Продължете към съдържанието

Психология на любовта – видове любов

 

Какво е любов?

Любовта е повече от емоционално състояние.

Проведени са множество проучвания с цел уточняване на ефекта от любовта върху човешкия организъм. Заключенията показват, че влюбването води до силна неврохормонална каскада. В условията на влюбване се повишава изключително много производството на растежен хормон – соматотропин и полови стероидни хормони. Това от своя страна стимулира и изостря мисълта, подобрява паметта, повишава самочувствието и създава условия за силна самоувереност у човек. Серотонинът и допаминът също са силно повлияни.

Любовта е композиция от две тела, обитавани от една душа.”
– Аристотел

Любовта е тема, която винаги силно е вълнувала човечеството и най-вероятно ще продължи и за наред да вълнува нашите умове. Любoвтa e cлoжнa и мoщнa cилa – и тя ни въздeйcтвa пo нaй-рaзлични eмoциoнaлни, кoгнитивни и coциaлни нaчини. 

Нa дрeвнитe гърци ca били извecтни oceм рaзлични типa любoв. Кoи ca тe и зaщo пoзнaниeтo им мoжe дa прoмeни живoтa ни?

 1. Eрoc

Първият вид любoв нocи имeтo нa гръцкия бoг Eрoc и изрaзявa идeятa зa ceкcуaлнa cтрacт и жeлaниe. Бог Ерос бил опaceн, плaмeнeн и ирaциoнaлeн, затова тази любoв, мoжe дa взeмe кoнтрoл нaд тeб и дa тe oблaдae.

2. Филиа

Втoрият вид любoв e дълбoкoтo приятeлcтвo. Филиа ce пoявявa мeжду брaтятa, били ce рaмo дo рaмo в биткa. Тя e дeмoнcтрирaнeтo нa лoялнocт към приятeлитe и гoтoвнocттa зa caмoжeртвa.

3. Лудуc

Игривaтa любoв, кoятo ce рaждa c флиртувaнeтo и първитe мoмeнти във връзкaтa. Нo лудуc мoжe дa бъдe нaрeчeнo и cъcтoяниeтo ни нa щacтиe, кoгaтo cмe нaвън, тaнцувaйки цялa нoщ c нeпoзнaти.

4. Aгaпe

Aгaпe e бeзкoриcтнaтa любoв. Тя e любoвтa, кoятo дaвaтe нa вcички хoрa, нeзaвиcимo дaли ca вaши близки или дaлeчни нeпoзнaти. Aгaпe e любoвтa-дaр, нaй-виcшaтa фoрмa.

5. Cтoргe

Тoвa e любoвтa нa привързaнocттa, ocoбeнo към рoдитeли и дeцa. Тoвa e чecтo cрeщaнaтa или ecтecтвeнa eмпaтия, кoятo рoдитeлитe изпитвaт към cвoитe дeцa. Caмaтa думa e пoлзвaнa oтнocитeлнo рядкo в дрeвни твoрби и впocлeдcтвиe ce e изпoлзвaлa eдинcтвeнo, зa дa oпиcвa връзкитe в ceмeйcтвoтo. Cъщo тaкa думaтa e имaлa и втoричнa кoнoтaция нa приeмaнe нa cитуaциятa, в cмиcълa нa „oбичaнe“ нa тирaнин. Изпoлзвaнa e и зa oпиcвaнe нa любoвтa нa чoвeк към рoдинaтa му или към cпoртeн oтбoр.

6. Прaгмa

Тaзи любoв ce пoявявa eдинcтвeнo в дългoгoдишнитe двoйки, при кoитo прaгмa прeминaвa в дълбoкo рaзбирaтeлcтвo. Прaгмa e дa прaвиш кoмпрoмиcи, дa пoкaзвaш търпeниe и дa бъдeш тoлeрaнтeн. Прaгмa e– дa пoлaгaш уcилия дa дaвaш любoв вмecтo дa oчaквaш дa я пoлучaвaш.

7. Кceния

Тoвa e любoвтa към нeпoзнaтия, иcтинcкoтo гocтoприeмcтвo, щeдрocттa и внимaниeтo, кoeтo дaвaмe нa тeзи, кoитo ca дaлeчe oт дoмa. Ритуaлитe нa гocтoприeмcтвoтo cъздaвaт и изрaзявaт eднo взaимнo oтнoшeниe мeжду гocт и дoмaкин кaктo в мaтeриaлни пoлзи (кaтo нaпримeр дaвaнeтo нa дaрoвe и oт двeтe cтрaни), кaктo и нeмaтeриaлни (кaтo прeдocтaвянe нa зaщитa, убeжищe, уcлуги или oпрeдeлeни прaвa). Тoзи вид любoв e ритуaлизирaнoтo приятeлcтвo, чийтo пoкрoвитeл e глaвният бoг в гръцкaтa митoлoгия – Зeвc Кceниoc (Гocтoприeмeн), и нa нaрушaвaнeтo нa гocтoприeмcтвoтo ce e глeдaлo изключитeлнo злe, кaтo oбидa към caмитe бoгoвe.

8. Филaвтия

Пocлeднa e любoвтa към caмия тeб. Нo тя имa двe рaзнoвиднocти – ceбичният и нeздрaв нaрциcизъм и cилaтa дa oбичaш ceбe cи тaкa, чe дa увeличиш любoвтa, кoятo дaвaш нa oкoлнитe. Aкo oбичaш ceбe cи, щe имa мнoгo кaквo дa дaдeш нa другитe.

Каква е Триъгълната теория на любовта?

Известният психолог Робърт Джей. Стърнберг- американски психолог и специалист по психометрия, пръв излага своята Триъгълна теория за любовта през 1985 година. Въз основа на психологическите си изследвания в университета “Йейл”, с тази теория той цели да дефинира различните елементи на междуличностните взаимоотношения и да илюстрира как те могат да се съчетаят, за да формират седемте типа „нещо“, което наричаме любов.

Стърнбърг открива, че любовта има три основни компонента:

 • Близост – включва чувства на съпричастност, единство и свързаност с другия;
 • Страст – включва романтично и сексуално влечение към другия;
 • Ангажираност – в краткосрочен план включва решение, че действително обичаш другия и си му лоялен, а в дългосрочен – общи планове за бъдещето.

Триъгълната част на теорията идва от факта, че можете да комбинирате всеки два компонента, за да образувате по-сложни видове любов – всяка комбинация от ъгли формира страна на триъгълника. Когато имате връзка, която съчетава страст и близост например, вие получавате романтична любов. Близост и ангажираност ви дава платоничната (без секс) любов, докато импулсивната („холивудската любов“) любов се ражда, когато ангажираността отговаря на страстта.:

 1. Приятелство;
 2. Омайваща любов;
 3. Празна любов;
 4. Романтична любов;
 5. Приятелска любов;
 6. Безумна любов;
 7. Съвършена любов.
Важно е да се отбележи, че този триъгълник не трябва да е с равномерна форма (всъщност, трите компонента рядко присъстват в еднакви мерки) – от значение е, че връзката съдържа от всичките три компонента.

Теорията за любовта на Стърнбърг е представена на диаграмата по-долу:

Привличане (страст – „любов от пръв поглед“)

Страстта е любовен компонент, който много от нас познават. Тя е отговорна за диво биещото сърце, пеперудите в стомаха, това е усещането за „любов от пръв поглед“. Разбира се, когато е налице само страст, липсва истинското опознаване, което идва с близостта и категоричността на ангажираността – така че това, до което достигате, е по-малко нюансирано от други видове любов. Най-доброто описание на страстта сама по себе си е привличане.

Харесване (близост)

За разлика от страстта, близостта може да бъде само платоническо чувство – това е чувството за познание и приятелство, което идва при срещата с някого, с когото наистина си допадате и с когото получавате усещане за „сродна душа“. Това със сигурност е страхотен компонент в романтичните взаимоотношения, но сам по себе си, без страст или ангажираност, е по-вероятно да доведе до приятелство – или, както го нарича Триъгълната теория на любовта, харесване.

Когато е налице приятелство и харесване, човек изпитва свързаност, единство и топлота по отношение на другия. Често пъти приятелството отваря вратата за други форми на любов.

Обвързване (ангажираност)

На трето място имаме ангажираност – активните стъпки, предприети за запазване на отношенията. Това е съществена част от всяка трайна любов, но когато е лишена от близост и страст, се усеща по-скоро като дълг, отколкото като романтичен избор. Често дългосрочните взаимоотношения, които са загубили всякаква страст и близост, стигат до тази фаза на “обвързване” преди да приключат, но както посочва и Стърнберг, любовта може да започне и тук: например от обвързване в брак.

Тъй като страстта, близостта и ангажираността са най-простите компоненти на Триъгълната теория на любовта, взаимоотношенията, които имат само една от тези три точки, не са несъществени. Въпреки това, когато комбинирате компоненти, става по-сложно.

Импулсивна любов (ангажираност + страст)

Когато комбинирате огъня на страстната любов и обвързаността на ангажимента, но не обичате кой знае колко другия човек, вие получавате огорчена любов. Скоростните бракове на знаменитостите и клишираните бързи Вегас сватби често могат да бъдат описани като нелепа любов – пламенни, но „кухи“. Липсата на близост означава, че когато страстта е водеща, такива взаимоотношения често са трудни за поддържане (а също така, в зависимост от нивото на ангажираност, става непосилно да се развиват. Тя често е нестабилна и предразположена към разпад, тъй като отсъства стабилизиращото влияние на близостта (емоционалната интимност) между двамата партньори.

Романтична любов (страст + близост)

В романтичната любов, компонентът близост носи среща на умовете, а компонентът за страст означава, че има и физическо привличане. Колкото и славна да е тази комбинация, липсата на ангажираност означава, че романтичната любов е много фокусирана върху „тук и сега“ (настоящето), а не върху бъдещето. Това означава, че често се среща в мрачната, ранна фаза на романтиката; времето, когато научавате неща един за друг и обичате това, което откривате, но преди да слеете напълно вашия живот и лоялност. С добавянето на ангажираност, това може да разцъфне в съвършената любов – без нея обаче, е по-вероятно да се превърне в епизод от бурните романтични романи. Партньорите в подобна връзка се наслаждават сексуално един на друг, но и умеят да разговарят помежду си.

Двамата все още не са изяснили дали ще се обвържат по-сериозно помежду си и дали желаят да имат съвместни планове в дългосрочен план. Романтичната любов обаче, ако се развие с течение на времето, може да отвори широко вратата за подобни разговори.

Платонична любов (близост+ ангажираност)

С противоположен знак, но равна по мащаб на романтичната любов е платоничната любов. Когато се комбинират, ангажираността и близостта се изграждат мощни емоционални връзки, което иде да рече, че платоничната връзка е по-силна от простото приятелство. Липсата на страст обаче означава, че това често е доста приятно, удобно споразумение – нещо, което може да се случи след години на познание. Според Стърнберг това не е агонизиращ етап на любовта – всъщност тази „мека“ фаза е просто по-обща част от прогресията на връзката.  Тук любовта е по-силна от обикновеното приятелство, тъй като при нея има дългосрочна ангажираност. Във връзката обаче няма сексуално желание или то е минимално.

Подобни ситуации се срещат често в бракове, в които страстта е изчезнала, но партньорите продължават да имат дълбока връзка един с друг.

Съвършена обич (страст + близост + ангажираност)

Когато страстта, близостта и ангажираността са налице, тогава резултатът е пълната любов. Трите компонента не трябва да присъстват в еднаква степен, разбира се, но тази идеална форма на любов трябва да има поне по малко от всеки един от тях. Възбудата на страстта, комфортът на близостта и екипният дух на ангажираността са необходими, за да се стигне до този идеал за любов. Наричат я още “Пълна любов”.

Съвършената любов е перфектното любовно взаимоотношение между двама души.

Двойките продължават да имат страхотен сексуален живот дори дълги години, след като са се запознали. Те са силно емоционално свързани и дългосрочно посветени един на друг. Между партньорите цари дълбоко доверие, уважение и обич. Те не могат да си представят живота един без друг и не смятат, че могат да бъдат щастливи един без друг. Подобни двойки съумяват да преодоляват различията си и заедно се справят с проблемите, които неизбежно изникват.

Според Стърнбърг, съвършената любов може да се постигне, но предизвикателното при нея идва след това, тъй като трябва да се поддържа. За целта е нужно и трите компонента на любовта да се прилагат активно в действие.

В този смисъл, струва си да се отбележи, че любовта е действие, а не просто нещо статично.

Едно от твърденията на Триъгълната теория на любовта е, че взаимоотношенията могат да се движат от една точка към друга с течение на времето. Съвършената любов, подобно на всяко друго важно нещо в живота, изисква грижа – определени действия в нейна подкрепа, съхранение, развитие и защита. В този смисъл, идеалната любов наистина е променлива, а не константа, а на къде ще се променя, зависи от самите партнъори във връзката.

Автор: Психологичен Център S.O.V.A.

Използвана литература:

Sternberg, R. J. (1986) A triangular theory of love. Psychological Review, 93,
119-135.
Sternberg, R. J. (1988) The Triangle of Love: Intimacy, Passion, Commitment,
Basic Books (ISBN 0465087469)…la:triangulus amoris

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *