Продължете към съдържанието

ОБСЕСИВНО-КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО

Обсесивно- компулсивно разстройство (ОКР) е хронично и обикновено дълготрайно състояние, при което човек преживява неконтролируеми, повтарящи се мисли (обсесии), последвани от компенсативни ритуали. Натрапливите мисли могат да бъдат идеи, изображения, образи, импулси, които нахлуват в съзнанието на човек отново и отново. Те водят до силна тревожност и са мъчителни за човека.

Симптоми:

Обикновено той се опитва да им се противопостави или да ги рационализира, докато не пристъпи към изпълнението на компенсативните ритуали (компулсии), които служат за облекчение на тревожността, предизвикана от натрапливите мисли.

И натрапливите мисли и ритуалите са стереотипни поведения, тоест повторяеми и еднотипни. Има различни видове натрапливи мисли, например че нещо трагично ще се случи или близки хора ще пострадат, обсесии от заразяване или болести и други.

Ритуалите също могат да са различни категории,

като тези за чистота (например против бактерии, когато човек държи всичко да е перфектно чисто), подредба (когато всичко е подредено под определен ъгъл или специфична форма), проверяване (дали е заключено, изгасено и пр.), включване/изключване на светлини, събиране на вещи (колекциониране или просто събиране на всичко било то старо или ненужно).

Страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство,

могат да търсят непрестанно потвърждение от близките си спрямо различни обсесии или да настояват те да се включат в компулсивните ритуали. Често има избягване на места или ситуации, които са свързани с обсесивни мисли, в резултат на което човек намалява драстично социалните си ангажименти и контакти.

Чувството за вина или отговорност са често срещани при това състояние, както и физиологични симптоми: загуба на сън, хронична умора, нервност и други.

Проучвания сочат,

че ОКР има силен генетичен характер, но не е определена директна връзка защо някои от членовете на семейството биха развили ОКР, докато други не. Различни начини на мозъчно функциониране се смятат за основни при ОКР, специфично засягащи обсесивните мисли и страха и тревожността свързани с тях.

ОКР най-често бива отключено в тийнейджърска възраст и то при момчета,

докато при момичета възрастта на появяване е по-късна. Наблюдават се и случаи на ОКР при деца, обикновено  след някои физиологични заболявания при децата. Характерови особености като перфекционизъм, засилено чувство за вина/отговорност и катастрофално мислене, често са наблюдавани преди отключването на ОКР. В някои случаи травматични ситуации или болестни състояния могат да доведат до развитие на ОКР, ако човек има предразположеност към това.

Лечение:

Лечението на ОКР обикновено включва психотерапия, по-специфично Когнитивно-поведенческа терапия. Както и при други състояния, различни терапевтични школи имат различен ефект при страдащия и подходът е много индивидуален. Медикаменти също могат да бъдат предписани от психиатър, въпреки че няма специализирани лекарства за ОКР.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *