Продължете към съдържанието

Оптимизъм vs. песимизъм. Ползи и вреди

Оптимизъм vs. песимизъм. Ползи и вреди

Всички знаем за разликата между оптимизма и песимизма и много често поставяме себе си или другите в една от двете категории. Още от деца знаем, че оптимистите “вярват”, че доброто предстои, докато песимистите по-скоро очакват недобрия край на нещата. Но каква е разликата между двете в детайли?

Песимизъм

Основната характеристика на песимистите е, че те вярват, че лошите събития не само са по-възможния развой на ситуациите, но и че те ще продължат дълго време, ще доведат до катастрофални резултати и много често всичко за всичко това те поемат отговорността и вината. 

Оптимизъм

От друга страна, оптимистите, които са изправени пред същите или подобни ситуации, вярват, че поражението е временно и не е по тяхна вина. Докато един песимист може да се откаже от това да поправи или проемни резултатите, един оптимист ще обмисли начини за действие към промяна. По присъщо е на песимистите да застиват в едно положение, докато за оптимистите е по-характерно действието, активността. Това, разбира се, не е правило, и както едните, така и другите могат да проявяват характеристики на противоположността.

Съществуват плюсове и минуси както на оптимизма, така и на песимизма.

Например, изразяването на твърде много оптимизъм по дадена тема или по отношение на дадени негативни събития може да отблъсне някои хора, тъй като може да изглежда неестествен и може да отрича реалността и болката от случилото се. Добре е в такива случаи, когато някои преживява силно негативни чувства или емоции, и му е трудно да остане оптимистично настроен, да бъде подкрепен с присъствие на важен за него човек, осигуряване на спокойна и защитена среда, без да бъде подтикван да гледа по-позитивно на нещата. Когато болката и страданието заличават възможността на позитивизма да пробие, е нужно да им се даде време и пространство, в което да бъдат изживяни, а не потиснати с “Всичко ще бъде наред, гледай по-ведро на нещата!”. Оптимизмът е важен мотиватор, но за него е нужно да се “освободи” място, някак човек да узрее за него и по естествен начин да го пожелае. В противен случай стремежът към позитивизъм към себе си или към някого другиго може да се преживява като насилие.

Крайният песимизъм също има своите негативни страни – той може да прерастне в депресивен период. Когато човек се фокусира само върху негативното, вижда събитията като катастрофални за прекалено дълъг период или изпитва трудности да преживее болката и страданието, за да продължи, тогава се появява нуждата и от помощ от специалист, който да води процеса по освобождаване от негативните преживявания, за да могат те в един момент да бъдат погледнати през един по-оптимистичен поглед.

Ако се опитаме да си представим кои биха били здравословните дози оптимизъм и песимизъм те ще звучат така:
  • Здравословната доза оптимизъм е онази, която ни вдъхновява и обнадеждава, помага ни да се движим през живота си с надежда.
  • Здравословната доза песимизъм може да изглежда по-скоро като способност да гледаме реалистично и мъдро на нещата. 
Едно и също нещо, видяно през различни очи.

Всъщност разликата между оптимистът и песимистът е, че оптимистът, който преминава през труден период, предполага, че животът ще се подобри, докато песимистът вярва, че животът винаги ще бъде труден и болезнен. Те гледат към едно и също нещо, но сякаш избират да виждат различни неща, това не е разлика в житейския опит, а по-скоро в начина, по който хората възприемат и реагират на негативното събитие. За щастие, оптимизмът може да се научи. 

Как да се научим на здравословен оптимизъм?

  1. Идентифицирайте мислите и вярванията, които се въртят в ума ви, след като се случи нещо неприятно. Как тълкувате събитието? 
  2. Напишете всичките си мисли. 
  3. След това отделете чувствата си от мислите си, защото не можете да  променяте чувствата си. Това, което чувствате, е такова, каквото е. Чувствата не са правилни, грешни, добри или лоши. 
  4. Направете това за няколко неприятни ситуации, като спор с партньора ви, работен конфликт или получаване на глоба за движение. 
Може да започнете да виждате подобен модел в това как интерпретирате и реагирате на негативни събития.

Когато човек си даде сметка и се опита да хване песимистичните мисли, има шанс да ги оспорите и да ги промените. Следващия път, когато мислите ви се насочат до нещо като „Никога не постигам това, което искам“, „Нищо никога не се случва в моя полза“ или „Хората винаги са зли към мен“, опитайте се да ги забележите и ги запишете на лист.

Следващата стъпка е или да се разсеете от песимистичните си вярвания, или да ги оспорите. Оспорването на песимистичните вярвания ще доведе до по-дълбоки, по-дълготрайни резултати от разсейването. Оспорването на песимистичните вярвания включва замяната им с алтернативни, по-добри и по-реалистични обяснения. Например, ако имате спор с партньора си, може веднага да си помислите: „Тя никога не ме разбира! Винаги съм този, който накрая се извинява. Това не работи; трябва да се разделим.” В разгара на спора е трудно да се мисли рационално. Но ако се отдръпнете и помислите за ситуацията по-реалистично, може да откриете, че мислите ви стават по-положителни и дори може да успеете да разрешите нещата по-бързо. Например, може да си кажете: „Току-що имахме спор и въпреки че тя не беше много разбираща, аз също не бях. Тя ме е разбирала много пъти и вероятно ще ме разбере отново, след като и двамата се охладим. Преди винаги сме успявали да се справим с проблемите си. Знам, че можем отново.”

Поддържането на изпълнена с надежда, положителна, но реална гледна точка пред лицето на бедствието може да бъде истинско предизвикателство, но е от съществено значение както за личното емоционално състояние, така и за отношенията ни с другите.

Оптимист – някой, който осъзнава, че да направиш стъпка назад, след като си направил една напред не е бедствие – това е ча-ча.

Робърт Браулт

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *