Продължете към съдържанието

Страданието и връзката му с Изкуството

Доста често в ежедневието си срещаме хора, които се отличават с креативно мислене и изключителни успехи в различни сфери на изкуството.

Способността ни да създаваме художествено творчество е индивидуална и някои хора са по-креативни от други. Но зад какво се крие онова силно желание да творим? Кога креативността ни се изразява най-въздействащо? Какво прави един човек креативен?

Много изследвания и проучвания показват, че съществува връзка между страданието и създаването на изкуство. За това специфично взаимодействие се говори още от преди стотици години,  например, хора, като Ван Гог или Вирджиния Улф, които са имали психически проблеми, са били и изключително креативни личности с всепризнато творчество, което се оценява високо и до днес. Психологът Скот Кауфман също потвърждава, че креативните хора имат „объркани умове“.

Клишето, че всяка творба на изкуството е породена от страдание, всъщност съдържа доза истинност.

Това твърдение е подкрепено и чрез различни изследвания, едно от които го проверява по доста лесен и достъпен начин:

Професор от Колумбийския Бизнес Университет провежда следния експеримент: Интервюира ученици като ги пита за тяхната мечтана работа. Половината от учениците получили одобрителни кимания от страна интервюиращия, след като чуел техния отговор на въпроса.  Другата половина от участниците, обаче, били невербално “отхвърлени” с отрицателни поклащания на главата на интервюиращия.

След края на интервютата, учениците получили подръчни материали, с които да направят колаж, който по-късно е бил оценяван за креативност.

Получени резултатите били доста красноречиви – оценките на тези ученици, които били „отхвърлени“ и в следвие на това са преживели силна емоция като разочарование, гняв и вина, били доста високи, защото творбите им били силно креативни.

Всички се питаме какво предизвиква тази връзка? Защо тъгата би ни превърнала в по-добри творци?

Оказва се, че състоянията на тъга или страдание ни правят по-внимателни и наострят вниманието ни към детайлите – качества, които ни помагат да творим и събуждат креативността ни.

Например, установено е, че страданието може да доведе до желанието да свършим повече творчески задачи, особено такива, които изискват да бъдем концентрирани и прецизни.

Голяма част от творческите постижения  в литературата са свързвани с хора страдащи от биполярно разстройство.

Това психично състояние се характеризира с изразена нестабилност на настроението и маниакални периоди. Тези изследвания са вдъхновени от биографични разкази и книги на световноизвестни поети, музиканти или художници.  

Според биографични данни манията е засягала творци като Хемингуей, Чайковски, Фицджералд и ван Гог. Интересен факт за това, че манията е източник на творческа сила, е ярко показан и от световното издаване на парфюм, наречен „Mania“. Всъщност, изглежда, че биполярното разстройство е едно психично състояние, което е обхванало общественото въображение толкова дълбоко.

Различни изследователи са проверявали връзката между биполярното разстройство и креативността.

Например, в едно от изследванията си, професор интервюира писатели и хора, които нямат подобни изяви, за да провери наличието на афективни разстройства. Писателите показват значително по-високи проценти на депресия (56%) и мания (19%) в сравнение с групата, която не пише (съответно 14% и 3%).

Съобразени с идеята, че семейната история на биполярното разстройство може да подобри креативността, 10% от авторите съобщават за родителска история на мания в сравнение с 5% от тези, които не пишат. Освен че са в съответствие с моделите, наблюдавани в литературата за известни личности, по-малко тежките форми на мания могат да бъдат свързани с художествени професии, в сравнение с по-тежките форми на мания.

Като цяло, проучванията на хора, които имат творчески професии, сочат че биполярното разстройство и рискът от развитието му присъстват по-често в сравнение с хора, които не се занимават с творчество и не са креативни.

Преди да направим заключение, обаче, е важно да отбележим, че не всички хора, страдащи от депресия, биполярно разстройство или някаква форма на афективни разстройства, са креативни. Също така, много хора, които са творчески настроени или създават всепризнато изкуство, нямат депресия и не изпитват честото чувство на страдание, свързано с менталните проблеми.

Иначе казано, литературата показва, че съществува връзка между страданието и креативността, но едното не предизвиква другото.

Какво можем да научим от връзката между страданието и креативността?

  • Страданието не трябва да се разглежда само като нещо лошо, нещо, което не бива да ни се случва. Понякога е хубаво да го погледнем като възможност да създадем нещо.  Шанс да събудим креативността си, да мислим различно и да творим.
  • Питаме се стигмата, че тези, които имат някакъв психичен проблем, са болни и ненужни, и обществото трябва да ги отбягва, не е ли време да бъде променена?  Защото нека се запитаме: Как ще изглеждаме, ако вече не трябва да се срамуваме от страданието си? И колко добри творци щяха да са все още около нас, ако не са се срамували от по-силните си усещания, по-дълбоките си мисли и преживявания? Как би изглеждал светът, ако спрем да съдим хората за това, че са тъжни или изпитват страдание?
  • Как можем да започнем да променяме нашите собствени възприятия за психично здраве, за да променим стигмата?

Страданието е част от живота на всеки един човек. Нека да му дадем шанс да извади най-доброто от нас.

Подкрепяйки идеята за по-добро разбиране на себе и на другите и обогатяване психологичната ни култура, ние, психолозите от Психологичен Център СОВА, организираме кампания „Речник на Страданието“, която набира авторски произведения написани  от хора сблъскали се с различни психични проблеми, както и творби провокирани от силна емоция като гняв, мъка, разочарование, болка.

Включи се и ти, защото… “Твоите думи променят”!

За повече информация, моля посетете този линк: https://sovapsychologist.com/rechnik-na-stradanieto-kampaniq/

Източници:

https://www.wired.com/2010/10/feeling-sad-makes-us-more-creative/

Confronting Sadness Through Art-Making: Distraction Is More Beneficial Than Venting

Jennifer E. Drake & Ellen Winner

The Dark Side of Creativity: Biological Vulnerability and Negative Emotions Lead to Greater Artistic Creativity Modupe Akinola Wendy Berry Mendes Harvard University

Creativity and bipolar disorder: Touched by fire or burning with questions? Sheri L. Johnson a, Greg Murray, Barbara Fredrickson, Eric A. Youngstrom, Stephen Hinshaw, Julie Malbrancq Bass, Thilo Deckersbach, Jonathan Schooler, Ihsan Salloum

Последвайте ни в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc... YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *