Продължете към съдържанието

Говорене пред публика-Как да се справим по-добре?

Когато попиташ хората, записали се на курс по говорене пред публика, какво се надяват да постигнат, огромна част от тях, изненадващо дава един и същи отговор: „Когато ми дойде реда да стана и да говоря, така се смущавам, така се притеснявам, че изобщо не мога да мисля ясно, не мога да се концентрирам, не мога дори да си спомня какво съм искал да кажа. Искам да придобия самоувереност, стабилност и способност да мисля, когато съм изправен пред хора. Искам да мога да подреждам мислите си логически и да мога да си казвам мнението ясно и убедително пред бизнес, обществена организация или каквато и да било аудитория“.

Още в училище започват изискват от нас да говорим пред хора. За щастие говоренето пред хора е умение като всички други и като такова, с достатъчно упражнения, може да се усъвършенства. 

Придобиването на самоувереност и смелост, както и способността да мислиш спокойно и ясно, когато говориш пред група, съвсем не е толкова трудно, колкото повечето хора си представят. Това не е дар, отреден само на избрани индивиди. То е като умението да караш колело. Всеки може да развие собствения си капацитет, стига само да има достатъчно желание да го направи.

Защо, обаче, само мисълта за говорене пред хора ни изпотява доста повече в сравнение с тази да покараме колело?

Най-често ние се притесняваме за репутацията си и за това “какво биха си помислили хората”, “как ще ни възприемат”, “ще успеем ли да заинтригуваме отсрещния”. Съзнателно или не, винаги се стараем да бъдем харесани. Съществуват части от мозъка ни, които контролират реакцията ни, когато “репутацията” ни е застрашена, което от друга страна прави тези реакции изключително трудни за контролиране.

Тревожността, която ни обзема, когато трябва да се изправим пред група от хора и да говорим, се нарича глософобия. Милиони го изживяват – при някои се изразява в чувство на безпокойство, докато при други стига до пълна паника. Страхът от публично изказване може да се прояви по много начини, но сигурният симптом, на така наречената сценична треска, е физическата реакция на тялото на говорещия.

Какво се случва в тялото ни?

Сърцебиене? Изпотени длани? Пресъхнало гърло? Познато нали?

Когато се стараем всячески да направим добро впечатление и да се представим добре, това, което ни притеснява най-много са негативните последици в случай на провал. Мислейки за тях, част от мозъка ни, наречена хипоталамус, се активира и задейства хипофизната жлеза, за да отделя адренокортикотропни хормони (ACTH). Тези хормони от своя страна стимулират надбъбречните жлези в бъбреците ни и водят до отделяне на адреналин в кръвта.

Именно в този момент много от нас изпитват последствията от този процес – мускулите на шията и гърба се свиват (карайки ни да държим главата си наведена надолу и да изкривим гръбначния си стълб), в резултат, на което се изгърбваме. По този начин тялото ни казва “искам да се скрия”, което води до позиция, която показва слабост.

Ако се опитаме да се противопоставим на тази позиция, като дръпнем раменете си назад и повдигнем главата си нагоре, мускулите в тялото ни инстинктивно се подготвят за предстояща атака. Тук е твърде вероятно кръвото ни налягане да се повиши, а с него и усещането за сухота в устата. Въпреки това, новата позиция на тялото ни би ни дала увереност.  

Как да се справим по-добре?

  • Желание

Първо започнете със силно и непреклонно желание. Това е много по-важно, отколкото си представяте. Ако желанието ви е слабо или почти липсващо, постиженията ви ще са такива. Но, ако се отнесете с постоянство и с енергията на булдог, подгонил котка, нищо не може да ви спре. Следователно към тези уроци трябва да подхождате с приповдигнат ентусиазъм.

Хубаво е да пресметнете ползите си.

Например, помислете си какво ще  означава за вас да имате по-голяма самоувереност и да говорите по-убедително. Как ще ви се отрази в социално отношение; колко ще нарасне личното ви влияние, как ще се сдобиете с лидерската позиция, за която сте мечтали. Що се отнася до пълнота и трайно вътрешно удовлетворение, нищо не може да се сравни с това да застанете пред аудиторията и да накарате хората да ви слушат и да ви чуват. 

  • Подготовка 

Наистина няма да се чувствате много удобно пред публиката, ако не сте планирали какво да кажете и как да го кажете. Теодор Рузвелт пише в автобиографията си: „Спечелих страшно много от съвета на един твърдоглав стар селянин.”
Ето съвета: ‘Не говори, докато не си сигурен, че има какво да кажеш и точно какво ще кажеш; после го кажи и си сядай на мястото.’“ „Твърдоглавият стар селянин“ е трябвало да прибави: „Ще ти помогне да се освободиш от стеснението си, ако намериш нещо, което да правиш пред аудиторията – ако можеш да им покажеш нещо, да напишеш дума на дъската или да посочиш някоя точка на картата, да преместиш маса или да отвориш прозорец – всякакво физическо действие с определена цел ще ти помогне да се чувстваш по-свободно“.

Вярно е, че не винаги е лесно да оправдаете такива действия, но това е просто едно предложение. Използвайте го, ако можете, но го използвайте само първите няколко пъти. Щом се научи да ходи, бебето престава да се придържа за столовете. 

  • Увереност

За да развиеш смелост пред аудиторията, действай като че ли вече си смел. Разбира се, ако не си си подготвил речта, дори и да сте най-големия импровизатор или актьор на света, това няма да ви помогне. Но ако знаете какво искате да кажете, излете смело напред и си поемете дълбоко дъх.

Старайте се да дишате дълбоко поне една минута преди да се изправите пред публиката си. Това ще ви повдигне и ще ви даде повече смелост. 

  • Практика 

Важно е да помните следното: първият начин, последният начин, безотказният начин да придобиете самоувереност, когато говорите пред публика, е – да говорите. И наистина целият въпрос се свежда само до едно важно нещо: упражнение.

Упражнението премахва неизвестни променливи и изисква по-малко умствена енергия за мислене на подробности, когато сте на сцената за действителното представяне. Обикновено човек е способен да съсредоточи върху един или два визуални стимуланта.

Предварителното упражняване ще ви подготви за момента, в който всичко, върху което трябва да се съсредоточите, е да се свържете с публиката и да подобрите представянето на вашата история.

Когато репетирате се опитайте да пресъздадете обстановката или да си представите такава възможно най-близка до тази, която ви предстои. За да създадете ефекта, че някой ви слуша, за да се подготвите за неизвестни променливи, може да използвате записващо устройство, на което да говорите или да кажете презентацията си пред близък. Това ще намали тревожността ви и ще ви накара да се чувствате по-сигурни във възможностите си.

И не забравяйте, че:

“Ако успееш да убедиш себе си, че можеш да направиш дадено нещо, стига то изобщо да е възможно, ти ще го направиш, колкото и да е трудно. Ако, обратното, си представиш, че не можеш да направиш и най-простото нещо на света, наистина ще ти е невъзможно да го направиш и къртичините ще са за тебе непристъпни планини.” 

-Емил Куе

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Психологичен кабинет S.O.V.A. (Suggest opportunity to view the answers/SOtiroVA)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *