Продължете към съдържанието

В работата си често ли чувате фразата “аз да не съм луд, че да ходя на психолог!“?- (не)интервю с психолога Светлана Сотирова

  1. Какво е да работите в екип с толкова млад колега?

Това може би е най-добрата комбинация. От една страна  балансът и стабилността на опита, от друга – енергията, креативността и смелостта на младостта. Истината е, че аз също се уча от нея и се оказа, че при работата в групите, тренингите или обученията, идеално се допълваме!

  1. Психотерапевтите ходят ли на психотерапевт?

Да. Случва се. Не само, защото ние сме си човешки същества, със своите нужди, проблеми, тревоги, а и защото, когато гледаме една картина от един-нос разстояние, не можем да видим и носа си. За да видим картината и да сложим парченцето от пъзела на мястото му, е нужно да отстъпим няколко крачки назад, а за да направи това, в повечето случаи, човек има нужда от помощ, от някой, който да му помогне да види ситуацията отстрани. Затова и психотерапевтите се случва да ходят на психотерапевт.

  1. Защо напуснахте сигурната държавна работа?

За 23 години като психолог в МВР – към Института по психология – МВР – София, мисля, че с работата си дадохме взаимно много. Аз бях на 26години, когато във Варна създадоха Лаборатория по психология към института и на практика целият ми професионален опит е в МВР.  Не съм планирала да напускам, случи се след като един ден осъзнах, че ако искам да тръгна в нова посока, ако искам да имам шанса да разбера какво е да си професионалист  извън системата, тогава няма как да чакам да се пенсионирам като служител.

  1. Как се справяте с всичката тази болка, която срещате в своята работа?

Най-тежко е, когато има случаи със загуби, особено с родители, изгубили дете. Едва ли има по-голяма болка от тази. Как се справям ли, не беше лесно, но с практиката се научих „да събличам престилката”, когато си тръгна от работа, да живея „тук и сега”, да успявам да се радвам и на малките красиви и весели неща.

  1. В работата си често ли чувате фразата “аз да не съм луд, че да ходя на психолог!

Да. Това вярване е доста разпространено в България. Истината е, че психично болните-„лудите”, работят с психиатър, а психично здравите-„нелудите”, работят с психолог, психотерапевт.

Друг е въпросът, че в наши дни понятията „лудост” и „нормалност” са си с доста размити граници.

  1. Как успявате да комбинирате писане на статии, терапия, групи и всички други дейности, с които се занимавате?

Предполагам, че е въпрос на организация, а организацията е въпрос на мотивация. Много е лесно с мотивацията, когато правиш нещо, което харесваш, в което виждаш смисъл и вярваш, че си полезен.

  1. Какво е Сова за вас?

За мен Сова е настоящето и бъдещето.

Любим цитат от цитатите на S.O.V.A.:

Никога няма да прекосиш океана, докато не се осмелиш да изгубиш брега от очи.“ – Христофор Колумб.

Всички въпроси от (не)интервюто са били задавани по време на обучения, групи, индивидуални консултации или от колеги на Светлана Сотирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *