Продължете към съдържанието

ШИЗОФРЕНИЯ

Шизофрения, е сериозно заболяване, което засяга значително мислите, емоциите и поведенията на страдащия.  Тя засяга близо 1% от населението. Шизофренните състояния, най-често се характеризират с отклонения в мисленето и възприятията на  човек. Най-често това се описва, като загуба на връзката с реалността. Симптомите, най-често включват делюзии и халюцинации, като това могат да бъдат зрителни, звукови (гласове), тактилни или други. Делюзиите са налудни идеи, в които човекът вярва безрезервно (например, че го следят), това често води до силна параноя и още делюзии. Различните видове делюзии предизвикват различни поведения – например, ако човек има делюзия за величие, той може да вярва, че е Наполеон или друг важен човек и да се държи според тези вярвания. Други често срещани делюзии са свързани с вярването на човек, че хората около него са подменени с двойници.

Други специфики на шизофренията засягат начина на мислене –  „разпокъсаност“ на мисълта, хаотичност, несвързаност. Има много различни начини, по които мисловните процеси могат да бъдат засегнати – например – прескачане на мисли (от една в друга, без видима логика), чувство, че някой контролира мисълта ти или че я взима, наличие на неологизми и други.

Социалната изолация е почти винаги налице, когато се диагностицира  шизофрения. Има упадък във възможността на болния да се справя с ежедневните дейности или социални такива. Често има намален усет за емоции.

Симптоми:

– Халюцинации

– Делюзии

– Разстройства на мисленето

– Разстройства в движението

– социално откъсване

– намалена емоционална експресия

– намалена комуникация

– различни когнитивни трудности

Повечето хора страдащи от Шизофрения не са агресивни. Важно е да се потърси помощ в началните етапи на болестта, преди да се стигне до затвърждаване на сериозността на проблемите.

Причините за развитие на Шизофрения са комплексни и няма само един определен фактор, който да играе роля. Генетиката, околната среда и промени в мозъчната функция са обвързани като фактори за отключването на това състояние. Обикновено има пик на развитие в ранните години 18-23, а при жените може да има развитие и в диапазона 50-55 години. Употребата на наркотици е сериозен фактор за отключване на шизофрения, особено в рисковата възраст.

Лечение:

Най-често първата стъпка от лечението включва медикаменти. Това са така наречените антипсихотици или невролептици. Има различни видове от тези медикаменти и предписанието им от психиатър включва обстойна диагностика и преценка според състоянието на страдащия. Трудността при взимането на лекарства при това състояние е, че след първоначално подобрение страдащия спира да приема медикаментите си, без това да е забележимо от близките, след което настъпва влошаване. Внезапното спиране на медикаменти е един от рисковите фактори за внезапно влошаване на състоянието.

Психологичното лечение включва информация за семейството, изграждане на стратегии за справяне или връщане в социалната среда, социална и професионална рехабилитация, групи за взаимопомощ, програми за справяне с придружителни зависимости (ако има такива). 

Подкрепата от близки  и приятели е един от значимите фактори, играещи роля при лечението на Шизофрения. Има хора, които за целият си живот преживяват само един шизофренен епизод, но има и такива при които това е хронично заболяване, появяващо се в определени периоди. Най-важното е да има проследяване на болестта от медицински екип и подкрепата на семейството в лечението.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *