Продължете към съдържанието

ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО

Хранително разстройство: Има три основни вида хранителни разстройства или нарушения в храненето: Анорексия, Булимия и неконтролируемо преяждане.

Хранителните разстройства са със сложен характер и често външни хора не могат да забележат, че проблем вече съществува. Често при Булимия, страдащите може да нямат никакви забележими външни симптоми и да изглеждат здрави, но всъщност това да не е така.  Това ги прави трудни за откриване и често има продължителен период от време между отключване на заболяването и започване на лечението.

Хранителните разстройства се срещат както при жени, така и при мъже. Обикновено се отключват в ранния пубертет, като вторият пик на възникване е около 20-25тата година.

Хранителните нарушения засягат до много голяма степен ежедневието и начина на живот на страдащия, както неговата функционалност, социален живот, ментално състояние, така и физическо здраве. Наред с редица физически проблеми възникващи в следствие на ХР, често при пациенти с Анорексия може да се стигне и до фатални последствия.

Хранителните разстройства не са избор на начин на живот, те са силно психически и биологически повлияни състояния. Няма установена единична причина за възникване на ХР, а вместо това проучвания сочат, че фактори като генетика, биология, поведение, психологични и социални особености, всички играят роля за отключването на такова заболяване. 

Симптоми:

Анорексия Невроза-

 е състояние, при което има екстремно ограничаване на приема на храна, често в пъти по-малко, отколкото е здравословно на ден. Има силна фиксация над телесното тегло и форма, като този поглед често е изкривен и нереалистичен, например ако тяхната телесна маса е опасно ниска, те могат да продължават да виждат себе си като със свръхтегло.  Други симптоми включват:

– твърде интензивно спортуване

– слабост, силно намалена телесна маса

– силен страх от напълняване

– самочувствието е фиксирано върху теглото и формата на тялото

– отказ от зачитане на проблема

– намалени когнитивни функции

Физическите последствия могат да бъдат: остеопороза, загуба на мускулна маса, анемия, загуба на менструален цикъл, проблеми с храносмилателната система, проблеми с репродуктивната система, кожни проблеми, хормонални проблеми и проблеми засягащи косата и окосмяването, констипация, ниско кръвно налягане, летаргия, забавяне на движението, стерилност, неправилно функциониране или спиране на различни вътрешни органи.

Анорексията е състоянието с най-висока смъртност сред менталните болести. 

Булимия Невроза-

 е състояние, при което има краткотрайно ограничаване на храна, последвано от епизоди на преяждане, след които човек изпълнява компенсаторни ритуали за „изхабяване“ на натрупаните хранителни вещества, като спортуване, повръщане, приемане на лаксативи и други. Този цикъл се повтаря ежедневно, без човек да има контрол над него. Често телесната маса няма промяна или е в рамките на нормалното, което прави забелязването на този тип състояние трудно от външни хора.

– физически симптоми, в следствие на употребата на лаксативи или такива в следствие на непрестанно повръщане

-гастроентерологични проблеми

-дехидратация

– проблеми с  репродуктивната система, като прекъсване на менструалния цикъл или други,

– хормонални проблеми

– електролитен дисбаланс (твърде високи или ниски нива на калции, потасиум и други)

Неконтролируемо преяждане-

 се характеризира с епизоди на неконтролируемо преяждане, без никакви компенсаторни ритуали след това. В резултат на това, хора с това състояние често са с наднормено тегло.

– ексцесивно преяждане с необичайно големи количества храна за определено време

– прекалено бързо ядене по време на подобни епизоди

– хранене докато човек не достигне до некомфортно състояние

– хранене сам или  тайно

– чувство за вина, срам, дистрес поради храненето

– често опити за спазване на диети, обикновено без резултат.

Лечение:

Важно е да се потърси помощ в ранните фази на тези състояния, въпреки че е трудно те да бъдат забелязани или отчетени като такива от самите страдащи. Обикновено се търси помощ за съпътстващите физиологични симптоми вместо за основното заболяване, което често води до забавено лечение на хранителното разстройство.

Лечението на хранителни разстройства може да включва медикаменти (често ако има съпътстващи състояния като депресия и тревожност), психотерапия и медицинска подкрепа (в случаи на сериозни физиологични придружителни заболявания или риск за живота). Една от най-ефективните терапии за хранителни разстройства е Семейната терапия, въпреки че подходите към страдащите могат да бъдат различни и също да дадат резултат. Няма медикаменти, които са създадени специфично за хранителни разстройства и обикновено медикаменти се предписват по преценка на самият психиатър. В някои случаи на Анорексия, ако има висок риск за живота на страдащия, той може да бъде хоспитализиран, за да се възстанови здравословното тегло и състояние на тялото.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *