Продължете към съдържанието

Кампания СЕМЕЙСТВО – Семейни отношения

Психологичен Център S.O.V.A. стартира за втори път своята кампания СЕМЕЙСТВО- Семейни отношения. Всички, които не успяха да се включат през първата кампания, проведена през лятото, имат шанса да го направят сега.

Кампанията е свързана със семейно консултиране и консултиране на двойки.

В рамките на кампанията:

  • Веднъж седмично – семейна сесия
  • Екип от семейни психолози
  • 60 минутни сесии
  • 5 срещи (безплатни)

 

За кампанията:

Консултациите се извършват от семеен психолог, съвместно с екип (рефлексивен екип). Това е сравнително нов за България и особено за Варна метод на психотерапевтична работа със семейства и двойки, който позволява за по-кратък период, да се осъществят важни промени в семейната система. Благодарение на получаването на обратната връзка от екипа, терапевтът и семейството добиват много по-ясна и разширена представа, както за проблема, така и за негото решение.

На кратко за самия процес:

По време на самата среща между семейния консултант и семейството, в същото помещение присъстват още двама семейни терапевти. Те наблюдават и слушат сесията, без да се намесват по никакъв начин, докато не бъдат поканени от водещия терапевт да се включат в сесията. Тяхното включване се изразява в кратък разговор между тях и терапевтът, който семейството чува. По време на този разговор, рефлексивният екип опитва да даде метафора за семейството, нови гледни точки, нова посока за работа, нови идеи. След този разговор, семейството може да коментира чутото или да не му отдаде значение.

Важното при този тип терапевтиране са повечето гледни гледни точки и по-обхватното виждане на цялата семейна система и ситуация.

 

Що е то << Рефлексивен екип >> и има ли почва у нас?! :

Притча за Белия слон:

Един крал имал четирима престарели мъдреци, които с годините ослепели и нищо не виждали, но той разчитал на техният опит и мъдрост.

Един ден решил да провери, доколко мъдри са те и доколко може да им се вярва, но не знаел как. Кралят имал едно любимо животно- бял слон, което бил поверил на своя градинар да се грижи за него. Веднъж градинарят видял умисления крал и го запитал за какво мисли. Кралят му казал, че търси начин да провери мъдростта на своите мъдреци.

Градинарят го посъветвал: „Те са слепи и никога не са виждали твоя слон. Накарай ги да го опишат и да ти кажат какво той представлява. Онзи, който успее от частицата да съди правилно за цялото е мъдър човек.“

Идеята се харесала на краля и той решил да опита. Наредил да доведат слона, а след това накарал мъдреците да го пипнат и да му кажат какво е това!

Единият, пипнал хобота и казал, че е нещо, като змия, живо, гъвкаво, което се увива и може да те задуши.

Вторият, докоснал краката и казал, че това са мърдащи стволове на дървета.

Третият, хванал опашката и казал, че това е нещо, което се разлага и мирише лошо.

Четвъртият,  прокарал ръка по гърба на слона и казал, че това е стръмен склон, по който е много трудно да се изкачиш.

Поука: Често, когато се съсредоточим само в една част или в една причина, губим предства как изглежда цялото в действителност. Понякога, за да можем да видим цялата картина е важно да чуем какво виждат другите в тази същата ситуация. Когато всеки един отделно обърне внимание на един елемент и го сподели с другите, то тогава може да се сглоби и целия образ.

 

За записване за кампанията:

тел: 0895763555

E-mail:  office@sovapsychologist.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *