Продължете към съдържанието

Рубрика: Въпросът и Психолозите – един въпрос, три отговора

Въпросът днес:

Каква е връзката между тялото и ума ни с емоциите?

Светлана Сотирова:

Най-кратичко казано, това, което се случва в ума ни влияе на това, което се случва в душата ни, а това, което се случва в душата ни се декодира от тялото ни през болестта или здравето.

От своя страна тялото ни си има своите механизми и „пратеници“, чрез които е в постоянна комуникация с ума ни. Изкривените мисловни модели предизвикват негативни емоции и ако стоим достатъчно дълго време в тези негативни емоции, се разболява тялото. 

За да променим това, което ни разболява, е нужна осъзнатост и внимателно да слушаме какво ни казва тялото , което чрез своя език  – симптома, понякога ни „крещи“, че е нужно да променим нещо в живота си, да ревизираме вярванията си, да погледнем на случващото се с нас и около нас от друга гледна точка.

Росица Славова:

Триединство – така може да наречем връзката между тялото, разума и емоциите. Ние сме усещащи, мислещи и чувстващи същества. Това което обединява мислите и физическите ни преживявания са емоциите.

Те възникват винаги при конкретен повод – външно събитие или вътрешен процес и придават индивидуалната окраска на всичко, което ни се случва през принципа на удоволствието или неудоволствието.

В този смисъл ние изпитваме положителни или негативни емоции. Емоциите сигнализират за удовлетворяването на потребностите ни и са в основата на нашата мотивация. Всички емоции променят биохимията на организма и имат физиологични прояви: при страх – сърцебиене; при гняв – повишаване на кръвното налягане; при тъга – плач и/или въздишки; радост – усмивка и т.н.

Ако приемем , че всяко събитие е в полза или във вреда на нашата цел – емоциите до голяма степен определят нашето поведение. Когато има синхрон между това което мислим – чувстваме – правим – тогава преживяваме благополучие.

Ако този баланс се наруши за продължителен период от време се появява болестта или симптома, като предупреждение, че имаме нужда от преосмисляне и промяна на обичайните си модели за приспособяване.

Емилия Сотирова:

Представете си следното: Тялото, Eмоцията и Мисълта са най-добри приятели, които са в непрекъсната комуникация. Това, че не винаги сме способни да хванем и разберем техния “разговор”, не означава, че той не се провежда.

От тази гледна точка, тялото, емоциите и мислите, следва да се гледат винаги заедно, а не поотделно като ги разделяме от един от друг. В противен случай рискуваме да не успеем да разберем какво се случва с нашата психика и вътрешен свят.

Психосоматиката е езикът, който ако се научим да владеем, ще открием колко невероятен феномен е нашата психика. Колко можем да променяме и да се променяме, само благодарение на това, че сме част от “разговора”, а не странични наблюдатели.

Представете си колко различно би било, ако спрем да гледаме на психиката си като на даденост и започнем да се грижим, тази връзка между тяло, емоция и мисъл да бъде уважавана от нас.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *