Продължете към съдържанието

Рубрика: Въпросът и Психолозите – един въпрос, три отговора

Въпросът днес:

 Как да се справим с усещането за загуба на контрол?

Росица Славова:

Усещането за загуба на контрол се засилва от преживяването на страх и несигурност. Така че първото нещо, което може да направим е да признаем как се чувстваме. Да си отговорим на въпросите – От какво точно ме е страх?, Какво означава за мен да се страхувам?, Доколко е вероятно да ми се случи точно това, от което се опасявам?, Какво зависи лично от мен, за да го предотвратя/променя?

След това осъзнато да се фокусираме върху нещата, които са наша отговорност и да действаме от позицията, че правим всичко, което зависи от нас. Да потърсим повече информация, ако ситуацията, в която сме попаднали е много неясна и непозната. Повече „да стоим“ в настоящето, да се придържаме към обичайния си режим на активност и почивка и да не забравяме, че никоя буря не продължава безкрайно.  

Светлана Сотирова:

На този въпрос вероятно най-лесно може да се отговори така – като си върнем усещането за контрол. „Губя почва под краката си“ или „ Всичко се разпада“ – мислим си това или си го казваме, когато преживяваме криза – вътре в себе си, във взаимоотношенията си или когато кризата се случва в света около нас, защото едно от най-силните усещания в такъв момент е, че губим контрол и с това своята сигурност.

Мислейки за всичко, което не можем да контролираме, забравяме онова, което все още е под наш контрол – онези ежедневни, познати, понякога почти автоматично правени неща. Вярвам, че един от начините да се справим с усещането за липса на контрол е да си ги спомним, че можем – да подредим стаята, да си пренаредим гардероба или шкафа, да сготвим нещо, което досега не сме пробвали, да полеем цвете, да „поговорим“ със собствените си емоции, да прегърнем любимия човек, да се посмеем с децата и още, и още.

Ако решим да си направим списък с нещата, които можем да контролираме той ще бъде много дълъг, просто е нужно да си ги припомняме и да ги виждаме, за да не се изгубим в усещането за липса на контрол.

Емилия Сотирова:

Съществуват толкова много неща, които са извън нашия контрол. Ако нашият поглед непрекъснато е обърнат към тях и към това, което не зависи по никакъв начин от нас, то ние се обричаме винаги да се чувстваме в опасност. Да се чувстваме уязвими и несигурни.

От друга страна, ако се обърнем и погледнем какво можем да контролираме/управляваме, веднага ще си набавим точно онова чувство за власт и способност, което да ни извади от усещането за безпомощност.

Стремежът ни към контрол е съвсем нормален защитен механизъм, който по един или друг начин се опитва да ни успокои от чувството на тревожност и безпокойство.

В същото време, усещането за контрол не е свързано с големината или значимостта на нещото, което контролираме. То е свързано със самият факт, че нещо е в нашите ръце и можем да го управляваме, което означава, че е достатътчно да си отбележим на ум поне 3 неща, които можем да контролираме в ежедневието си, независимо колко малки са те, и това веднага ще ни изкара от усещането за загуба на контрол.

Опитайте.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *