Продължете към съдържанието

Нашите емоции – #изненада

Какво е изненада? Каква е разликата между емоция и чувство? – това е въпросът, с който трябва да започнем.

Чувство?

За разлика от емоциите, чувствата ни произлизат от неокортикалните (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.) части на мозъка ни. Тяхната природа е повлияна от личния опит на човек, неговите мисли, нагласи и вярвания. Чувствата са умствените преживявания на телесните усещания, които възникват, когато мозъкът преработва емоциите. Докато емоциите са инстинктивни и почти общовалидни за хората, чувствата, които произлизат от тях, са по-скоро индивидуални и се определят от начина, по който мислим за дадена ситуация или човек.

Емоция?

Емоциите ни се съдържат в нашата лимбична система, където се намира и центърът за преработката им. Имайки предвид, че лимбичната ни система е развита по-рано от неокортекса ни (системата, която отговаря за аналитичните ни мисли, вземането на решения и т.н.), тя е по-инстинктивна. Емоциите ни влияят на физическото състояние на тялото. Те са бързата реакция на човек към заплаха, награда или похвала. В основата си те са универсални за всички хора, но се допускат и леки различия в зависимост от ситуацията и обстоятелствата.

В повeчето случаи ние изпитваме повече от една емоция. Например, когато сме тревожни може да изпитваме и тъга. Те са комплексни и предизвикват много физически и ментални отговори, като тяхната основна функция е да предизвикат дадено действие спрямо стимул. Например, когато видите прииждаща към вас кола, вие мигновено изпитвате страх, след което на база на страха предприемате действие, в отговор на стимула.

Според повечето специалисти, основните-универсални емоции са шест: гняв, отвращение, страх, щастие, тъга и изненада.

В поредицата ни от статии ще разгледаме всяка една от основните емоции подробно.

Изненада

Какво представлява изненадата?

Изненадата е една от най-необичайните  от шестте основни емоции. Изненадата е емоция, която следва неочаквано за нас събитие, като това може да е всичко, от външен шум, до неочаквана реакция на човека отсреща.

Изненадата има три основни характеристики: това са лицевото изразяване (т.е. повдигане на вежди), физиологична реакция (н.п. подскачане или отдръпване) и вербално изразяване (викане, ахване и тн.)

Защо изненадата е различна от другите емоции:

Тя може да е позитивна, негативна или неутрална като усещане.

Тя е най-кратката, като усещане емоция, в сравнение с другите основни емоции. Обикновено преминава за няколко секунди и съответно има времеви лимит на преживяване. Другите емоции могат също да бъдат краткосрочни, но за разлика от изненадата те могат да се задържат и сравнително много време.

Тя е преходна емоция към друга основна емоция. Според това, какъв тип изненада преживяваме, последващата емоция може да е страх или щастие, понякога отвращение и други. В определени моменти е възможно изненадата да не предизвика други емоции в нас, ако събитието, което ни е изненадало не е от значение за нас.

Някои изследователи оспорват изненадата като емоция, на основанието, че тя не може да се определи, като позитивна или негативна, за разлика от другите основни емоции. Въпреки това изненадата бива признавана в повечето изследователски среди, имайки предвид, че хората изпитват изненада за няколко междинни момента преди да разберат какво се случва и в следствие на това да започнат да изпитват друга емоция. Наред с това, изненадата има свои характерни физиологични маркери, които я различават от другите емоции.  

Какво всъщност се случва в мозъка и тялото ни, когато ни изненадат?

Изненадата е емоция, която може да отключи „бий се или бягай“ отговора на нашето тяло. Ако изненадата е съпроводена от стряскане, то в тялото ни се отделя голямо количество адреналин, което ни помага да се справим в определената ситуация.

Една от основните функции на изненадата като емоция е да насочва вниманието ни. Това е от изключителна важност при опасни ситуация, защото тялото ни се подготвя да реагира по адекватен начин.

Понеже изненадата влияе и на адреналина (невротрансмитер, до определена степен отговарящ за вниманието ни)  и съответно на ацетилхолина (невротрансмитер отговарящ за вниманието и паметта ни) в мозъка ни, ние имаме склонност да запомняме по-добре и за по-дълго време събития и информация, които са изненадващи за нас. (Хората са също по-склонни да се съгласят с даден аргумент, ако той е изненадващ за тях.)

Разликата между изненада и „стряскане“:

Изненадата е емоция, докато „стряскането“ е физиологичен рефлекс, който участва в изразяването на изненадата.  Стряскането има още по-кратковременно отражение в тялото ни, в сравнение с изненадата. Нагледно, ако някой ни предупреди, че ще чуем силен звук, ние няма да преживеем изненада, като емоция, но това няма да елиминира преживяването на „стряскане“, като рефлекс.

Изненадата и ежедневието ни:

Независимо, че е една от основните емоции и няма как да избегнем изненадата в живота си, не винаги имаме желание да преживяваме тази емоция. Изненадата е емоция, която директно се противопоставя на желанието ни за контрол. Хора, които имат склонност да контролират поведенията и събитията в живота си не харесват да бъдат изненадвани. В този аспект, чувството за изненада се преживява като негативно, защото това означава, че човек губи усещането си за контрол над ситуацията, което от своя страна предизвиква тревожност.

Изненадата обаче е фундаментална за пълноценното водене на живот, ако говорим за спонтанност. Умението да бъдем спонтанни в живота ни и начинът, по който приемаме изненади (позитивни или не) е признак за това до каква степен сме гъвкави в поведенията и реакциите ни. Тази гъвкавост, често е ресурсът, който ни помага да се справим с трудностите в живота. Ако не я развиваме, това, което се получава е една ригидност в нас, която ни пречи да се справим при неизбежните ситуации, които ни сполитат неочаквано в ежедневието и като цяло живота ни.

Повече за спонтанността и контрола може да прочетете тук:

Източници:

https://www.verywellmind.com/an-overview-of-the-types-of-emotions-4163976

https://www.paulekman.com/universal-emotions/what-is-surprise/

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *