Продължете към съдържанието

“Преките пътища” на негативните ни мисли

Случвало ли ви се е под въздействието на силни стресови преживявания или негативни емоции, много бързо да стигате до крайни заключения? Например, когато малкият провал се превръща в мислълта, че сте неспособни да успеете някога.. изобщо?

 Този вид мисли в психологията се наричат „когнитивни изкривявания“. Това са мисли, които не съвпадат с действителността на случващото се, но понеже са „закодирани“ в ума ни от дълго време, на нас ни е по-лесно да достигнем до тях, отколкото да хабим енергия да размишляваме върху ситуацията и тогава да достигнем до заключение.

Това е естествен механизъм, който мозъка ни използва за да спестява енергия. Затова и другото име на тези когнитивни изкривявания е „shortcuts“ или „преки пътища“.

Проблемът е, че не винаги тези „преки пътища“ съвпадат с реалността и често изкривяват мислите ни през негативната призма. В резултат на това, нашите реакции на случващото се много по-негативни отколкото е нужно.

Важно е да се замислим, колко често нашият ум използва тези преки пътища и ни кара да мислим нещо, което не е до такава степен вярно, в следствие, на което да се чувстваме зле?

Ето няколко от най-често срещаните видове „когнитивни изкривявания“.

Дихотомно или черно-бяло мислене:

Дадена ситуация се разглежда в двете и крайности.
пр. „Ако не получа най-високата оценка, съм се провалил.“

Катастрофично мислене :

Вид „предсказване“ на бъдещето като прогнозата задължително е негативна. Човек е склонен да предвижда негативен развой на ситуация без да отчита други вероятни резултати.
пр. „Няма да успея“, „Няма да получа повишение“, „Съпругът ми закъснява от работа, значи нещо лошо му се е случило“.

Обезценяване на позитивното:

Дисквалифициране на позитивните неща, които са се случили или които човек е направил.
Към това когнитивно изкривяване може да се добави и механизмът „Да, но”, при който се признава положителното, което обаче веднага е последвано от нещо отрицателно. Онова което дава „да”, „но” го отнема.
пр. „Поздравления за дипломирането, но защо не е с пълно отличие?”

Емоционални разсъждения :

Приемане на това, което чувстваме за обективна реалност и пренебрегване на доказателствата за обратното.
пр. „Въпреки че ме повишиха, пак се чувствам провален.”

Етикетиране:

Поставяне на отрицателен етикет на нечия идентичност като се пренебрегват доказателства, които могат да доведат до по-разумно и положително заключение. Това се отнася и за себеопределянето.
пр. „Аз съм загубеняк”, „Тя е смотана“  

Четене на мисли :

Най-често срещано е при съпружеските двойки. Човек смята, че знае какво мисли другия, без помощта на вербална комуникация.

Свръхгенерализиране :

Модел, при който човек прави цялостно заключение, с което преувеличава актуалната ситуация. Думи като „винаги”, „никога”, „всички”, „никой” са често използвани в тези случаи. 
пр. Човек, току що постъпил на работа и има проблем с адаптацията, може да си мисли „Всички ме мразят”, „Никой не иска да работи с мен.”

Персонализиране (Себеотносност) :

Човек отнася външни обективни събития към себе си и вярва, че те са се случили в резултат от негови действия/поведения.
пр. Жена вижда, че съпругът ѝ добавя сол в яденето, което тя е приготвила, и си казва: „На него не му харесва как готвя.”

Начинът, по който ще се справим с дадена ситуация, зависи от това как я приемаме. Факт е, че начинът ни на мислене влияе върху настроението ни и реакциите ни. Различните гледни точки предполагат различни преживявания на едно и също събитие.

“Ключът към щастието е да разберем, че важното е не какво се случва, а как реагираме на онова, което ни се случва!”

 -Кийт Харел

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *