Продължете към съдържанието

НАСТРОЕНИЕ – КАКВО Е НАСТРОЕНИЕ? МОЖЕМ ЛИ ДА СИ СЪЗДАДЕМ САМИ ДОБРО НАСТРОЕНИЕ?

Задавате ли си въпроса в какво настроение сте? Кога се случва това? Усещате ли настроението на другите около вас? Каква информация ви дава това? Замисляли ли сте се какво е настроението, с какво е свързано и за какво ни служи?

В следващите редове ще се опитаме да научим малко повече за настроението.

Какво е настроение?

Нашата емоционална сфера е свързана с различни видове преживявания. Те се различават по продължителност, интензивност, стабилност, връзка с конкретна ситуация или тема от живота ни. Чувствата винаги са насочени към определен обект, докато емоциите са отговор на някаква външна ситуация, т.е. те са ситуативни. Можем да обичаме някого (чувство), но в конкретна ситуация да изпитаме гняв (емоция) към него. Най-силните, но краткосрочни емоционални състояния са афектите, а най-стабилни са чувствата.

Настроението също е емоционално състояние, което има специално място в системата ни от преживявания. Представлява основния ни емоционален фон през определен период от време. Оказва влияние върху психическите ни процеси (усещане, памет, мислене), върху възприятието ни за света и оценката за нещата, които ни се случват, както и върху поведението ни.

В самата дума „настроение“ до голяма степен се съдържа същността на понятието – да се настроиш/синхронизираш/съответстваш спрямо нещо. Което, от своя страна отразява и функцията на този психоемоционален процес – да ни подготви да се адаптираме по най-добрия начин към външната среда, съобразявайки се с факторите от вътрешния ни живот и физическото ни здраве.

Казваме, че сме в настроение за нещо, когато усещаме сили и желание да го направим. Ако сме в раздразнително настроение ще ни е трудно да бъдем отпуснати и спокойни, а ако сме подтиснати, едва ли ще успеем да се забавляваме. Тъй като настроението оказва силно въздействие върху живота ни е важно да можем да го разграничаваме от другите си емоционални състояния и да се научим да го управляваме.

Каква е разликата между емоция и настроение?

Нашите емоции и настроение са много тясно свързани, но не са анологични явления. Те са част от вътрешния ни свят (преживяват се интрапсихично) и имат проявление навън – в поведението ни. Разликите между тях може да не са лесни за разпознаване, защото една емоция и настроение може да се чувстват по един и същ начин от индивида, който изпитва едно от двете.

Продължителностемоциите са по-краткотрайни състояния (преживяват се до няколко минути), докато настроението се задържа за по-дълго време (често се изпитва за цял ден и повече).

Контрол емоциите са нещо, което не можем да контролираме – ние просто ги изпитваме: гняв, мъка, радост и т.н. Настроението е нещо, на което можем да въздействаме и да променим – имаме контрол върху него.

Интензивност – емоциите са силни и интензивни вътрешни усещания, докато настроението няма този интензитет, но е по-всеобхватно. Ако си позволим да преживеем емоцията, след като премине своя пик, тя ще се изразходи. Ако й се противопоставим и я подтиснем обаче, тя най-често се преобразува в по-обобщено емоционално състояние, което продължава да ни влияе – превръща се в определено настроение.

Опит – като човешки същества, ние изпитваме емоции от най-ранната си възраст. Те са спонтанни реакции на организма ни и са общи за всички ни (всеки от нас изпитва основните емоции – страх, гняв, радост, тъга и т.н.). Настроението ни от своя страна силно зависи от личния ни опит – от това, което ни се е случвало и начина, по който сме се справяли преди. Всеки от нас „украсява“ реалността си с това, което е преживял или научил в миналото, поради което едно и също събитие може да създаде напълно различни настроения в нас и в някой друг човек.

Външно проявление – емоциите ни са видими – намират израз в определени несъзнавани мимики на лицето и промени в гласа, които са трудни за контролиране. Докато настроението ни може да остане скрито от другите по наше желание. Може да се каже, че „емоциите са публични, а настроенията са лични“.

Стабилност – докато емоциите са остри, фазови епизоди, настроенията ни са устойчиви и трайни – винаги присъстват. Ние постоянно сме в едно или друго настроение.

Осъзнаване на причината – често ние сечувстваме в „лошо“ или „добро“ настроение, но не винаги можем да обясним защо, докато една емоция винаги може да бъде свързана с конкретно събитие.

Яснота – емоциите са по-отчетливи и лесни за разпознаване, а настроенията ни често са неясни и трудни за дефиниране.

Както виждаме, има основни разлики между емоции и настроения. Може да се каже, че емоциите ни сигнализират за състоянието на света около нас, докато настроението ни сигнализира за състоянието на самите нас. Основното е, че нашите настроения зависят изключително много от начина ни на мислене и преживяване на събитията. Свързани са с нагласите ни за живота, личния ни опит и очакванията ни. Това, което ги прави трудни за управление е осъзнаването на причината да се чувстваме по определен начин. Защото причините обикновено са многофакторни. Настроението се влияе от физическото ни разположение (дали сме се наспали, как се храним, изпитваме ли болка и дискомфорт в тялото и т.н.); усещането за физическите и психологически ресурси, с които разполагаме в момента; от отношенията в живота ни и нашето отношение към себе си; от преживяването на удовлетворение или неудовлетворение от нещата, които правим и още много други неща. Затова, въпреки че е по-продължително състояние от емоциите ни, нашето настроение не е константно, а е динамично – променя се.

Как да повлияем на настроението си?

Има много неща, които можем да направим, за да подобрим настроението си. Те винаги включват някакъв вид грижа за себе си –  дали за тялото ни, дали за отношенията ни, дали за дейността ни.Можем даси дадем нещо хубаво за сетивата – вкусна храна, зареждаща музика, приятни аромати, разходка сред природата, масаж и т.н. Можем да потърсим топло и успокояващо присъствие или стимулираща комуникация. Можем да подредим и почистим пространството, в което се намираме. И още много други неща. Но може би, най-важното е да изградим здравословна вътрешна нагласа – отношението, което имаме към това, което ни се случва и към себе си. Да се научим да бъдем мили и подкрепящи към самите себе си, да имаме по-голямо доверие в способностите си и да действаме смело.

Доброто настроение не е следствие от добър живот, а от доброто отношение към него.“ – неизвестен автор

Ако въпреки усилията ви, не успявате да се „измъкнете“ от лошото/подтиснато настроение, не се колебайте да се обърнете към професионалист.

източници:

Distinctions between Emotion and Mood – Christopher J. Beedie ; Peter C. Terry; Andrew M. Lane – 2004г.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

психолог, психотерапевт, семеен терапевт, семеен консултант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *