Продължете към съдържанието

ИНТУИЦИЯТА – Какво ни казва нашият вътрешен глас и умеем ли да го чуваме?

 ИНТУИЦИЯ – Какво ни казва нашият вътрешен глас и умеем ли да го чуваме?

Интуицията е възприятие чрез несъзнаваното.
Карл Густав Юнг

Какво е интуицията?

Отговорът на този въпрос от край време вълнува, както учените, така и хората. Трудността в дефинирането на това понятие е в това, че интуицията произхожда от необозрими и непознаваеми части в нас, до които нямаме съзнателен достъп. И това до голяма степен придава една мистичност, тайнственост и уникалност на начина, по който се проявява тази наша способност.

Интуицията може да бъде обяснена като разбиране или знание за нещо, без съзнанието да прибягва до мислене, наблюдаване или търсене на причина. Вероятно имате наблюдение върху начина, по който малките деца се научават да работят със съвремените „смарт“ устройства – те го правят интуитивно.

Според създателят на аналитичната психология К. Юнг, интуицията е една от четирите основни финкции на нашата психика – останалите са мислене, чувстване и усещане.

В неговият модел за личността, интуицията е противопоставена на усещането, както чувствата са противопоставени на мисленето. Юнг твърди, че във всеки човек една от тези четири функции е първична. Тя е най-изявена и развита в съзнанието, като в същото време противоположната функция остава слабо развита. Характерно за интуицията е, че тя предава информацията несъзнавано. Тоест, тя представлява инстинктивно разбиране на нещата независимо от естеството на тяхното съдържание.

Интуицията „работи“ на ирационално ниво, но това не я прави по-малко важна от съзнателните процеси в нас.

Тя е много близка до творческата енергия, която носим, и с която създаваме нови и несъществуващи до момента произведения или изобретения. Според невропсихологията интуицията е вид интелект, принадлежащ на десния дял на мозъка, докато фактическият и математическият анализ са активност на левия дял. В нас постъпва толкова голям обем информация от сетивата ни, че ние не успяваме съзнателно да я обработим. Нашият мозък обаче я складира на подходящо място, до което нямаме съзнателен достъп, но от което получаваме необходимите ни в определна ситуация съобщения. Но тъй като не използваме механизмите на логическото мислене, когато получим интуитивно отговор или решение, често може да го отхвърлим като нещо неистинско, несигурно или незряло.

Интуиция и Предчувствие

Интуицията може да се свърже с предчувствието – често си казваме, че имаме добро или лошо предчувствие за нещо, без да знаем от къде, по интуиция. Всъщност е прието, че предчувствието е вид зрял защитен механизъм на психиката ни, при който имаме реалистично предварително преживяване или планиране на бъдещи събития, последствия, емоционални реакции. А както знаем защитните механизми ни пазят от преживяване на болезнени, неудоволствени  чувства – страх, тревожност, разочарование, тъга, срам, вина и т.н. 

Интуиция и Прозрение (Инсайт)

Интуицията е неразделна част от процеса на  достигане до някакво прозрение. Ей така, изведнъж, на нас ни „просветва“ – виждаме взаимовръзки, отговори и решения, които дотогава са били недостижими за нас. Имаме внезапно разбиране, което също е резултат от несъзнавана дейност. Следствие на направения инсайт получаваме такова решение и генерираме такива стратегии, които са различни и нови в сравнение с непосредствено предишната перспектива за проблема или ситуацията. Усещането е като за внезапно намиране на начина за свързване на всички парчета от пъзела. Наличието на прозрение често се свързва с емпатия и интуиция. Да имаш способността да виждаш нещата такива, каквито са, и да преодоляваш страничната информация е може би най-важната част от прозрението. Точно както подсказва самата дума, прозрението означава да можеш да проникнеш в дълбочината, сърцевината на нещо. За да развиваме своята проницателност е необходимо да разгърнем своите умения за разбиране, състрадание, съпричастност, възприемчивост, чувствителност, комуникативност и интуитивност.

Интуиция и Страх/Съмнение

Нашите страхове често ни говорят с езика на усещането за надвиснала опасност, който може да наподобява гласа на интуицията. Запомнете, че страхът ни служи за защита, предпазва ни от неприятности, независимо дали са измислени или истински. А интуицията призовава към възможности. Но, за да да разграничим тези два гласа е от изключително значение да се познаваме и да вярваме в себе си.

Може да приемем, че интуицията е способност, която е свързана със спонтанноста и доверието.  Ако умеем да се свързваме със своята спонтанна същност и изграждаме стабилно доверие към себе си и към онова, което е в нас изначално. Ще се научим все по-добре да разбираме езика, на най-съкровената ни и мъдра част, която знае отговорите за всичко.


„Източникът на знанието е нашата интуиция, тоест нашата същност, когато сме в сърцето си.“ – Лиз Бурбо

Автор: Росица Славова – психолог, семеен консултант

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *