Продължете към съдържанието

Нашите емоции – #щастие

Какво е щастие? Каква е разликата между емоция и чувство? – това е въпросът, с който трябва да започнем.

Чувство?

За разлика от емоциите, чувствата ни произлизат от неокортикалните (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.) части на мозъка ни. Тяхната природа е повлияна от личния опит на човек, неговите мисли, нагласи и вярвания. Чувствата са умствените преживявания на телесните усещания, които възникват, когато мозъкът преработва емоциите. Докато емоциите са инстинктивни и почти общовалидни за хората, чувствата, които произлизат от тях, са по-скоро индивидуални и се определят от начина, по който мислим за дадена ситуация или човек.

Емоция?

Емоциите ни се съдържат в нашата лимбична система, където се намира и центърът за преработката им. Имайки предвид, че лимбичната ни система е развита по-рано от неокортекса ни (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.), тя е по-инстинктивна. Емоциите ни влияят на физическото състояние на тялото. Те са бързата реакция на човек към заплаха, награда или похвала. В основата си те са универсални за всички хора, но се допускат и леки различия в зависимост от ситуацията и обстоятелствата.

В повeчето случаи ние изпитваме повече от една емоция. Например, когато сме тревожни може да изпитваме и тъга. Те са комплексни и предизвикват много физически и ментални отговори, като тяхната основна функция е да предизвикат дадено действие спрямо стимул. Например, когато видите прииждаща към вас кола, вие мигновено изпитвате страх, след което на база на страха предприемате действие, в отговор на стимула.

Според повечето специалисти, основните-универсални емоции са шест: гняв, отвращение, страх, щастие, тъга и изненада.

В поредицата ни от статии ще разгледаме всяка една от основните емоции подробно.

Щастие

От всички видове емоции, има една, към която ние като хора се стремим най-силно – щастието. То се свързва с различни позитивни неща като радост, удоволствие, наслада, удовлетворение. В психологията дори съществува специална школа, известна като “позитивна психология”, която изучава факторите и процесите, които водят до позитивни емоции и поведение и до оптимални резултати в живота на хората. 

Лицево изражение на емоцията отвращение и реакция на тялото?

  • изражения на лицето – усмивка, леко присвити очи;
  • език на тялото – отпусната позиция, без напрежение в мускулите;
  • глас – активен, приятен тон на гласа.

Какво е щастието и откъде се поражда?

Щастието не е резултат от преминаването от една радост към друга. Изследователите установяват, че постигането на щастие обикновено включва и значителен дискомфорт.  Генетично предразположение, житейски обстоятелства, постижения, семейно положение, социални отношения, дори вашите съседи – всичко това влияе върху това колко сме щастливи. Също така, всеки човек има индивидуален начин на мислене и изразяване на чувства си, затова щастието трудно би могло да бъде дефинирано.

Редовното вмъкване на малки удоволствия в забързаното ни ежедневие, гмуркането в предизвикателни дейности, поставянето и постигането на цели, поддържането на социални контакти и намирането на цел, увеличават удовлетворението от живота. Удовлетворението не е щастие само по себе си, но увеличава благосъстоянието. 

“Щастието се състои в това да прекарвате живота си по вашия собствен начин. Бъдете себе си. Никой не може да ви каже, че го правите погрешно.”

Кои са хормоните на щастието?

Известно е, че някои хормони помагат за насърчаване на положителни чувства, включително щастие и удоволствие.

Тези „щастливи хормони“ включват:

  • Допамин. Известен също като хормон на щастието, допаминът е хормон и невротрансмитер, който е важна част от системата за възнаграждение на мозъка ви. Допаминът е свързан с приятни усещания, заедно с ученето, паметта, функцията на двигателната система и др.
  • Серотонин. Този хормон (и невротрансмитер) помага да регулирате настроението си, както и съня, апетита, храносмилането, способността за учене и паметта.
  • Окситоцин. Често наричан „хормон на любовта“, окситоцинът е от съществено значение за раждането, кърменето и силната връзка родител-дете. Този хормон може също да помогне за насърчаване на доверие, съпричастност и обвързване във връзките, а нивата на окситоцин обикновено се увеличават с физическа привързаност като целувки, гушкане и секс.
  • Ендорфини. Ендорфините са естественото средство за облекчаване на болката, което тялото произвежда в отговор на стрес или дискомфорт. Нивата на ендорфин също са склонни да се увеличават, когато се занимавате с дейности за получаване на възнаграждения, като хранене, тренировки или секс.

Щастие в живота ни.

Ние често се заблуждаваме, когато става въпрос за това, което смятаме, че ще ни зарадва и ще ни донесе щастие. Често вярваме, че щастието ще бъде постигнато, след като достигнем определен етап, като например намирането на перфектния партньор или получаването на определена заплата. Щастието понякога заема формата на нова кола, дреха или къща. 

Ние обаче също така отлично се адаптираме към новите обстоятелства, което означава, че бързо привикваме към новата си връзка или богатство, и се връщаме към онова “изходното” ниво на щастие, в което го търсим. Еволюционно, този механизъм ни кара да се развиваме и естествено да се обогатяваме личностово. За щастие, същият принцип важи и за неуспехите – ние сме издръжливи същества с добри способности да се справяме и най-вероятно отново ще намерим щастието.

В този ред на мисли, ключово за щастието в психологията се явява приемането. Πpиeмaнeтo нa нeщaтa e тoлĸoвa вaжнo зa щacтиeтo, зaдoвoлcтвoтo, здpaвeтo и paзвитиeтo ни, чe няĸoи xopa гo нapичaт „пъpви зaĸoн нa дyxa.”

Дa пpиeмeш нeщaтa нe oзнaчaвa неимоверно, че те ти xapecвaт или ce чyвcтвaш щacтлив oт тяx, a пpocтo нaблюдaвaйĸи ги, дa ги регистрираш като случващи се. Да си кажеш „Toвa e тaĸa”, приемайки обстоятелствата такива, каквито са, без да се опитваш да ги промениш. 

“Щастието е функция от приемането на това, което е.”

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *