Продължете към съдържанието

ПОСТ-ТРАВМАТИЧНО СТРЕСОВО РАЗСТРОЙСТВО

Пост-травматично стресово разстройство (ПТСР) следва специфична силно стресова или травматична ситуация/преживяване, която е била живото -застрашаваща. Това може да включва освен преживяването, и самото наблюдение на подобни ситуации. Около една трета от хората, които са били участници/свидетели на травматично преживяване развиват някаква форма на ПТСР, като в световен мащаб това засяга около 7% от населението.  

Специфични симптоми са:

Епизоди на повтаряне на преживяването в ума на човека под формата на сцени (flashbacks), като те могат да бъдат живи картини, звуци и усещания, сънища, кошмари. Освен това симптомите могат да включват притъпени емоции, отчужденост, липса на емоционални или други реакции, екстремно избягване на места/хора/ситуации напомнящи или наподобяващи травмата. Стрес-реакциите са по-силни и по-бързо настъпващи, тревожността е завишена.

Развитието на ПОСТ-ТРАВМАТИЧНО СТРЕСОВО РАЗСТРОЙСТВО може да се случи във всяка една възраст.

При деца симптоми, които може да се  забележат са: нощно напикаване, отказ да се говори или да изглежда, че детето е забравило да говори, пресъздаване на травматичното преживяване чрез игра или рисунки, продължително „залепяне“ към родител, което е нетипично за детето.

Избягването на ситуации, места и хора, напомнящи за травмата е често срещано при ПТСР. Това се отнася и за споделяне на тези преживявания. Човек може да не иска да разказва за случилото се и да крие симптоми свързани с това, което предотвратява забелязването на състоянието от други хора, както и започване на лечение. Често хората с ПТСР може да чувстват вина или срам от травматичното преживяване.

Лечение:

Психологичните консултации и психотерапия са най-ефективното лечение при ПТСР. Има различни терапевтични школи специализиращи в ПТСР, ефектът от тях е индивидуален за всеки от хората с това състояние. Допълнително, близки на хора с ПТСР могат да посещават консултации с цел да се научат как да подкрепят страдащия.

Медикаменти могат да бъдат предписани за специфични симптоми на състоянието като тъга, гняв, тревожност или притъпяване на емоциите.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *