Продължете към съдържанието

Психосоматика – когато психиката разболява тялото

Какво е психосоматиката?

Психосоматиката – значение:

В най-широк смисъл, психосоматиката (от гръцки: psyche — душа, soma — тяло), включва взаимодействие между поведението (мисли, чувства, действия) и телесната болест. Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания. Такива връзки се осъзнават от векове, тъй като физическите болки не се появяват и не протичат във вакуум, а съществуват само у човека. В основата на психосоматичните заболявания, стои не стресът и конфликтите сами по себе си, а начинът, по който човек реагира на тях.

Tрадиционно симптомите се интерпретират като прояви на разстройства в разлините органи, а не като проблем във функционирането на цялостния човек, като съвкупност от психика (мисли, чувства, действия) и физическо тяло.

За всички свои болести човек намира рационални обяснения и изгражда своя субективна картина на здравето си, която съдържа неговите усещания, преживявания, мисли и поведение.

Всяко психосоматично неразположение може да се предизвиква от определена специфична личност, конфликт, емоция или модел на реагиране. Определени личностни черти водят до определени телесни симптоми или са по-скоро “рискови фактори”, представляващи предазположение към заболяване. Безсъзнателните конфликти също могат да се разрешат чрез превръщане в соматични симптоми. Емоциите на свой ред могат да доведат до определени телесни промени и в крайна сметка до соматични разстройства. Има индивидуални различия в моделите на реагиране на стрес. Тези, които реагират със стомаха, са уязвими на язва, реагиращите с кръвно налягане – на хипертония и тн.Сега влиянието на психологиеските събития върху тялото е толкова очевидно, че много експерти разглеждат психиката и тялото като едно цяло.

Смята се, че някои физически неразположения са склонни да се влошават от умствени фактори, като стрес и тревожност. Във всеки един момент психичното състояние на дадено лице може да повлияе на степента на тежест на неговата физика. Физическите симптоми, причинени от психични фактори, също се наричат ​​соматизация. Тези симптоми се дължат на повишена активност на нервните импулси, изпратени от мозъка към различни части на тялото.

Редица фактори могат да играят роля в психосоматичните болки, като личностни черти; генетични или екологични семейни влияния; биологични фактори; заучено поведение и др.

Емилия Сотирова от Психологичен Център СОВА за психосоматиката в TEDxVarna 2019

Как психичните фактори могат да повлияят на физическото ни състояние?

Широка гама от физически болки и състояния могат да бъдат особено податливи на влошаване на психичните фактори. Те включват състояния на кожата като екзема и псориазис; високо кръвно налягане; проблеми със сърцето и др. Психосоматичните нарушения често засягат дихателната и стомашно-чревната система, както и сърдечно-съдовата система.
Психосоматиката и Психосоматичните неразположения могат да имат лек до тежък ефект върху качеството на живот, от намеса в нормалната способност да функционират до причиняване на физически или умствени увреждания.

Психотерапията  и Психосоматиката:

Психотерапията помага на хората да научат нови начини да се справят и решават проблемите си и да получават по-дълбоко разбиране за тяхното състояние или обстоятелства. Клиентите също се научават да определят реалистични цели за живота си и да идентифицират и променят поведението или мислите си, които имат отрицателен ефект върху живота им.

Всяко заболяване, което има физически симптоми, но има ум и емоции като негов произход, се определя като психосоматично заболяване. А психосоматично заболяване произтича от емоционален стрес или увреждане на мисловните модели, и напредва с физически симптоми обикновено, когато имунната система на човек е компрометирана поради стрес. Депресията наистина може да бъде причина за психосоматично заболяване.

Често срещано погрешно схващане е, че психосоматичното състояние (психосоматиката) е въображаемо или всичко в ума на някого. Всъщност физическите симптоми психосоматичните състояния са реални и трябва да се вземат навременни мерки.

Връзката между стрес и болест?

Стресът и депресията могат буквално да бъдат изразени като болка и болест. Като пример, сравнете тялото си с тенджера под налягане. Ако е позволено да изпусне парата, ще седите и щастливо ще готвите заедно. Ако не е позволено да се изпуска парата, налягането ще се повиши и ще се покачи, докато тя не избухне. При хората случаят не е много по-различен от това. Ако прилагате натиск, за да задържите този капак (човешкият еквивалент да задържите емоциите си), какво ще се случи? В крайна сметка тенджерата ще се счупи в най-слабата си точка. Същото важи и за хората.

Ако една от вашите телесни системи е отслабена, това е мястото, където най-вероятно ще се развие свързано със стреса заболяване.

Ако физически най-слабата ви точка е шията ви, ще развиете болки в шията. Или болки в гърба. Или язви. Или чести настинки и грип.
диагноза

Ключът е да се търси източникът на стрес в живота на човека, с който човек не се справя, особено когато няма други очевидни причини за проблема. Като работи върху основната причина за стрес и напрежение, е възможно да се излекуват и физическите проблеми.

Това не означава, че физическите симптоми, които изпитвате, трябва да се разглеждат само от гледна точка на психичното здраве.

Както беше отбелязано, физическите симптоми на психосоматичното заболяване са реални. Болката, която усещате в шията си, не се усеща само в мозъка ви, но химичните каскади, които започват със стрес, могат да доведат до действително възпаление в мускулите на врата.

Въпреки че е важно да се лекува коренът на проблема (да се справим със стреса), също така е важно да се справим с истинските симптоми, докато имате възможност да се справите с психическите проблемите.

Може да мислите за психосоматично заболяване като наводнение, в следствие на разрушена язовирна стена.

Най-важната стъпка за предотвратяване на по-нататъшни наводнения е да се поправи язовирната стена, но е важно също така да се справим с наводненията, които са настъпили надолу по веригата, докато язовирът се ремонтира. С други думи, може да се наложи да опитате масаж, физиотерапия или противовъзпалително средство, като в същото време започнете да обръщате внимание на стреса в живота си.

 

1. Разпознайте кога сте стресирани

Първата стъпка е да се научим да разпознаваме, когато сте под прекомерен стрес. Научете се да разпознавате признаците на стреса, които са уникални за вас.

При жените признаците на стрес често включват умора, въпреки че са добре отпочинали, раздразнителност (особено при най-близките до вас), подуване на корема, дори промени в менструалния Ви период.

Признаците и симптомите на стреса при мъжете е по-вероятно да включват болка в гърдите, повишено кръвно налягане и промени в сексуалното желание. Симптомите на стреса също се различават по възраст. Признаците на стрес при тийнейджър могат лесно да бъдат пропуснати по време на нормалния трепет на юношеството.

2. Научете нови механизми за справяне със стреса (копинг механизми)

След като знаете как да разпознаете, че сте подложени на стрес, следващата стъпка е да научите механизмите за справяне. Един много важен начин да се справите: Не се притеснявайте! Подобно на тенджера под налягане, налягането ще намери изход. Можете да бъдете като тенджера под налягане, която изпуска пара по контролиран начин или можете да оставите стреса да намери най-слабата точка, за да избухне. Контролираният начин е по-безопасен и по-здравословен за вас.

В допълнение към обмислянето на здравословни механизми за справяне със стреса, проверете дали използвате нездравословни механизми за справяне със стреса, като например излишък от кофеин, алкохол, цигари.

Контролираните начини, с които можете да се справите, включват:

 • Говорете с някого, на когото имате доверие.
 • Присъединяване към група за подкрепа.
 • Техники за релаксация (вижте тези техники за управление на стреса, за да видите какво може да работи най-добре за вас).
 • Намерете свободно време само за себе си.
 • Прекъсване на ситуацията, в която се намирате.
 • Помислете за билкова добавка за стрес като Кава Кава или Валериана, за да ви помогне да се отпуснете (имайте предвид, че билковите добавки могат да имат странични ефекти като лекарствата с рецепта и е важно да говорите с Вашия лекар за това какво е безопасно).
 • Опитайте с билкови чайове.
 • Оцветявайте/ рисувайте на фона на отпускаща музика.
 • Грижа за здравето си чрез правилно хранене, упражняване и непушачи.
 • Да бъдеш честен с хората около теб (поддържането на лъжа е много енергоемко)
 • Пускането на стари обиди. Ето някои съвети за освобождаване от стрес и гняв. Имайте предвид, че понякога отпускането на връзка, която подчертава, е необходимо.
 • Правейки нещо хубаво за другите (ако не сте свикнали да правите това) или отделете известно време само за вас (ако винаги жертвате за всички останали).

Списъкът е безкраен. Просто изпуснете парата!

3. Бъдете готови да се откажете от очакванията:

Третият и последен компонент: желание. Точно така, желание. Трябва да сте готови да се откажете от очакванията си за това, което трябва да направите. Трябва да сте готови да се откажете от старите вини, които ръководят вашето поведение. Трябва да си позволиш просто да бъдеш човек. Човек може да плаче и да е емоционален. Някои от най-големите ви стресови фактори могат действително да дойдат от вас.

Психосоматиката -консултация във Варна

Ако имате нужда от консултация, свързана с ваши психосоматични проблеми във Варна, може да се свържите с психотерапевтите от Психологичен Център СОВА. Ако не сте от града, може да се възползвате и от нашите онлайн консултации.