Продължете към съдържанието

Фирмен психолог- ползи

В тази статия може да намерите примери от практиката за това как един фирмен психолог или психолози, могат да помогнат на една компания/организация.

Една от най-важните роли на психолога, когато става дума за бизнес и компании, е да осигури благоденствието и менталното здраве и устоичивост на служителите. Заедно с това –   повишаването на продуктивността- както на служители, така и на организацията като цяло.

Пример 1 – Подбор на кадри

Компания Х има нужда да наеме специалист в определена област:

Задачата на фирмения психолог е да разгледа специфичната длъжностна характеристика, отговорности и задължения на откритото свободно място. След това, да създаде профил на „идеалния кандидат“ (умения, личностни характеристики, работен стаж). След това да напасне своят профил със селектираните кандидати и да проведе интервюта с тях, за да определи кой от тях е най-подходящ за длъжността. Също така, да определи и доколко ще пасне на цялостната работна среда на компанията. Психологът изготвя доклади за всеки интервюиран. Изготвя предложение за най-подходящите кандидати и предложение за това как те да бъдат най-успешно интегрирани в работната среда.

Целта е да се избере най-правилният човек, за определена позиция, без да се губят време и пари в процеса.

Пример 2 – Овладяване на конфликти

Компания Х споделя, че в работната им среда се случват непрестанни конфликти между двама служители, което влияе на цялостната работна обстановка и продуктивност, както и кохезия в екипа.

Фирменият психолог провежда интервю с управителя или мениджъра отговорен за въпросния екип, както и други ключови служители и управляващи лица, които разбират ситуацията или имат директен поглед върху нея. След това предоставя предложение за решаване на специфичния проблем, както и такива, които биха произлезли от подобни бъдещи конфликти. Психологът взима предвид цялостната рамка на организацията и нейните особености.

Целта е да се запази добър работен климат и да се промотира колаборацията, екипността, уважението и комуникацията между служителите. Важно е да се предотвратяват конфликти, които в последствие се отразяват на общия работен климат и продуктивност на всички от екипа. 

Пример 3 – Умения за служителите

Фирмен психолог може да бъде нает, за да провежда обучения на служителите.Обучения за комуникация, лидерски и интерперсонални умения, социални умения, управление на връзки с клиентите, умения за разрешаване на проблеми и различни други техники .

 
Пример 4 – Реорганизация

Фирмен психолог съдейства при промени свързани с реорганизация на структурата на една компания. След подходящи изследвания свързани с работата на служителите и цялостната организация, и цели на фирмата се предоставя доклад с предложения за специфично разпределение на отговорности, задачи и конкретни позиции след ре-организацията на компанията. При нужда могат да се приложат и специфични реорганизационни интервенции от страна на психолога.


Оригинална статия:

Dr. Andrea Miriello
Business Psychologist
Consultant, Business Coach, and Trainer

Свържете се с Психологичен Център S.O.V.A. за организационно/фирмено консултиране:

тел: 0895/76 35 55

E-mail: office@sovapsychologist.com

гр. Варна, ул.Александър Дякович 45

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *