Продължете към съдържанието

ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОЖНО РАЗСТРОЙСТВО

Тревожността е нормална част от живота, но хора с генерализирано тревожно разстройство изпитват силно изразена тревожност спрямо повечето сфери от живота, без да има реална причина за това. Това е тревожност, която е силно изразена, но не е спрямо конкретна ситуация или случай/човек. При тези състояния, човек е тревожен спрямо множество аспекти от живота (като основна настройка). Тази постоянна тревожност се отразява силно върху фунционирането на човека и неговото ежедневие.

Различните симптоми могат да се засилват или отшумяват. Ситуации и периоди на стрес засилват значително тревожността. Конфликти, семейни проблеми, болест или периоди на стрес в работата, изпити и други, са едни от основните стресогенни и отключващи ситуации за тревожността в това състояние.

Няма точно определен фактор, който да е известен, отключващ Генерализирано тревожно разстройство. Има връзка между отключването на това състояние и предишна история на заболяването в семейството. Това състояние има  силно изразен биологичен фактор, по-специфично мозъчните системи, които играят роля в управлението на страха и емоциите.

Симптоми:

– силна тревога спрямо малки неща от ежедневието

– чувството за постоянна нервност, без възможност това да се контролира

– страх

– тревожността може да е спрямо конкретна тема- например здраве, своето  и това на близки

–   внимателно  планиране и осмисляне на ситуацията за всички възможни решения и изходи, като това е с цел облекчаване на тревожността от непредвидените ситуации.

–  има трудности в ситуации на  несигурност,

–  трудност при вземане на решения, нерешителност,

– невъзможност човек да бъде спокоен,

– трудност при концентрация

– умора,

– проблеми със съня,

– нервно напрежение,

– треперене,

– мускулно напрежение,

– световъртеж,

– изпотяване,

– раздразнителност,

– главоболие

– други по-сериозни физически проблеми в следствие от натрупването на физически стрес.

Теми, които най-често са обект на тревога са: работа, сигурност, здравето, финанси, срокове, дейности свързани с домакинска работа и други отговорности. 

Лечение:

Генерализираното тревожно разстройство обикновено се лекува, най-вече чрез психотерапия, медикаменти или комбинация от двете. Психотерапевтично, работата е насочена за изграждане на стратегии за справяне, преработване на моделите на мислене и поведение и управление на тревожността и стреса. Има няколко вида медикаменти, които могат да бъдат предписани от психиатър  (например антидепресанти като SSRIs, SNRIs, или седативни медикаменти като Benzodiazepines). Лекарствата обикновено отнемат няколко седмици докато човек усети разлика в състоянието си, поради което е важно да не се прекъсва приема преждевременно. Важно е да се разговаря с психиатъра спрямо възможните странични ефекти.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *