Продължете към съдържанието

ПРЕГЪРНИ МЕ! ЦЕЛУНИ МЕ! – Защо се прегръщаме? и Защо се целуваме?

„Случи се. Вчера. Първата целувка. На 15 години съм и до вчера не бях се целувала. Изчетох толкова много форуми и мнения за първата целувка и не вярвах и на една дума на тези, които казваха, че е нужно просто да се оставим на усещанията и на инстинктите. Трябваше да съм подготвена. Подготвях се. А тя ме свари толкова неподготвена. В смисъл, не си спомних нищо от това, което бях чела. Просто се случи….”

Защо се целуваме и се прегръщаме? Отговорът изглежда лесен и очевиден – но 64% от  културите по света изобщо не се целуват, а тези които го правят, дори не знаят защо наистина го правят. Е, време е да разберем…

Много повече, отколкото осъзнаваме, разбираме за живота си чрез докосването. Хората (да не говорим за животните) могат да си предават огромно количество информация, от агресия до доброжелателност, само с едно ръкостискане или потупване по рамото. Като социални същества, това желание да се свързваме чрез човешкия контакт е вкоренено в нас до такава степен, че го правим всеки ден без дори да се замисляме или отдаваме значение.

По същия начин, интимните форми на докосване – прегръдката и целувката, се преживяват като естествени и приятни. Но защо е това и защо ние правим тези неща?

Очевидно е, че една прегръдка невинаги е сексуална и дори романтичната целувка невинаги води до секс, така че никой не може да каже, че това е само една врата към създаване на потомство. Много изследвания са правени, за да се разберат по-добре тези форми на интимност и резултатите показват, че прегръдката и целувката, случайно или не, са еволюирали поради специфични биологични причини и имат силна емоционална, психологическа и физическа стойност.

Защо се прегръщаме ?

От гледна точка на разбирането защо го правим, за прегръдката е малко по-ясно, отколкото за целувката. Прегръдката е почти универсално действие, дори и при други  бозайници. Да, може би очовечаваме, когато казваме, че два слона, които си преплитат хоботите се прегръщат, или когато котките се гушат и търкат муцунките, или когато шимпанзетата се държат едно за друго. Но всичко това има същите емоционални цели – комфорт и свързване, това което ние хората асоциираме с прегръдка. И ако е така, то това е древната история на бозайниците, които се докосват, за да покажат и насърчат доверие.

Актът на прегръдка освобождава окситоцин в мозъка, известен още като „хормонът на прегръдката”.Окситоцинът е невропептид (молекула, произведена от неврони), който създава чувство на доверие и привързаност. Според учените освобождаването на окситоцин „полага биологичните основи и структура на свързването ни с други хора”.

От друга страна, от прегръдката има много ползи за тялото. Когато се прегръщаме, спадат нивата на стрес. Напрежението се освобождава, не само от чувството за сигурност, когато сме в прегръдката на някой, на когото вярваме, но това действие намалява нивото на хоромона на стрес – кортизол. А когато кортизолът намалява, добрите хормони – допамин и серотонин – се увеличават.

Освен това изследванията показват, че прегръдката може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Усещането за докосване на кожата активира сетивни рецептори разположени дълбоко в епидермиса, които откриват натиск и вибрации (Pacinian corpuscles,) и изпращат сигнали до блуждаещия нерв в мозъка (the vagus nerve ). Този нерв оказва влияние на широк кръг телесни функции и в този случай неговото стимулиране води до успокояване на сърдечния ритъм и намаляване на кръвното налягане.

В едно проучване бил направен следния експеримент: в едната група на участниците, прегърнали своя партньор им е било описано скорошно силно стресово събитие, докато на другата група това събитие е било представено, без те да имат физически контакт. Пулсът  на участниците във втората група се е ускорил с десет удара в минута, докато на тези, които са се прегръщали с пет удара в минута. Освен това кръвното на тези без физически контакт се е повишило повече от два пъти, в сравнение на участниците, на които им е било позволено да се прегръщат.

Друго изследване показало, че докосването между приятели не постига толкова голям ефект, както докосването между партньори. В известен смисъл това ни казва нещо за еволюцията на прегръдката. И физически, и химически нашите тела са настроени да се отпускат, когато са в прегръдката на партньора. Прегръдката е начин да се свържем и да изградим доверие с индивид, който е извън защитата на нашата генетична линия (разбира се, неочакваната прегръдка от напълно непознат е меко казано обезпокоителна). Прегръдките са полезни, когато ставаме целенасочено уязвими по отношение на определен човек и така търсим връзка. Биологично, ние инвестираме голямо доверие в този, когото обичаме.

Защо целуваме ?

На пръв поглед целувката е странно нещо. По същество, партньорите притискат устни един към друг, при което става обмен на слюнка и така и двамата са изложени на различни настинки, инфекции и вируси. Освен просто да се наслаждават, хората нямат реална представа защо се целуват, и в този момент, най-вероятно не им пука чак толкова много за това.

Исторически, доказателство за романтична целувка може да бъде проследено 3,500 години назад до някои хиндуиски ведически санскритски текстове. В тези текстове, целувката се описва като „вдишване на душите”. До 2 век, когато в Кама Сутра е описана цяла глава за целуването. Днес, това действие е толкова нормално, че никой не се замисля защо се целуваме.

За разлика от прегръдката, обаче, целувката не е универсално поведение. Проучване публикувано в American Anthropologist показва, че разбити на културални групи, само 46% от културите се целуват романтично ( трябва да се има предвид, че това е все още 90% от световното население). И за останалите 64% от културите, които не се целуват, идеята за целуване им се струва твърде груба. Тези резултати сочат към извода, че целуването би трябвало да е заучено поведение, което се е развило с развитието на човешката социализация, за разлика от инстинктивното действие.

От друга страна, има и някои доказателства, които предполагат, че целуването е вродено и причините, поради които се целуваме са инстинктивни. Макар че не всички хора се целуват, то нашите роднини шимпанзетата и маймуните bonobo го правят. Нито един от тези видове, обаче, не са особено романтични. Шимпанзетата се целуват в знак на помирение, като това се случва само между мъжките екземпляри. А маймуните бонобо правят секс толкова често и толкова  естествено, както хората „си дават пет”, че целувката им по-скоро служи за укротяване.

Възможно е, физическият акт на целувката да произхожда от праисторическите майки, които са предъвквали храната и са я подавали с уста на своите бебета. Това също не е романтично, но насочва към възможния произход на този странен, вкоренен акт на интимност.

Но какъвто и да е произхода – защо сме еволюирали, за да се целуваме? Каква е причината да се целуваме днес?

Най-широко приетата теория за това защо ни е целувката е, че така подсъзнателно се подушваме взаимно. Когато лицата ни са близо едно до друго, нашите феромони влизат в играта. Обменът на тези телесни химикали може да предостави информация за това дали двама души ще създадат силно потомство или не, а това може значително да повлияе на привличането. За разлика от животните, хората имат „катастрофално” обоняние. Повечето бозайници могат да си помиришат феромоните без да си притискат муцуните, но хората имат нужда от тази интимност.

Например, подсъзнателно жените са привлечени от мъже с гени, отговарящи за протеините на имунната система, които са различни от техните, и това би означавало, че тяхното дете вероятно ще се роди с по-силна имунна система. В он-лайн  допитване за целувката, направено от Оксфордския университет, 900 възрастни отговорили на въпроси, свързани с целуването в дългосрочни или при по-повърхностни взаимоотношения. Оказва се, че жените не само класират значението на миризмата, по време на целувката, по-високо, но и значението на целувката се увеличава, когато жените са в своята най-плодовита възраст.

Освен това, романтичната целувка е интимна форма на докосване, която води до силна връзка между два индивида. Често, особено при дългосрочните отношения, комфорта, който дава целувката може да е толкова важен, колкото нейната роля за сексуалната възбуда. Целувката предизвиква същите позитивни усещания, които са свързани с докосването, но те са още по-силни, защото устните и езикът са наситени с нервни окончания. Ако сложим еволюционната биология настрани, чувствителността на всички тези нерви, създаващи чувство на удоволствие, винаги е била най-сериозната причина за това да се целуваме.

Какви са ползите от целувката?

Целувката повишава самочувствието, като те кара да се чувстваш обичан и свързан. В немско изследване са стигнали до извода, че мъже, които са целувани от съпругите си преди тръгване за работа, печелят повече пари.

  1. Целувката помага да се намали кръвното налягане.
  2. Целувката „атакува” спазми и главоболие
  3. Целувката задейства щастливите хормони.
  4. Целувката гори калории.
  5. Целувката повишава самочувствието.
  6. Целувката е барометър за сексуалната съвместимост.
  7. Една целувка изисква координацията на 146 мускула, включително 34 лицеви и 112 постуларни . Това си е сериозна тренировка за лицето.

 При всички случаи, е по-добре да се прегръщаме и целуваме, отколкото само да се миришем.

През цялата история, от Юда до Мерилин Монро, целувката е била послание за подчинение, господство, статус, сексуално желание, привързаност, приятелство, предателство, печат за мир или даване на живот. Има публични целувки и интимни целувки.  Това е съзнателно или подсъзнателно кодирана комуникация и може да разкрие характера на този, който целува – от сдържания интроверт до нарцистичния ексхибиционист.

Значението на целувката еволюира и се мени и все пак остава непоколебимо едно и също : изключително човешки, интимен и сложен жест, мигновено разпознаваем, въпреки безкрайното разнообразие.

Автор: Светлана Сотирова

Източници:

Andrea Demirjian, author of Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life’s Sweetest Pleasures

http://all-that-is-interesting.com/why-we-kiss

Психологичен кабинет S.O.V.A. (Suggest opportunity to view the answers/SOtiroVA)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *