Продължете към съдържанието

Организационно консултиране-ползи за фирмата

Организационно консултиране – какво е и защо е важно?

В днешното забързано и напрегнато ежедневие, не е изненадващо, че служителите на големи фирми и организации имат проблеми със стрес свързан с работата им, както и лични проблеми, които им се отразяват на работния процес. Тези проблеми могат да се отразят върху изпълнението на задълженията на служителите, като например намалена продуктивност, завишено отсъствие, конфликтни отношения с колеги.

Как могат компаниите да помогнат на техните служители да поддържат доброто си ментално здраве и благосъстояние? Едно от най-ефективните решения, в тези случаи, е фирмата/организацията да включи в структурата си опцията за психологично консултиране, като грижа за служителите си.

Какво представлява психологичното консултиране за служители?

Психологичното консултиране за служители, често се предлага като част от по-широка програма за грижа за служителите. Консултацията може да бъде осъществена на място, в офис на компанията или в по-чести случай в кабинета на избрания психолог. Психолозите и психотерапевтите предлагат на служителите място където свободно да дискутират и работят върху проблеми, от всякакво естество, в една защитена среда.

Психологичното консултиране може да бъде краткосрочно (ориентирано към решаване на проблеми) или под формата на терапия, в по-дългосрочен план. Психологът може да помогне на служителите да изградят нови механизми за справяне с проблеми, да развие техни качества, като комуникация, soft-skills, и др, както и да съпроводи човека по пътя му при справяне с тежки лични преживявания.

Ползите от психологичното консултиране за служителите:

Психологичното консултиране напоследък се явява един от факторите за изграждане и поддържане на една здравословна, продуктивна работна среда. В проучване от 2012, изследващо над 28,000 служители възползвали се от психологично консултиране предоставено от фирмата, за която работят, показва, че 70% от тях изпитват подобрение както в личния, така и в работния си живот.

Други Ползи за служителите:

– имат достъп до обучени специалисти в областта на психологичното консултиране и терапия.

–  имат безопасно място да говорят за проблемите си и стреса, които преживяват.

– имат възможността да научат повече за себе си и да работят върху уменията/ресурсите си.

– изграждат или развиват стратегии за справяне с проблеми, конфронтация и/или стрес.

– изграждат умения за разрешаване на проблеми.

– изграждат аналитични умения за справяне с житейски и работни казуси.

Ползи от психологичното консултиране за работодатели:

– подобрено изпълнение на работните задължения от страна на служителите

– повишена продуктивност

– намаляване на отсъствието на служителите, неплатени отпуски по болест и други.

– намалено текучество на персонал

– намаляване на конфликтни ситуации и служители с агресивно или конфликтно поведение

– създава се репутация на работодател, които се грижи за своите служители. 


От какво зависи успеха на психологичното консултиране на работното място:

Определени фактори влияят на успеха на една фирмена програма за психологично консултиране.

– Конфиденциалността е основна – служителите участващи в психологично консултиране, предоставено от работодателите им, трябва да знаят, че комуникацията с психолога или психотерапевта им е конфиденциална.

– Квалификацията е определяща. Психолозите и психотерапевтите предоставящи консултации и терапия трябва да са квалифицирани за това – тоест да са преминали определени обучения или терапевтични школи, както и да имат добро разбиране за работната обстановка на фирмата, за която предлагат услугите си.

–  Достъпът до психологичното организационно консултиране трябва да е лесно достъпно и възможно за служителите. Те трябва да имат достатъчно информация за услугата, процеса и начините на свързване с психологичния център или психолог.

Оригинална статия: https://www.mseap.com/benefits-workplace-counseling/?fbclid=IwAR1X1RACgZPi4Xstdx84CPgR228EIrySl6GWOJWC7cnWcB8GVnO9c401UKk

Свържете се с Психологичен Център S.O.V.A. за организационно/фирмено консултиране:

тел: 0895/76 35 55

E-mail: office@sovapsychologist.com

гр. Варна, ул.Александър Дякович 45

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *