Продължете към съдържанието

Как ни манипулират другите?-психологическа статия

Какво е манипулация?

„Не е честно, не е справедливо, не ми харесва….“ – това ми се върти в главата и въпреки всичко се съгласявам с всяка дума, която ми казва той. А той може да е всеки – колега, приятел, родител. И това е така, защото не мога да слагам граници или другият е толкова добър в психологическата манипуация, че лесно ги прегазва тези граници?!

Психологическата манипулация се свързва с  измамни и често неочевидни действия, насочени към промяна на възприятието или поведението на друг човек. Подобни действия винаги прокарват интересите на манипулатора за сметка на други хора и могат да предизвикат интензивни и болезнени емоции у потърпевшите . Психологическата манипулация често се свързва с хипноза или комуникацията с измамници, но хора, които пропагандират своите идеи в ущърб на другите, се срещат и в ежедневието. Те могат да манипулират другите съзнателно или несъзнателно, в зависимост от целите и характеристиките на тяхната психика.

Дали човек е манипулатор не се определя от поведението му, а от контекста, в който това поведение се използва, както и от намерението, с което извършват определени действия. Ако човек съзнателно иска да подведе някого и да повлияе на неговото възприятие, емоции и поведение, то този човек е манипулатор. Основните цели на манипулаторите са да получат влияние върху друг човек или определена ситуация, както и да избегнат лична отговорност за своите действия или, напротив, бездействие.

Как го правят?

Манипулация през любовта.

Най -честата и очевидна схема на подобна манипулация е „Ако ме обичаш, ще го направиш …“. В страха си да не разочароваме сродната си душа, ние започваме да правим всичко, което ни се каже. Ако тази форма на контрол се използва от детството, тогава детето подсъзнателно развива правилото, че „не ме възприемат такъв, какъвто съм, а ме обичат за това, което правя или не правя“.  В партньорските взаимоотношения като възрастни, тази формула не води до нищо добро.

Към тази форма нерядко прибягват ръководителите. Една от най -често срещаните фрази е „ние ценим нашите служители, имаме приятелски екип, така че рядко някой напуска нашия екип сам“. Априори човек започва да се съмнява: „Ако ме обичат толкова много, значи не трябва да ходя никъде“.

Как да не се поддадем? /Антидотът/: Нужно е ясно да осъзнаем, че любовта и грижите не са разменна монета. Веднага щом забележим манипулация по отношение на чувствата си, мислим внимателно: струва ли си?

Манипулация през страха

Използването на обикновените човешки страхове е една от любимите манипулативни техники. Често тази игра се основава на липсата на информация за ситуацията от страна на човека, който се манипулира. Например родителите с пълна сериозност заявяват на детето си: „Ако не учиш, ще умреш в бедност“ – без дори да разберат какви психологически последици може да има такова възпитание. Има много такива фрази-примери: „Ако не го направиш, ще си тръгна“, „Ако продължаваш така, ще се откажа“, „Мислиш ли, че си толкова уникален? Лесно можем да ти намерим заместник ”. Всичко това обикновено е празно сплашване, но на практика  се оказва мощно оръжие.

Антидотът:

Ако често ни внушават страх по този начин, задаваме си въпроси. – как реално стоят нещата с фирмата, за която работим, подреждаме на рафтовете всички рискове, а ако става дума за любовните ни взаимоотношения, най-добре е искрено да поговорим с партньора за това как се чувстваме и така да направим възможно да избегнем манипулацията.

Манипулация през илюзията за избор

Един от най-фините трикове на манипулацията е да се предостави илюзията за избор. По правило това е ситуация, в която нито една от опциите не е печеливша за нас, но все пак избираме една от тях. И е добре, ако това е безобиден трик на наш приятел или партньор, например да отидете на футбол или на бар с приятели. Но може да става дума и за по-сериозни въпроси, например, свързани с големи парични суми.

Антидотът:

Опитваме  се да предложим своя собствена алтернатива: ако другият човек категорично започне да отрича нашата възможност, тогава това най -вероятно е манипулация. Претегляме плюсовете и минусите. Ако има малко лична полза от решението на някой друг, тогава си струва да се прекъсне този порочен кръг. Това е именно порочен кръг, защото след като сме показали, че е възможно да бъдем контролирани, ние доброволно се предавате и попадаме в капана на бъдещи манипулации

Манипулиране през чувството на съжаление

Човекът, който иска да ни манипулира никога няма да бъде напълно удовлетворен, винаги ще му е недостатъчно – не е това, не е така. И, което е най -интересното, е почти невъзможно да го разубедим в това. Резултатът е, че започваме да го съжаляваме и правим всичко, за да коригираме това състояние.

Антидотът:

Да разберем навреме, че жертвата всъщност не е човека, на когото помагаме толкова усърдно и  когото успокояваме. Ако всичките ни разговори с него са ограничени до анализ само на неговите проблеми, тогава можем да бъдем сигурни, че всъщност той няма нужда от нашите истории и преживявания, а основното е да получи нещо от нас за себе си.

Манипулиране през идеята за „свръх-его“

Хубаво е, когато забелязват новия ни тоалет, прическа, отпочинал вид или постижения в работата. Но, когато  започнат да ни правят комплименти с или без причина, това е тревожно. По правило неискреността  се усеща веднага. Откровеното ласкателство често е начин за манипулация. Днес той ми казва, че съм  най-честният човек, когото някога е срещал, а утре  иска малка услуга. Или голяма.

Антидот:

Хората, които са склонни да манипулират, обичат да свирят на тази струна – гордостта на другия. Ако се научим да различаваме искрените любезности от капаните на хитреците, без да ставаме твърде мнителни, бихме могли да се защитим от вероятността да правим нещо, което не искаме за някого, който се е опитал да ни използва за своите егоистични цели.

Как да разберем, че ни манипулират?

1.      Имаме чувство за необичайност на ситуацията. 

По време на комуникацията с някой имаме усещане или направо е очебийно, че „всичко върви, както обикновено, но нещо не е наред!“

 Пример: Управителят винаги досега е поздравявал служителя с едва забележимо кимване с глава. И внезапно! “Здравей! Как си? Седни! Искаш ли чай, кафе? … “

 2.      Несъответстващо поведение на партньора в общуването.

· Несъответствие на паралингвистични и невербални сигнали.      

Говорейки , човек казва едно, но тялото показва нещо съвсем различно. И ние знаем, че тялото никога не лъже! Защото не може!

 Пример: мениджърът пита служителя: “Беше ли  днес на срещата?” – “Бях!” – отговаря служителят, но главата му прави движение, което означава не! · 

       Рязката промяна в темпото на разговор, обичайния стил на изказване, тембър на гласа също е вероятно да създадат усещане за някаква преструвка, претенциозност, фина фалшивост. И не се чувстваме добре от това.    

 3. Усещаме, че започваме да повишаваме психическото напрежение  .     

Изглежда, че събеседникът говори по същество, често правилните неща. Но главата  става тежка, мускулите се стягат, сърцето ни се свива   –   всеки има своя собствена телесна реакция. Общото е усещането за дискомфорт. Но почти всеки чувства „изтичането на енергия“, дискомфорт. В този случай е възможно тялото да реагира на манипулацията, но главата не осъзнава това.  Често веднага след като осъзнаем, телесните симптоми „по чудо“ изчезват. 

 4.     Необясними на пръв поглед промени в настроението   у партньора ни.

Човекът току -що е общувал нормално с нас и изведнъж „без видима причина“ преминава  в режим на обиди, крясъци или започва да ридае. Всеки нормален човек най -често ще реагира на този тип поведение с отстъпка. Което като цяло   е целта на манипулатора

 5.     У нас се появяват необясними, но отчетливи чувства на страх, ревност, негодувание, омраза. .

Като правило, когато общуваме с манипулатор, такива чувства се появяват   неочаквано и лесно можем да им се поддадем, особено ако нямаме мъдростта да разберем фактите и да си направим правилните изводи.

   6.      Преувеличаване на важността на това, което партньорът иска от нас.

 На практика изглежда така: събеседникът иска някаква незначителна услуга, но мимоходом отбелязва, че ако не му помогнем, тогава ще настъпи катастрофа от вселенски мащаб. Примерите са много прости. „Моля, дай ми сто лева преди понеделник, в противен случай, ще ме изгонят от квартирата, ще ме уволнят и т.н.

 Как можем да устоим на манипулациите?

Когато се появи един от признаците на манипулация, е важно:

1. “Включвеме” осъзнаването си.    

Опитваме се да разберем защо и за какво говори нашият събеседник. Сравняваме фактите.

2. Не се колебаем да задаваме въпроси, чиято цел е да изясним ситуацията.    

Например: „Защо отправяте този въпрос точно към мен?“, „Ако е възможно, кажете ми в две или три фрази какво точно искате от мен?“

Уважаваме себе си!

Много е трудно човек да не стане  жертва на манипулация, ако има ниско самочувствие, има зависимост от мнението на другите, липсва или е недостатъчно изразено самоуважение. Ако човек не умее да оценява и приема себе си такъв, какъвто е, с всичките си плюсове и минуси.

Тогава всички   знания, техники и дори   уменията, придобити в обучения и в живота, със сигурност ще останат интересна, но безполезна информация.

Автор: Светлана Сотирова – психолог, терапевт, семеен консултант

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *