Продължете към съдържанието
Loading Events

Сова стартира нова група за работа с психосоматика през психодрама метода.

Животът е пиеса, която не позволява тестване. Така че, пейте, плачете, танцувайте, смейте се и живейте интензивно, преди завесата да се затвори и пиесата да приключи без аплодисменти.” — Чарли Чаплин

 

Какво е психодрама?

Психодрамата е психотерапевтичен метод, създаден от американския психолог Джейкъб Морено. По време на психодраматичния процес под ръководството на лицензиран терапевт, се пресъздават ситуации от реалния живот или конкретни проблеми на участниците.

Психодрамата се стреми да решава проблемите чрез преживяването им на драматичната сцена. Морено твърдо вярва, че изиграването на проблемите има по-голяма терапевтична стойност, отколкото ако само се говори само за тях. Действието създава по-голяма терапевтична стойност в сравнение с обикновеното обсъждане. Това помага на човек по-добре да опознае себе си и околните, да се види как изглежда отстрани, както и да стигне до нови идеи.

„Психодрамата се определя, като възможност за експериментиране в живота, без да бъдем наказани за грешките си. Това, което се разиграва в рамките на групата, представлява начин да се разгледа животa на човек в действие. Начин да се види какво се случва и какво не се случва в дадена ситуация. Всички сцени се развиват в настоящето, въпреки че човек може да иска да постави нещо от миналото си или от предполагаемото бъдеще..“
Марша Карп

Какви са ползите от психодрамата?

  • Помага да осъзнаем проблемите си.
  • Дава ни възможност да изследваме различни решения.
  • Подобрява нашето самопознание.
  • Помага ни да разберем чувствата на други хора.
  • Повишава самоувереността ни.
  • Повишава креативността ни.
  • Помага ни да бъдем по-спонтанни.
  • Помага ни да живеем в настоящето.

Какво е психосоматика?

В най-широк смисъл, психосоматиката (от гръцки: psyche — душа, soma — тяло), включва взаимодействие между поведението (мисли, чувства, действия) и телесната болест. Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания.

 

По данни на СЗО от 38 до 42 % от всички пациенти, посещаващи кабинетите на лекари, се отнасят към групата на психосоматичните болни. Сократ казва: „Неправилно е да се лекуват очите без главата, главата без тялото, също така, както тялото без душата-психиката”.

Психосоматиката е опит чрез физиологически способ да се решат психологически и социални проблеми. Разбирайки какъв е конфликтът във въвтрешния ни свят и „чувайки“ посланието на болестта, ние лекуваме тялото.

Още за психосоматиката можете да намерите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=q8fJhG_yJSg&t=18s&ab_channel=TEDxTalks

https://sovapsychologist.com/psihosomatika/

https://sovapsychologist.com/boli-me-glavata/

https://sovapsychologist.com/9-fizicheski-simptoma-s-psihosomatichen-harakter/

https://sovapsychologist.com/psihosomatika-metaforichno-simvolniqt-ezik/

Група: 8 – 10 човека. Групата е подходяща за всеки, който иска да разбере повече за симптома/болестта си.

Важно! – групата ще бъде затворена и няма да се допускат нови участници, след като се събере допустимият брой участници.

Цена на среща: 90лв.

Продължителност на групата:
12 срещи, 2 пъти в месеца по 120мин.

*Включването в групата става след провеждане на кратко интервю.

За записване:
0895 / 76 35 55
e-mail: office@sovapsychologist.com