Продължете към съдържанието

Совата в S.O.V.A.

  • от
Совата е амбивалентен символ.

Тя е птицата на мъдростта и познанието, но също така е символ и на тъгата и мрака. Совата е символ на способността да не изпитваш страх от тъмнината, да знаеш тайни, обикновено недостъпни за другите. На Совата също така са били приписвани роли на пазителка на подземните богатства, съкровища, билки.

Любопитен факт е, че совите са единствените птици, които имат уникалната способност да виждат триизмерно.

Смята се , че именно совата помага на притежателя си да надниква в бъдещето си и да вижда онова, което е скрито зад очите на другите. Според философията Фън Шуй, Совата създава около себе си енергийно поле, което привлича благополучието и човек може да се развива в правилната посока.

Тя е символ и на личностното израстване и духовно развитие.

Совата като символ в различните култури:

  • В египетската система на йероглифите совата символизира смъртта, носталгията, самотата и тъгата.
  • В Индия совата е била почитана като покровител на нощта и посланик от задгробния свят, призван да изпраща душите в царството на мъртвите.
  • За индианците от Северна Америка совата символизира мъдростта и пророчеството. Смята се е, че тя може да долети на помощ веднага, ако я повикаме. Перата на совата, вплетени в косата, са изпълнявали защитна функция.
  • В древно Мексико богинята на дъжда е била почитана във вида на свещена сова. 
  • В гръцко-римската традиция совата символизира мъдростта и познанието. Била е спътница и на богинята Атина (Минерва). 
  • От атинската традиция води своя произход и мъдрата сова от европейските приказки и басни, и бухалът, кацнал на купчина книги – емблематично изображение на мъдростта.
  • В християнството совата символизира силата на уединението, скръбта, лошите новини. Счита се също така, че тя е надарена с мъдрост, в това си качество присъства при изображение на Св. Йероним. Совата има и друго значение, при което тя присъства като атрибут на Христос, който се е пожертвал заради човечеството. Именно това обяснява присъствието на совата в сцени на разпятието.

“We are all visionaries and what we see is our soul in things” Henri Amiel
Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *