Продължете към съдържанието

Нашите емоции – #отвращение

Какво е отвращение? Каква е разликата между емоция и чувство? – това е въпросът, с който трябва да започнем.

Чувство?

За разлика от емоциите, чувствата ни произлизат от неокортикалните (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.) части на мозъка ни. Тяхната природа е повлияна от личния опит на човек, неговите мисли, нагласи и вярвания. Чувствата са умствените преживявания на телесните усещания, които възникват, когато мозъкът преработва емоциите. Докато емоциите са инстинктивни и почти общовалидни за хората, чувствата, които произлизат от тях, са по-скоро индивидуални и се определят от начина, по който мислим за дадена ситуация или човек.

Емоция?

Емоциите ни се съдържат в нашата лимбична система, където се намира и центърът за преработката им. Имайки предвид, че лимбичната ни система е развита по-рано от неокортекса ни (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.), тя е по-инстинктивна. Емоциите ни влияят на физическото състояние на тялото. Те са бързата реакция на човек към заплаха, награда или похвала. В основата си те са универсални за всички хора, но се допускат и леки различия в зависимост от ситуацията и обстоятелствата.

В повeчето случаи ние изпитваме повече от една емоция. Например, когато сме тревожни може да изпитваме и тъга. Те са комплексни и предизвикват много физически и ментални отговори, като тяхната основна функция е да предизвикат дадено действие спрямо стимул. Например, когато видите прииждаща към вас кола, вие мигновено изпитвате страх, след което на база на страха предприемате действие, в отговор на стимула.

Според повечето специалисти, основните-универсални емоции са шест: гняв, отвращение, страх, щастие, тъга и изненада.

В поредицата ни от статии ще разгледаме всяка една от основните емоции подробно.

ОТВРАЩЕНИЕ

Отвращението е емоция, която обикновено се асоциира с неща възприемани като нечисти, негодни, инфектирани или противни по един или друг начин. Важното тук е усетената физическа реакция във връзка с емоцията от отвращение.

Отвращението е преживявано основно във връзка с чувството за вкус (възприемано или въобразено) и вторично с всичко, което предизвиква подобни чувства чрез усещане на миризма, докосване или виждане. С други думи казано – през нашите сетива.

Отвращението е една от основните емоции според теорията на емоциите на Робърт Плътчик. То пробужда характерно лицево изражение, едно от шестте универсални лицеви изражения на емоции според Пол Екман.

Когато не харесвате нещо, но нямате физическа реакция към него, то това значи, че Не става дума за отвращение. За отвращение говорим само, когато има наличие на симптоми като задавяне, изпотяване, замаяност, гадене или дори повръщане.

Чрез комбинацията от психическо отхвърляне и физическо отблъскване, отвращението е много силно усещане, което има за цел да ни предпази от определен стимул, който бива разпознаван като опасен.

Повечето хора се отвращават от редица свои неща: фекалии, карантии, мухъл и боклук. Някои животни също предизвикват отвращение у много хора, обикновено дребни животни като червеи, личинки, паяци и змии.

Лицево изражение на емоцията отвращение и реакция на тялото?

 • веждите се дърпат надолу
 • носът се набръчква
 • повдигната горна устна

Характерното изражение на лицето на отвращение засяга особено носа. Този характерен жест на лицето на отвращението е опит на тялото да блокира ноздрите, за да избегне вредните миризми.

По този начин жестът на отвращение ни предпазва, например, от ядене на храна в лошо състояние, която има патенциала да навреди на здравето ни.

Когато изпитваме отвращение, се повишава мускулното напрежение и стомашно-чревната реактивност – от там и усещането за гадене и позивите за повръщане.

За разлика от емоциите на страхгняв и тъга, отвращението се асоциира с понижаване на пулса.

Според различни проучвания, отвращението е свързано с островната кора. Всъщност нараняванията в тази структура не позволяват на индивида да изпитва тази емоция и да я разпознава при другите.

Функция и задача на емоцията – отвращение?

Функцията на отвращение за хората изглежда доста очевидна: също като страха, отвращението е защитна функция, но за разлика от страха не става въпрос за това от кои неща трябва да се бяга, а кои неща пряко застрашават функционирането на тялото и организма ни. Затова и реакцията на отрращението е през сетивата ни.

Например, ако не изпитвамехме отвращение, то качеството на храната, която консумираме и хигиената, в която живеем, щяха да са драстично по- ниски – щяхме да ядем развалена храна и да живеем в боклуци. А, тези условия на живот, при които процъфтяват микроби и болести, биха намалили драстично продължителността и качеството на живота ни, което означава, че застрашават директно организма и тялото ни.

Проучването, ръководено от LSHTM, изследва повече от 2 500 души онлайн като разглеждат 30 инфекциозни заболявания от различно естество с произволно избран ключов път на пренасяне. 

Всяко от заболяванията има характерни прояви, за които авторите предлагат 75 потенциално “отвратителни” сценарии, които могат да срещнат, като се започне от хора с явни признаци на инфекция, предмети, покрити с насекоми, аудиозаписи на кихане и дефекация на открито. Сред тях са ситуации като: “В ъгъла на кухнята намирате мъртва мишка”, “Смачквате плужек с бос крак”, “Ръкувате се с клошар”, “В претъпкан асансьора чувствате как съседът ви диша директно върху кожата ви” и т. п.

Участниците са помолени да оценят силата на отвращението си за всеки сценарий по скала, варираща от “никакво отвращение” до “крайно отвращение”.

Това позволява на екипа да идентифицира шест ключови асоциации, които причиняват отвращение у хората:

 1. Мръсно тяло и лоша хигиена;
 2. Животни, които могат да бъдат преносители на инфекции;
 3. Някои видове сексуално поведение (например промискуитет);
 4. Необичаен, атипичен вид на човек;
 5. Рани и други видими признаци на заболяване;
 6. Развалена храна.

Всичко това потвърждава хипотезата за функцията на отвращението като отговарящо директно на категориите заплаха от заболявания като отчита основните пътища на предаването им.

Функцията на отвращението е да осигури адаптивни навици, които са здравословни и хигиенични за нас, както и да генерира отговори, които ни позволяват да избягаме от ситуации, които могат да ни причинят вреда или които са неприятни за нас.

Бонус – До какво чувство, води комбинацията на различните емоции?

 • гняв + очакване = избухване
 • очакване + радост = оптимизъм
 • отвращение + гняв = възмущение
 • страх + изненада = объркване
 • радост + доверие = любов
 • печал + отвращение = презрение
 • очакване + печал = досада
 • доверие + страх = покорност
 • гняв + радост = триумф
 • очакване + доверие = надежда
 • отвращение + очакване = цинизъм
 • страх + печал = отчаяние
 • радост + страх = риск
 • печал + гняв = завист
 • удивление + отвращение = шок
 • доверие + удивление = любопитство
 • гняв + доверие = доминиране
 • очакване + страх = тревога
 • отвращение + радост = обсебеност
 • страх + отвращение = вина
 • изненада + гняв = възмущение
 • доверие + тъга = съчувствие
 • радост + удивление = възторг
 • печал + очакване = песимизъм
 • емоционална нула = покой

Ето и някои емоции, които много често вървят по двойки: 

 • Вина – срам
 • Досада – разочарование
 • Тревога – безпокойство
 • Завист – ревност 

Автор: Емилия Сотирова – психолог, семеен терапевт

Използвана литература:

 1. Фернандес-Абаскал, Е. (2003). Емоция и мотивация. Издателство на университета Рамон Аресес.
 2. Остроски, Ф., Велес, А. (2013). Невробиология на емоциите. Вестник по невропсихология, невропсихиатрия и невронауки, 13 (1), 1-13.
 3. Родригес, Л. Психология на емоциите: Глава 5: Основни емоции: изненада, отвращение и страх. Uned.
 4. Родригес, Л. Психология на емоциите: Глава 6: Радост, тъга и гняв. Uned.
 5. Tajer, C. Болното сърце. Глава 3: Биология на емоциите.

6. https://www.psyh.ru/predvkushenie-gneva/

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *