Продължете към съдържанието

Рубрика: Въпросът и Психолозите – 1 въпрос, 3 отговора

Въпросът днес:

Какво е криза в двойката?

Светлана Сотирова

Всяка двойка преминава във връзката си през турболенции. Без значение колко сме свързани или колко добре сме се справяли преди, няма как вятърът да е попътен през цялото време.

Обикновено острите ръбове не са нещо за което да се тревожим, но понякога те са сигнал, че нещо се случва във връзката ни и това нещо ни отдалечава един от друг.

Затова е важно да правим разлика дали просто сме имали лош ден или това е дългосрочна промяна в поведението. Ако е второто, може би ще е добре се замислим какво може да направим, за да поправим отношенията си и да останем заедно по по-добър начин или да излезем от връзката и да продължим напред.

И да, няма формула за това как да вземем това решение, но има достатъчно знаци, които ни показват, че вече сме в „червената зона“. Вече не се докосваме, не искаме да прекарваме време заедно, говорим си за повърхностни неща или само за битовизми, караме се…много, вече си нямаме доверие, вземаме важни решения, без ги обсъдим с партньора, постоянно се оплакваме на приятели колко сме нещастни във връзката…

Кризата в отношенията в двойката може да бъде сериозно предизвикателство пред тяхната „заедност“. Всъщност кризата показва, че нещо в отношенията се е променило – за двойката или за някой от партньорите, промяна, която изисква и двамата да пренастроят отношение, поведение, идеи…В същото време кризата ни предлага шанс да преподредим нещата, които не работят вече по стария начин и да внесем промяната, от която има нужда всеки от партньорите.

Росица Славова

Кризата в двойката на първо място е нещо нормално и очаквано. Тя настъпва дори и в най-стабилните връзки, в които партньорите са изградили близост и доверие,има привличане и взаимен интерес. Кризата е сигнал, че нещо се променя, но ние не успяваме да се адаптираме към това.

Промените най-често са свързани с естествени житейски етапи, през които преминаваме в развитието си като двойка или като отделни личности. В тези периоди ние сме изправени пред редица трудности, към които трябва да се нагодим.

Примерно появата на децата, промените в социалния статус (смяна на местоживеенето; нова работа или продължителна безработица), загуба на близки, продължително боледуване и т.н. Основният индикатор за това, че двойката преживява криза е дълготрайно чувство за неудовлетворение от другия, изостряне на конфликтите, нежелание да се продължава по стария начин, но и затруднение да се намери задоволителен и за двамата модел за взаимодействие.

И всъщност колкото по-емоционално свързани са партньорите и връзката за тях е ценна и важна, толкова по-болезнено се преживява кризата в отношенията. Ако приемем, че кризата е шанс да направим необходимите промени във връзката си, така че да успяваме по-добре да се грижим за собствените си потребности и тези на партньора си, да разрешаваме открито конфликтите си и да приемаме различията си-тогава ще се радваме на едни задълбочени, удовлетворяващи и пълноценни отношения.

Емилия Сотирова

Взаимоотношенията между двама души са изключително динамичен и променящ се във времето процес. Този процес е свързан с преминаването през различни етапи на развитие, през които двойката се сбълсква с определени предизвикателства – или по друг начин казано – се сблъскват с кризи. Всяка криза има ясна функция и цел.

Условно има 4-ри основни кризи и често срещани моменти на криза във всички дългосрочни отношения.

Кризата на различията, която идва след етапа на приликите и опознаването. Тя е предизвикана от различните навици и различните характери.

Кризата на първото дете, а заедно снего и всички промени, които настъпват в семейната система.

Кризата на завръщането към активния професионален и социален живот след раждането на детето.

Кризата на монотонността – Всичко е установено: бит, интимни отношения, общуване, работа. Според статистиката, през този период инициатори за разводите са жените.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *