Продължете към съдържанието

Какво всъщност означава “избор”?- психологическа статия

Живеем в епоха, в която имаме множество възможности за избор във всеки аспект от живота.

Натурален или плодов? Био- или конвенционален? Голямо ли е или малко? В стъклена или пластмасова чаша? Невъзможно е да преброим въпросите, на които мозъкът ни трябва да отговори, преди да посегнем към малкото „нещо“ в цветна опаковка. И нито едно проучване все още не е установило колко пъти трябва да направим това упражнение, преди да напълним количката!

Защо понякога ходенето до магазина ни е толкова изморително. И защо има дни, в които нямаме сили да решим каква блуза да облечем за работа или да разберем какво точно искаме за закуска…

Всяка минута сме принудени да вземаме различни решения. Нашият избор започва с обикновена покупка на кисело мляко, но се простира до такива важни неща като партньор в живота, професия, зачеване на дете, политически убеждения, ипотечен кредит за закупуване на апартамент за период от 15-20 години …

Взимаме много други решения, които  предизвикват неясна тревога: дали да се ваксинираме срещу грип, дали да преместим дете в друго училище, дали да сменим лекаря, дали да нарушим неписаните правила.

 Какво всъщност означава думата „избор“?

Най-доброто определение досега, което улавя същността на психологията на избора, е, че „изборът е най -чистият израз на свободната воля “. Днес можем да изберем всичко, което ни помага да създадем живота си точно както искаме, при условие че имаме достатъчно ресурси.

Но наличието на толкова много опции понякога се превръща по-скоро в проклятие, отколкото предимство. Например уебсайтовете за електронна търговия . Има толкова много уебсайтове за онлайн пазаруване, където можем да се сдобием с всичко – от облекло за мъже и жени до обувки, електроника, продукти за баня, дома и кухнята. Списъкът с артикули е толкова безкраен, че ни отнема часове, преди да решим какво искаме да купите. Или възможностите, което ни предлага приложението за запознанства.

Причината за всичко това е свързана с човешката психика. Страхуваме се от погрешен избор, когато пред нас се предлагат толкова много възможности.

Ето защо не можем лесно да вземем решение. Това явление може да се обясни и математически. Когато имаме две възможности, има 50% шанс да изберем правилната опция. По същия начин, ако имаме пет възможности, шансът да изберем правилната опция пада до 20%. Ситуацията става по-сложна, когато опциите се увеличат до повече от 20. Има обаче и други причини, които допринасят за това положение. Човешките когнитивни  и времеви ограничения също играят роля в забавянето на процеса на вземане на решения, защото не успяваме да разграничим от толкова много възможности.

ЗАЩО ДА НАПРАВИМ ИЗБОР Е ТОЛКОВА ТРУДНО ЗА МНОГО ОТ НАС ПОНЯКОГА?

Обикновено известно като свръхизбор, „претоварването“ с избор е когнитивен процес, при който индивидът не е в състояние да стигне до решение, просто защото има твърде много възможности за избор. От една страна широкият набор от възможности за избор определено привлича, защото наличието на много възможности за избор е желателно за повечето от нас. Основният проблем, обаче, възниква, когато тези премного  възможности за избор възпрепятстват избора.

Парализата в процеса на избор възниква, защото не можем да направим разлика между вариантите. Изборът се забавя и индивидът навлиза във фаза на отлагане. Качеството на вземане на решение на индивида също се влошава значително, когато му се предоставят твърде много възможности.

Всеки ден вземаме хиляди решения – съзнателно и несъзнателно. Тъй като продължаваме да вземаме все повече и повече решения на ден, това оказва влияние върху силата на волята ни и в крайна сметка започваме да търсим по-лесен изход в ежедневието си. Поради това понякога сме склонни да вземаме решения импулсивно, без да се замисляме, или просто избираме да не правим нищо поради умора.

Казано простичко, колкото повече решения вземаме, независимо дали са прости или сложни, толкова по-малко умствена енергия ще имаме, за да вземем правилните решения.

Един от известните американски експерти в областта на екзистенциалната психология , Салвадор Мади, отбеляза, че винаги, когато човек е изправен пред необходимостта да избира, той трябва да помни, че в действителност той има само две възможности – или да направи избор в полза на своето минало, или – в полза на бъдещето.

Какво е избор в полза на миналото?

Изборът в полза на миналото може да се счита за избор, който човек прави в посока на това, което му е познато . Правейки такъв избор, човек се ръководи от принципите на стабилност, установяване в зоната на комфорт , увереност в бъдещето, защото всъщност не е необходимо да полага специални усилия и да променя нещо. Освен това има страх от неизвестното,  не се знае до какво може да доведе един необичаен избор в бъдеще.

Страхът от неизвестното потиска желанието за растеж и промяна.      

Какво е избор за бъдещето?

Правейки избор в полза на бъдещето, човек автоматично си „докарва“ безпокойство , което ще доведе до съмнения, вероятно трудности и нестабилност, защото непредсказуемостта и несигурността се появяват пред него в цялия си блясък, тъй като е невъзможно да се предскаже бъдещето. Но точно зад подобни концепции се крие възможността за собствен растеж и развитие – личностното израстване и личностното развитие са възможни само в бъдещето.

От всичко това следва изводът: винаги, когато трябва да изберем нещо, трябва да изберем или в полза на  спокойствието си, или в полза на безпокойството, което ни измъчва . И първият от тези пътища ще ни отведе назад, а вторият ще ни отведе напред.

Но как да направим избор? Как да разберем дали ще бъде правилно или не? И кой наистина избира? Последният въпрос не е напразен.

Често изборът не се прави от този, който ще трябва да се справя с последствията: добронамерените родители го правят за детето, грижовният съпруг за жена си, лидерът за хората. Когато вече е решено вместо нас, често го възприемаме с благодарност. И все пак най-лошата услуга, която може да бъде оказана на ближния, е да го освободим от отговорност за житейски избор.

Разбира се, ще му бъде по-лесно да живее, само че няма да инвестира себе си в изпълнението на решения, които не са взети от него. А за да използваме дадения ни шанс и да живеем своя, а не чужд живот, трябва сами да вземаме решения и да правим и коригираме грешките.

КАКВИ ИЗБОРИ ПРАВИМ?

Екзистенциалният избор е ситуация, в която алтернативите и критериите не са предварително определени. Трябва да вървим напред, без да знаем какви други възможности ще срещнем по пътя и няма как да ги сравним. Така избираме професия или партньор в живота.

Има ситуации, в които изборът изглежда по-лесен. Това се случва, когато алтернативите и критериите са очевидни и просто трябва внимателно да решим задачата, която има верен отговор. Например, избераме един от маршрутите из града, като вземаме предвид ситуацията със задръстванията.

Третият случай е по-сложен: алтернативите са известни, но могат да се сравняват на база на различни критерии. Кое е важно за нас? Пример е всяко пазаруване. Да речем, когато купуваме дреха – красотата, цената, цветът, практичността, оригиналността и т.н. са важни – но кое е по-важно? Няма ясен отговор…

КОЛКО РАЦИОНАЛНО ИЗБИРАМЕ?

Колкото и да се опитваме да градим решения на чисто рационални основания, ние се самозаблуждаваме, казва психологът Даниел Канеман, професор в Принстънския университет (САЩ). В този процес винаги се намесват ирационални предположения и предразсъдъци, които генерират грешки в нашите разсъждения.

Канеман установява, че сме много по-чувствителни към загубите, отколкото към печалбите: болката от загубата на 20лв е по-остра от радостта от спечелването им. Страхуваме се от самолетни катастрофи, въпреки че те се случват 26 пъти по-рядко от автомобилните катастрофи, защото съобщенията за тях са придружени с впечатляващи, запомнящи се кадри, за разлика от катастрофите, ако те се  съобщават само в сухи цифри.

В процеса на избор ние се убеждаваме, че повечето хора биха постъпили по същия начин на наше място и никакви реални факти не са в състояние да ни убедят. Оказва се, че е невъзможно точно да изчислим „как ще бъде в действителност“, ние просто несъзнателно „нагаждаме“ решението към готов отговор, подсказан от интуицията, многобройните си вярвания и предразсъдъци. Дали са прави или не зависи от нас.

Никой избор не може да бъде направен абсолютно рационално; ирационалните, неизчислими компоненти  играят важна роля в него. Имаме шанс да направим добър избор, ако осъзнаем, че няма едно обективно правилно решение и с всяка опция можем да сгрешим.

В този случай действаме на собствен риск. Поемаме отговорност, припознаваме решението като свое и инвестираме в изпълнението на това, което сме избрали. И в случай на неуспех не съжаляваме, а извличаме опит и се учим от грешките си.

Последици от избора:

Най-стряскащата последица от всеки избор е, че изборът на едно нещо предполага отхвърляне, загуба на нещо друго. Ако отворим едната “врата”, понякога се налага да затворим друга. Ето защо, колкото повече алтернативи има човек, толкова му е по-трудно. В такива ситуации  се „ражда“ фразата – „разкъсвам се, не мога да реша“  Възниква  вътрешноличностен конфликт: „Аз имам нужда и аз искам“, „Аз нямам нужда и аз не искам“, „Аз имам нужда и аз не искам“, „Аз нямам нужда и аз искам”. И този конфликт, разбира се, трябва да бъде разрешен.

Как би изглеждал един малък алгоритъм за правилния избор?
  • Първо трябва да си отговорим на въпроса: “Защо правя този или онзи избор?”.
  • След това да решим какъв ще бъде новият ни избор – фокусиран върху миналото или върху бъдещето?
  • Да сме наясно каква цена сме готови да платим за това, което избираме?
  • Следващата стъпка е да поемем пълна отговорност за действията, които предприемаме и изборите, които правим.
  • И накрая, правим избор и продължаваме напред, без да гледаме назад. Така можем да се научим да следваме пътя си в живота, без да съжаляваме за направените избори.

Или както обичам да казвам : Случвайте си живота, не чакайте той да ви се случва!

Използвана литература:

Greenfield, K. (2011). The Myth of Choice

The Art of Choosing by Sheena Iyengar (Author)

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

психолог, психотерапевт, семеен терапевт, семеен консултант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *