отношенията се сближат – когато стойността на връзката расте – нещата започват да се разпадат.

Вместо да се свързва на интимно ниво, връзката се прекратява по някакъв начин и се заменя с друга, по -повърхностна връзка. Моделът, който се появява, е много краткосрочни отношения.

Перфекционизъм

В основата на страха от обвързване често се крие чувството, че човек не заслужава да бъде обичан и подкрепян. Това води до необходимостта да бъдеш „перфектен“, за да си заслужиш да бъдеш обичан.

Независимо дали става въпрос за работохолик или други прояви на перфекционизъм, страхът често работи, за да отблъсне другите, вместо да ги приближи.

Трудност при изразяване на нуждите

Човек със страх от близост може да изпитва големи затруднения при изразяване на нужди и желания. Отново, това може да произтича от чувството, че не заслужава чуждата подкрепа.

Тъй като партньорите не могат да „четат мисли“, тези нужди остават неизпълнени, като по същество потвърждават чувствата на човека, че е недостоен. Това може да се превърне в омагьосан кръг, в който липсата на партньор, разбиращ неизразени нужди, води до допълнителна липса на доверие във връзката.

Саботиране на отношенията

Хората, които се страхуват от интимност, могат да саботират връзката си по много начини. Това може да бъде под формата на „изстиване“ и много критично отношение към партньора. Саботирането може също да бъде под формата на това да действат подозрително и да обвинят партньор в нещо, което всъщност не се е случило. В много случай, се стига и до изневяра като несъзнателен опит да се спре процесът на „обвързване“ – чрез изневярата (физическа или емоционална с трети човек), се постига прекъсване на настоящата връзка, която с развитието си става все по-застрашаваща за човек със страх от обвързване.

Трудности при физически контакт

Страхът от интимност може да доведе до крайности, когато става въпрос за физически контакт. От една страна, човек може напълно да избягва физически контакт. От друга страна, може да изглежда, че те имат постоянна нужда от физически контакт.

Страхът от обвъзраност обикновено се проявява в онези взаимоотношения, които човек поддържа и е въвлечен в тях – а не тези, които са повърхностни. Този страх, за разлика от другите, обикновено се активира от положителни емоции вместо от негативни емоции. Тоест, колкото повече връзката на човек със страх от обвързване се развива, задълбочава и става пълноценна и щастлива, толкова повече страхът нараства и човекът започва да предприема несъзнавани действия – често саботиращи връзката, за да се “успокои” този страх.

Психологичен Център S.O.V.A.

Източник:

https://www.verywellmind.com/fear-of-intimacy-2671818

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *