Рубрика: Въпросът и Психолозите – един въпрос, четири отговора

Въпросът днес:

Кое би помогнало да спазваме новогодишните си обещания?

Теодора Йорданова

Първата стъпка е изключително важна и може да бъде от голямо значение затова как ще подходим към тях, затова би било добре, ако ги напишем в приятен момент, когато интересът за предстоящата година е голям и нямаме търпение да ни се случат всички онези вълнуващи неща! Спазването на новогодишните обещания към себе си обаче, обикновено се явява по-трудна задача и изисква повече ентусиазъм от този, с който сме ги написали. 

За да ги спазваме и да не оставаме повечето от тях “за следващия месец”, е добре да ги планираме в реалистичен срок. Важно е също така, да не се чувстваме виновни, когато сме приоритизирали друга задача, защото това може да бъде голям демотиватор, и в края на годината да се окажем с куп неосъществени желания. 

За доброто планиране, използването на хубав планер, в който да бъдат записвани с удоволствие, се оказва важен детайл. Дигиталните алтернативи също са добър вариант, до който да имаме достъп навсякъде от телефона си или лаптопа си.

Мотивация! Всеки използва различни методи за мотивация и знае какво работи най-добре за него, затова е важно да откроим нашите и да не забравяме да ги използваме! Записвайте прогреса си и не забравяйте да се възнаградите или да отпразнувате, когато постигнете някое от новогодишните си желания. 

Нека не забравяме и че не всичко е на всяка цена, да бъдем гъвкави в очакванията си към себе си и случващото се около нас. Понякога спонтанните решения и точно тези, които най-малко сме планирали, се оказват най-приятните спомени и най-големите ни постижения! 

Светлана Сотирова

Нова година, нова начало, нови надежди…Често преживяваме това като една страхотна възможност да  променим старите си лоши навици и да си поставим нови цели, които ще ни помогнат да израстнем психически, емоционално, социално, физически или интелектуално. И си обещаваме и сме силно мотивирани да го направим.  Но това, което обичайно е характерно за новогодишните обещания е, че е по-лесно да се правят, отколкото да се спазват и към март месец, а може и по-рано,  искрата на тази мотивация изгасва.(Дори ако последното обещание в списъка е да си изпълним новогодишните обещания).

 Какво би помогнало? Може би да се фокусираме върху една цел, а не да си разпиляваме енергията спрямо много малки цели. Да променяме едновременно няколко неща в поведението си е трудно, защото , за да придобием нови навици или модели на поведение иска време. Фокусирането върху една цел, я прави по-достижима.

Ако си направим план, детайлен, на стъпките, които трябва да направим към целта и трудностите, които евентуално ще срещнем по този път , така ще можем да си помислим за тактиката и стратегиите, които да предприемем, за да се придържаме към обещанието. Когато става дума за личностна промяна, вярвам в силата на малките стъпки. Промяната е процес, път, който започва с първата стъпка, но продължава с всяка следваща. Може би ще ни помогне, ако успеем да отговорим на следните въпроси:

  1. Какво искам?
  2. Как ще се промени животът ми, когато постигна тази цел?
  3. Какво ще се опита да ме спре? Какво ме е откланяло от пътя към промяната преди?
  4. Какъв ми е планът, който ще ми помогне да продължа?

Росица Славова

Новогодишните обещания обичайно са следствие от направената от нас равносметка за изминалата вече календарна година. В основата им стои желанието за някаква промяна или подобрение в живота ни. Ако е така, нека подходим към тези обещания като към важни за нас цели.

А какво може да ни помогне за постигането на поставена цел? Яснота, Планиране, Гъвкавост, Награда. Какво означава това?

Още в началото да си дадем отговор на въпроса какво точно искаме да се промени или подобри; какво очакваме да се случи, когато целта ни се изпълни (какво ще получим), какво ще ни струва това? Колкото по-разумна и постижима е нашата цел, толкова по-успешно бихме я следвали.

Да визуализираме целта като подробна картина в ума си и да я запишем на видно за нас място. След това да пристъпим към планирането на нашето поведение. Да разбием целта на по-малки стъпки/задачи, изпълними в определен срок. Да предвидим предварително какво ще правим, за да се върнем към графика си, ако се отклоним от него.

За всичко това да си водим бележник. Това ще ни помага да виждаме напредъка или затрудненията си. На някакъв период от време е добре да си зададем отново първоначалните въпроси и да сме готови да правим промени в плана си. Колкото по-гъвкави сме, толкова по-големи са шансовете ни за успех.

Много е важно и да не пропускаме да си даваме награди/подаръци при постигането на всяка малка цел и да не забравяме да се забавляваме. Защото животът се случва основно тук и сега и както е казано – “Мнозина се стремят да достигнат върха на планината, но не осъзнават, че удоволствието е в самото изкачване.”

Емилия Сотирова

Факторът, който най-силно влияе на това дали ще или няма да спазим новогодишните си обещания е нашата нагласа спрямо тях. По отношение на нагласата ни – важно е да правим тези обещания с ясното съзнание, че ги правим за себе си. Че ги искаме в живота си, а не че трябва да ги направим. Повече да гледаме на тези обещания като „подаръци“ от нас за нас, а не като „още едно задължение“.

Имайки правилната нагласа или с други думи казано, правилната „настройка“ в нашия ум, следва да изградим и точния ритъм за нас, за тяхното реализиране. Какво означава това? Да не завишаваме изискванията си към реалността, а да съобразим това, което искаме да постигнем, с това как то може да се впише в нашето вече изградено ежедневие. Важно е да въвеждаме промените постепенно, една по една, защото иначе рискуваме да влезем в сериозен конфликт с нашите ежедневни занимания и задачи. Такъв конфликт би повлиял на нашата мотивация и би могъл да ни обезкуражи, че можем да се справим.

Всичко е възможно! Мечтайте смело и си давайте обещания, защото пък спазвайки тези обещания, ние доказваме на себе си, че си държим на думата, че можем да си имаме доверие, а да можем да си имаме доверие на себе си е едно от важните условия, за да водим щастлив и спокоен живот.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *