Продължете към съдържанието

Психология на УСМИВКАТА

Какво е усмивката?

Универсален код, вграден в самото ядро на наследствената ни програма? Или сложен биохимичен процес, завършващ със съкращението на една дузина лицеви мускули? Или  израз на нашето вътрешно състояние? Най-лесно разпознаваемата емоция? Или инструмент, който прави общуването по-ефективно?

Ами да – всичко това е усмивката.

„Науката за усмивката“ като такава е инициирана от Чарлз Дарвин. Той забелязва, че причината, последиците и проявите на усмивката са универсални, докато много други невербални поведения на езика на тялото (като жестове или докосване) се различават между културите и следователно вероятно са заучени.

Бебетата, родени незрящи, се усмихват като зрящи бебета. Започваме да се усмихваме на петата седмица: бебетата научават, че плачът привлича вниманието на възрастните, но и , че усмихването задържа това внимание. Тяхната усмивка – всъщност първият опит за взаимодействие – се превръща в пропуск в обществото. Тя е сигнал за мир и добра воля. Малко от нас знаят, че усмивката е и последното взаимодействие: много често тези, които умират, особено тези, които са страдали дълго време, си тръгват с облекчение. Виждайки подобна усмивка, вярващите казват, че умиращият влиза в рая.

Експертите смятат, че усмивката е съществувала сред най-близките ни предци – хоминидите, тоест в еволюционен смисъл се е появила отдавна. Изводът се подсказва: ако я нямаше, нашата цивилизация със сигурност нямаше да е толкова развита, както я познаваме днес. Разбира се, никой не подценява  основната роля на речта в развитието на човешкото общество, но приносът на усмихването, вероятно е бил решаващ за появата на важни чувства – например на състраданието. 

Френски физиолози са установили, че когато се усмихваме мускулите на очите и устата се напрягат и увеличават мозъчното кръвоснабдяване, като по този начин повишават тонуса на мозъка.

Колкото повече човек се усмихва, толкова повече мозъкът му се „храни“ и е в активно състояние. Усмивката е най-добрата профилактика на мозъчно-съдови инциденти, втвърдяване на съдовете и инсулти.

Смехът и усмихването имат положителен ефект върху всички органи на тялото. От смеха дишането се ускорява, увеличава се съдържанието на кислород в кръвта, подобрява се циркулацията и се разширяват кръвоносните съдове, които са под повърхността на кожата. Ето защо лицата на хората се зачервяват от смях. Смехът намалява сърдечната честота, разширява артериите, стимулира апетита и изгаря калориите.

Смехът стимулира производството на естествени болкоуспокояващи, както и хормони на настроението, наречени ендорфини. Така смехът освобождава човека от стрес и го лекува. Ендорфините са съединения, произвеждани от мозъка, когато се смеем. По химичен състав те са подобни на морфина и хероина и действат успокояващо на човека, като същевременно стимулират имунната система.

Усмивката е най-лесно разпознаваемата емоция на лицето. Усмивката задейства определени процеси в човешкия мозък, активирайки връзката мозък-тяло.

И така, още веднъж – за какво е полезна усмивката?

1. Усмивката ни прави щастливи (дори и ако сме в лошо настроение).

Помните ли връзката мозък-тяло? Обикновено се усмихваме, когато сме щастливи и  усмивката изпраща сигнал до мозъка, че сме щастливи и  тялото започва да произвежда   ендорфини, които „оправят“  настроението ни. Но връзката е двупосочна – когато се усмихнем, мозъкът ни „знае“, че при това движение на мускулите произвежда ендорфини.Този принцип е открит през 80-те години и е потвърден от редица изследвания. Така, че дори и да не ни е до усмивка, ако се усмихнем или просто направим гримасата на усмивката (дори на себе си, дори зад маската), ще ни стане малко по-добре.

2. Усмивката прави хората около нас щастливи.

Усмивката е заразна. Проучванията показват, че е достатъчно да видим усмихнат приятел  и  неволно започваме да правим същото.Когато някой се усмихне, той заразява другите хора с добро настроение.

3. Усмивката ни прави по-привлекателни.

Харесваме  хората, които се усмихват. Намръщените гримаси отблъскват хората, но усмивката привлича. Искрената усмивка прави човека по-привлекателен в очите на противоположния пол и затова усмивката е на второ място, след погледа, в тази категория.

4. Усмивката има положителен ефект върху здравето.

Усмивката помага на имунната ви система да работи по-добре. Когато се усмихвате, вие сте по-спокойни. Редица проучвания доказват благоприятните ефекти на смеха върху човешкото здраве, включително и факта, че смехът е като мини тренировка, която изгаря мазнините и подобрява тонуса на коремните мускули.  Смехът също подобрява циркулацията на кръвта, понижава кръвната захар, намалява нивата на стрес и подобрява съня. Също така е в състояние да повиши нивото на антитела в организма, които се борят с инфекциите и да подобрят функционирането на имунната система.

5. Усмивката ни прави по-успешни.

Усмихнатите хора изглеждат по-уверени.  Сложете си  усмивката, подходящата усмивка по време на среща и хората ще реагират на вас по различен начин. Според изследванията анкетираните са склонни да вярват, че такива хора са по-привлекателни, уверени, почтени и решителни.

Смехът и усмивката са витамини, които трябва да се приемат редовно. Въпрос на избор е да вземем смеха на сериозно и да си поставим много сериозната цел всеки ден да намираме повод за усмивка.

Автор: Светлана Сотирова – психолог, терапевт, семеен консултант

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *