Продължете към съдържанието

Паник Атаки

Паник Атаки / Паническо разстройство (ПР)

Паническото разстройство е част от Тревожните разстройства. То се характеризира с множество пристъпи на силна тревожност и страх (паника). Тези паник атаки не се определят от специфични обстоятелства, тоест човек може да получи паник атака докато си почива или извършва дейност, която не му носи тревожност.

Единични случаи на паника или паник атака не означават непременно Паническо  разстройство.

Симптоми:

Симптомите на паник атаката са най-често сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, изпотяване или студени вълни, дереализация (откъсване от реалността), чувство за припадане. Често самата паник атака е съпроводена с усещането, че човек се задушава, получава сърдечен инфаркт, умира, губи контрол или че полудява. Това може да продължи до 20 минути.

Обикновено паник атаката преминава от само себе си, но усещанията могат да продължат и дълго след това. Едно от усещанията на човек е, че би припаднал заради паник атаката, което е всъщност невъзможно защото кръвното налягане по време на паника се повишава, а не се намалява.

Често човек с ПР избягва определени ситуации, хора или места, които според него могат да предизвикат паник атака. Например карането на кола или места с множество хора. Често при продължителни паник атаки, човек може да развие подобна Агорафобия, която не му позволява да излиза от вкъщи, поради страх, че ще получи паник атака на обществено място.

Всеки може да развие Паническо разстройство. Няма единичен фактор, който да предизвика ПР, по-вероятно е това да се получи в следствие на няколко фактора, като хроничен стрес, начин на живот, семейна история на заболяването, други ментални или физически симптоми.

Лечение:

Обикновено първата крачка е психотерапия и психологично консултиране. Различни видове терапии са показали значителен ефект при паник атаките. Наред с това консултирането за същността на паник атаките е много важно при това състояние. Групите за взаимопомощ също са добър вариант при лечението на паник атаки.

Няма създадени специфични медикаменти за лечението на Паническо разстройство. Най-често психиатър може да изпише лекарства свързани с намаляването на тревожността, но това не носи цялостен ефект върху състоянието.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter