Продължете към съдържанието

Психология на Късмета

Какво е късмет?

Късметът е вероятност да се случи нещо невероятно. А какво определя тази вероятност сигурно се питате, много е просто- другите вероятности. В общи линии, колкото повече вероятности допускаме в живота си, толкова е по-вероятно да ни се случи нещо невероятно – тоест да станем късметлия.

Хората не се раждат късметлии, всъщност, късметът идва при онези, които, понякога без да знаят, сами го пораждат с нагласата на съзнанието си и с поведението си. 

Ричард Уайзман, професор по психология, в продължение на години изследва въпроса: Какво отличава късметлията и защо някои хора са винаги на точното място в точното време, докато за други “всичко е против тях”?

Той проучва разликите в мисленето и поведението на „късметлиите“ и „каръците“. Резултатите са изненадващи – те разкриват съвършено нов поглед към късмета и ролята му в нашия живот.

Първо, късметлиите осъзнават, че имат възможности пред себе си

 и второ, те са инициативни хора, които не се страхуват от рисковете.

Късмет имат хората, които виждат вратите пред себе си. А какво можем да направим, за да се научим да „виждаме“ тези врати?

Ние по естествен път си създаваме навици и рутина. Няма съмнение, че тази подреденост може да повиши нашата продуктивност. За да бъдем късметлии, обаче , от време на време е важно да се откъсваме от тази рутина. Ричард Уайзман пише:

„Хората, които нямат късмет, често са по-подредени, хора на рутината. Те са склонни да използват един и същ маршрут до работа и да говорят с едни и същи хора на празненствата. От друга страна, късметлиите са тези, които обичат да имат разнообразие в живота си. “

Той открива, че онези, които наричат ​​себе си късметлии, отбелязват по-висок коефициент на екстроверсия. Това означава, че е по-вероятно да имат случайна среща, защото се срещат с много нови хора и поддържат връзка с голяма група приятели и познати.

Късметлиите имат по-висока степен на откритост и по-ниска степен на невротизъм – склонността да изпитват негативни емоционални състояния като тревожност, гняв, вина и депресия.

Хората в добро настроение всъщност приемат повече визуална информация, докато хората с лошо настроение пропускат много голямо количество информация, което води и до пропуснати възможности. По-специално тревожността ни  и страховете ни, ни фокусират върху потенциалната опасност и така в крайна сметка пропускаме шансовете и положителните вероятности.

Най-добрите възможности възникват, когато подхождате към живота с гъвкав ум.

Защо не? Вместо да мислим така:

Мъжът до мен трябва да бъде умен, привлекателен, финансово сигурен, да обича да готви и да обича кучета…”

Да опитаме да мислим така:

Всъщност нямам тип. Отворен съм за всеки, стига да е добър човек.

Защо не? Вместо да мислим така:

„Трябва да завърша този проект до 11, среща на екип в 12, обяд в 13:00, завършване на доклада днес следобед, а вкъщи съм свободен до 18:00.“

Да опитаме да мислим така:

 „Искам да опитам да постигна две основни неща днес и да проуча още няколко идеи, които биха могли да помогнат на компанията или кариерата ми.“

Вероятността определя късмета.

Късметът ни се отключва, когато освободим място за него. Ако си създадем по-гъвкав график, ще имаме по-голямо пространство за случайността. Важно е да можем да се откъсваме от рутината и зоната си на комфорт. Да намерим място за разнообразие в живота си.

1.Пожелайте си и мечтайте за късмет.

Късметлиите винаги мислят и вярват, че имат късмет. Така че те очакват късмет и успех и се опитват да го видят във всяка възможност, която получат.

„Това, което очакваме с увереност, се превръща в наше самоизпълняващо се пророчество“

Брайън Трейси

2.Не пропускайте вашите възможности.

Късметлиите винаги търсят нови възможности, които могат да им донесат късмет и успех.

Късметът е въпрос на възможност за среща“.

Сенека

3. Водете си дневник на късмета.

Създайте си навик да си спомняте и записвате щастливите „инциденти“ и преживявания за успех, които сте имали през деня и седимицата. Вашите мисли и въображения ще бъдат фокусирани и добре настроени към късмета и успеха.

„Късметът вярва, че имате късмет.“

4.Работете усилено …с ентусиазъм!

Вашата упорита работа е определящ фактор, който носи късмет и успех в живота ви.

Откривам, че колкото по-усърдно работя, толкова повече късмет имам.

Томас Джеферсън

5.Бъдете готови да поемете риск:

Ако не сте готови да излезете от зоната си на комфорт и да поемете рисковете за по-добра възможност с оптимизъм, никога няма да успеете да постигнете нови неща в живота си.

6. Поддържайте нови отношения.

Може да получите неочаквани възможности и нови идеи от новите си приятели и отношения и те могат да ви донесат късмет и успех. Затова използвайте шансовете си за нови контакти и приятелства.

7.Бъдете готови да дадете помощ, но и да получите помощ.

Когато имате навика да помагате на другите да решат проблемите си и да удовлетворят техните нужди, ще развиете хармонични и топли отношения с тях.

8. Бъдете благодарни.

Да бъдем благодарни ни  помога да съсредоточим ума си върху положителната страна на живота.

„Благодарното сърце е не само най-голямата добродетел, но родител на всички добродетели“.

Цицерон

9. Преминете в режим „шанс“

Това изисква отвореност към изненадващите обрати на живота, както и познавателна и поведенческа гъвкавост.

Минавайте по разнообразни маршрути до работа или се спирайте на места, които са извън пътя ви за чаша кафе, вместо да се отправяте към любимото си кафе за „обичайното“. Изследването на нова територия естествено увеличава късмета. Нарушаването на поведенческите навици може да доведе до промени в психичните ни навици, които са ни „предпазвали“ от успех досега.

Твърдите, ригидни правила и елиминират шансовете за промяна.

10.  Прегърнете провала:

Ако нещата не се получат по начина, по който сме се надявали е важно да се отърсим от разочарованието си и да  тръгнем с желание към следващата възможност. Защото:

„Повечето успешни бизнесмени също са неуспешни бизнесмени“

Флетчър.

“Въпреки че някои възможности  ни се изплъзват, винаги се появяват нови.”

Ребека Уебър

Автор: Емилия Сотирова – психолог, семеен консултант

Използвана литература:

“Факторът Късмет” от Ричард Уайзман

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *