Продължете към съдържанието

Какво всъщност е перфекционизъм?

Всеки от нас е чувал поне един човек, който да казва за себе си, че е перфекционист. Вероятно се е случвало и на повечето от нас гордо да го заявим. Често можем да чуем думата-перфекционист, изричана с въодушевление, гордост или почит.

Все пак отличните резултати и безпогрешно свършената работа изискват поздравление. Сякаш перфекционизмът е от онези положителни качества, които всеки е хубаво да притежава.

Но какво всъщност е перфекционизмът? И има ли повод да го търсим и изискваме постоянно в ежедневието си и работата си?

Значение на думата перфекционизъм:

книж. Стремеж към съвършенство.

псих. Натраплив стремеж към съвършенство; непрекъсната натраплива нужда, която подтиква човека с чувство за малоценност да се стреми към привидно съвършенство и да го държи в по-слабо или по-силно състояние на тревожност.

В клиничната литература склонността на човек да бъде перфектен на всяка цена се оказва свързана с дълъг списък от заболявания и затруднения — сред тях попадат депресивните състояния и тревожността (дори при децата), социалното тревожно разстройство, обсесивно-компулсивното разстройство, хранителните разстройства, посттравматичното стресово разстройство и други. 

Всъщност това не е изненадващо, тъй като в основата си, перфекционизмът има заложено силно противоречие – това да правим и признаваме грешките си, израствайки като личности, и това да се стремим към съвършеност на действията и мислите си, лишавайки се от преживяванията, заложени в моделите, чрез които се учим.  

Видове перфекционизъм

Някои учени подкрепят идеята за “здравословен” перфекционизъм, изразяващ се в поставянето на високи стандарти, мотивация и дисциплина. Пример за здравословен перфекционизъм може да бъде работата на хирурзите, където всяко движение изисква точност. 

За нездравословен перфекционизъм можем  да говорим във всички случаи, когато дори да постигаме много, не ни се струва достатъчно, а всяко отклонение от първоначалните ни цели се преживява с тревожност.

Някои психолози идентифицират три основни типа перфекционизъм: ориентиран към Аз-а, ориентиран към другите и социално установен.

Ориентираният към Аз-а перфекционизъм

– представлява тенденцията ни да си поставяме нереалистично високи стандарти. Ръка за ръка с тях вървят и неоправдана самокритичност и отхвърляне на грешките си и недостатъците си. Неспособността да приемем грешките и недостатъците си от своя страна може да ни направи тревожни. Когато този перфекционизъм бъде комбиниран с неприятни събития, може да доведе до депресивни и суицидни мисли.

Ориентираният към другите перфекционизъм

– представлява тенденцията ни да поставяме високи стандарти и да изискваме от другите да отговарят на тях. Хората с ориентиран към другите перфекционизъм обикновено избягват да делегират задачи, тъй като се опасяват, че другите са неспособни да отговорят на високите им очаквания. Хората с този тип перфекционизъм са склонни да преживяват хронично раздразнение и гняв, както и междуличностни проблеми.

Социално установеният перфекционизъм

– представлява тенденцията ни да вярваме, че другите хора поставят изключително високи стандарти спрямо нас. Хората с такъв перфекционизъм вярват, че е непосилно за тях да получат одобрението на другите. Социално установеният перфекционизъм може да доведе до чувства на вина, гняв към хората, които изискват да бъдем перфектни, потиснатост и отчаяние, както и социална тревожност, която се изразява в страх, че ще бъдем критикувани, отхвърлени и незачетени. 

Защо искаме да сме перфектни?

  • Перфекционизмът и стремежът към превъзходство

След като перфекционизмът всъщност не е оптималното отношение към поставените ни цели и задачи, защо продължаваме да го изискваме от себе си и околните? Не бихме могли да отговорим еднозначно и да генерализираме, но не бива да подценяваме стремежът към превъзходство на човека. Този стремеж е основен закон на човешкото съществуване и оцеляване. Именно той е тясно свързан, както със стремежите към самоопределяне, така и със стремежа към власт.

Когато не сме сигурни кои сме, какво определя съществуването ни, или иначе казано, изпитваме затруднения да се самооценим и ясно да се заявим пред света, ние сме склонни да се опитваме да проявяваме превъзходство именно чрез перфекционизма, за да бъдем зачетени. Посланието “Аз съм перфекционист и изисквам от теб също да си” понякога може да скрие “Искам да имам повече власт от теб и да те превъзхождам, защото се страхувам, че иначе не бих бил чут, зачетен.”

  • Перфекционизмът и чувството за непълноценност

Повечето перфекционисти измерват самочувствието си с постигнатите цели. За съжаление в повечето случаи нереалистично високите цели водят до разочарование и тревожност от неизпълнимото. Можем да приемем дори, че перфекционистите дълбоко в себе си вярват, че се чувстват недостатъчно пълноценни личности, и високите очаквания и стандарти, които си поставят, за да постигнат и реално непостижимите си цели, са насочени към намаляване на усещането за непълноценност. За да намалим чувството за малоценност, често се стремим към превъзходство върху заобикалящата среда, както и към безупречност и съвършенство. 

  • Перфекционизмът и контролът

Перфекционизмът е тясно свързан с желанието за контрол над ситуации и емоции. Перфекционистите искат на всяка цена да не губят усещането за предвидимост над случващото се. Те обичат да планират ситуациите до най-малкия детайл, за да избегнат непредвидимост. Те биха могли да станат тревожни, дори ако хубавите емоции ги завладеят или бъдат приятно изненадани, защото ще изгубят контрол, а това води до осезаем страх от несигурността. 

Бихме могли да приемем, че в неадаптивната си форма, перфекционизмът се изразява в поставяне на нереалистично високи цели и очаквания.

Невъзможността да покрият тези цели и очаквания води до стрес, понижаване на самочувствието и самооценката за самите себе си.

В адаптивната си форма перфекционистите постигат целите си, но не всяка цена. Те се радват на постиженията си, критични са към действията си, но допускат, че имат право да грешат и да се учат от грешките си. 

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *