Продължете към съдържанието

Разликата в годините – има ли значение за любовта?

Разлика в годините – има ли значение за любовта?

Когато става дума за любов, цифрите рядко ни разказват цялата история. Възможно е да сте много по-възрастен или много по-млад от Вашия партньор и да имате взаимоотношения, които са точно за Вас. Любовта е “сляпа” и възрастта няма значение, но учените смятат, че разликата във възрастта може да подскаже съдбата на Вашите отношение. Тя може да стане източник на стрес за много двойки.

Ако разликата в годините е по-голяма от 15-16г., това би могло да е бомба със закъснител, тъй като партньорите вече са от различни поколения, а това често означава различен поглед към света, живота, себе си и другите. Очакванията един към друг биха могли да са различни. Разбира се, това все още не обрича връзката на провал – това просто означава, че е нужно и двамата да полагат по-големи усилия и грижа за баланса във връзката, но пък всички отношения имат нужда от грижа.

Все пак е нужно да помним, че успехът на всякакъв вид отношения зависи от няколко аспекта:
 • Общи ценности и убеждения
 • Ефективно общуване и решаване на конфликти
 • Доверие
 • Близост
 • Способност да се подкрепят взаимно
 • По-високо ниво на образование при двамата партньори
 • Финансова стабилност
 • Деца
 • Ниски нива на невротизъм  при двамата партньор
 • Подкрепящи взаимоотношения с останалите членове на семейството
 • Висока емоционална интелигентност
 • Удовлетвореност от сексуалния живот във връзката

И много от тези фактори не са свързани с възрастта, макар че възрастта често има влияние върху някои от тях. Емоционалната зрелост не зависи от цифрите в личната карта. Ако и двамата са зрели хора, които са успели да се реализират и са решили да се съберат в двойка, то е твърде възможно между тях да има хармония, взаимноразбиране и умение конструктивно да разрешават конфликти, да се поддържат взаимно. В този случай разликата във възрастта няма значение.

Разликата във възрастта е само един фактор, който може да повлияе върху взаимоотношенията. Не е непременно факторът, който подобрява или „чупи“ връзката, тъй като изброените фактори имат не по-малка роля.

 И все пак. Кои са подводните камъни?

Изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър правят заключението, че тези, които изграждат връзка с по-млад партньор, са по-доволни в началото на връзката, отколкото двойките на същата възраст.

Такива отношения с разлика в годините са вълнуващи по великолепен начин в началото. По същество това означава, че в двойка с голяма разлика във възрастта поне в началото на връзката ще цари идилия.

От друга страна, бягството в такива отношения, с голяма възрастова разлика може да се окаже обратната страна на собствената неувереност – дълбок страх и нежелание да се приеме истинската възраст, опит по всякакъв начин да се удължи младостта.

Нека да разгледаме най-типичните моменти.

Мъжът е много по-възрастен от жената.

Това е сравнително традиционен модел на разлика в годините, който идва от миналите поколения, когато за младата жена е било икономически изгодно да се омъжи за зрял, обезпечен мъж. В настоящето такива бракове съвсем не са рядкост.

Какво кара един мъж над 40-те, който може да има повече от един брак зад гърба си, деца, задължения и пр. да влезе във връзка с много по-млада жена? Любов? Напълно е възможно…Но най-вероятната причина би могла да бъде много по-прозаична. Това би могло да е опит на зрелия мъж да компенсира това, с което така и не е успял в предишните си взаимоотношения.Да се почувства значим, осъзнат, компетентен да се грижи за по-малко опитен партньор. Да изживее втората младост, да се увери, че „ старостта изобщо не е за мен, за моите връстници – може би, но определено не е за мен“. Може да бъде бягство от комплекси, свързани с бившата съпруга. Ако, обаче такива отношения не се „плъзнат“ във контекста родител-дете, тогава всичко е наред.

За жената, която встъпва в такива взаимоотношения, също не всичко може да е така просто.  Може би отначало я има гордостта : „Обърна ми внимание мъж с опит, който е срещал не една жена в живота си, а сега избира точно мен, аз съм ценна и специална в неговите очи“. Но често младата жена, на която по-възрастният и съответно по-обезпечен партньор дава всичко на готово, рискува да се откаже от собственото си развитие и самореализация, имайки за това всички възможности. Тя е достатъчно доволна от това, което вече има и едва ли ще направи опит да го постигне сама. Често такива жени може би приемат живота си като „златна клетка“, но не правят никакви стъпки, за да излязат от нея.

Защо момичето предпочита отношения с мъж, много по-възрастен от нея?

Най-честото обяснение, което може да се чуе:“ Заради парите, вероятно.“ Възможно е и да е така. Той е силен, обезпечен. Искам да живея в комфорт. И защо не? Ако партньорите говорят за това открито, в крайна сметката така е честно.

Но за такава връзка може да има и много други причини. В това число – недостатъчно внимание в детството, недостатъчна любов от собствения баща. Ставайки вързрастна, тя подсъзнателно търси у партньора си онова бащинско внимание – сила,  надеждност, грижа. ( Ако това устройва и двамата, отношенията биха могли да бъдат хармонични.)

Когато двойката е формирана на принципа, че мъжът повече е във функцията не на партньор, а на баща, родител, тогава могат да възникнат проблеми.

Например, момичето е израстнало без баща или той е присъствал, без да участва във възпитанието – това събужда непреодолимо желание да се намери в партньора не мъж, а именно образа на бащата, който ще покровителства, обезпечава, образа на човека, който е по-умен, по-мъдър и знае всичко. Да, това е хубаво – такова партньорство създава илюзията за безопасност и сигурност, но може да изиграе лоша шега. Така момичето прехвърля на мъжа отговорността за собствения си живот, може да стане финансово зависима. И още, ако момичето несъзнавано проектира върху мъжа си образа на баща си, то това може да доведе до проблеми в интимния живот, защото инцестът е табу.

Различия в манталитета.

Представете си следната разлика в годините – тя е на 20 години, от поколението after Google, обича да е в социалните мрежи и да слуша BTS. А той – мъж с устойчиви патриархални нагласи, ригиден към новите и прогресивни неща. Няма как да се оспори, че невронните “пътеки” с възрастта неизбежно се бетонират, мисленето става по-малко гъвкаво, на него му е трудно да приеме новите ценности, които в епохата на интернета и свръхскоростта се променят всеки ден.

Отношения от миналото.

Ако говорим за връзка между младо момиче и много по-възрастен мъж, тогава най-вероятно той встъпва в този брак вече с опита от предшестващ такъв, възможно е да има деца, които да са близки по възраст с новата му съпруга. Това може да предизвика вътрешно психическо напрежение, конфликти, конкуренция за вниманието на „бащата“. В този случай, на младото момиче ще му се наложи да бъде психически устойчиво, за да остане по добър начин в тази връзка.

Когато жената е по-възрастна от мъжа.

Обикновено такива връзки са между вече реализирани, самодостатъчни, финансово независими жени и млади мъже. Всеки от партньорите има полза в тези отношения. Ако жена, която приема такъв мъж-„син“, няма собствени деца, в такава връзка у нея могат да се реализират едновременно две потребности – любов към мъжа и майчина грижа. Отношенията биха могли да бъдат напълно идеални. Но ситуацията може да се промени драстично, ако на мъжа изведнъж му стане „тясно“ в ролята на син. Ще успее ли една жена да прояви гъвкавост, безболезнено да се раздели с ролята на „майка“ и да остане просто съпруга?

Нерядко такива жени започват да „опекунстват“ над своите млади мъже: помагат финансово, тласкат ги нагоре по кариерната стълбица, учат ги как да се справят с най-различни житейски ситуации. В такива отношения като правило жената е лидер, а мъжът я следва и ако и двамата са доволни от това, тогава всичко е наред – двойката може да живее дълги и щастливи години в хармония и взаимно разбирателство.

Има и още един момент, характерен за такива бракове – това е страхът на жената от остаряване, и като следствие от този страх – опасенията, че рано или късно младият мъж ще я изостави заради, например своя връстница. За съжаление, достатъчно често се случва точно това.

Младият партньор

В такива отношения, с такава разлика в годините, има възможност преди всичко да израстне, да стане по-зрял, да натрупа житейски опит и да се почувства мъж. Често това са мъже от семейства, в които не всичко е било гладко в отношенията с родителите, в частност с майката, Например липсата на майчина грижа или, обратно – твърде много такава грижа. Синовете на властни майки са по-склонни да търсят партньор, по-възрастен от себе си.

Връзката с много по-възрастна жена – това е несъзнаван стремеж да се „навакса“ именно в тези отношения. Например, да се случи символичното отделяне, което поради определени причини, така и не се е случило. Ако това е така, то отношенията между по-младия мъж и зрялата жена рано или късно приключват с раздяла – защото от самото начало са били базирани не на взаимни чувства, а на подсъзнателно „отиграване“ на деструктивни сценарии – родител – дете.

Скандалите са по-малко вероятно да възникнат в такава двойка, тъй като опитната жена вече знае как да заобиколи „острите ръбове“ и да постигне това, което иска без натиск, агресия и сълзи, как деликатно да насочи партньора си в живота в правилната посока.

 От друга страна, за мъжа е по-лесно да постигне успех с по-възрастна жена. Спътникът има голям опит и морална стабилност, което определено ще помогне по пътя на живота.

Социалната стигма.

Винаги ще има хора, които ще се опитват да надничат в такава връзка. Може би още повече, когато разликата във възрастта е видима. В култури, в които малката разлика в годините е общоприета, вероятно ще се подхожда с осъждане или критика. И дори двойката да успява да игнорира това, по-трудно е когато приятели или семейството са скептични към връзката, в която всъщност вие сте щастливи.

Семейно щастие без усилие – това е само романтична химера. Ако не се чувате, не се разбирате и не се приемате, то никаква любовна химия няма да помогне. Комуникацията е ключов фактор за навигиране на различията във всяко партньорство. Емоционалната гъвкавост на партньорите, умението да разговарят – това е важното правило за съвместимост.

Истинската любов се намира трудно, затова не бива да се позволява на страховете да се превърнат в пречка за щастието! Важно е обаче партньорите, които имат значителна възрастова разлика, да са наясно с възможните трудности, които могат да засенчат връзката.

 И накрай – няма универсална рецепта за щастие. Ние сами си творим живота и своите правила.

Използвана литература:

Age Difference Relationships: When Is the Gap Insurmountable? Wayne Mitchell Tamara Mitchell

Conroy-Beam, D., & Buss, D. M. (2019). Why is age so important in human mating? Evolved age preferences and their influences on multiple mating behaviors. Evolutionary Behavioral Sciences, 13(2), 127-157.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *