Продължете към съдържанието
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Моето тяло и Аз – чуваме ли се? – психосоматика (лекция)

17 април, 2019: 18:30 - 20:30

30лв.

“Психосоматика: * Сома – тяло; Соматично – което идва от тялото; * Психе – душа, дух; Психо – което идва от душата; 

„Днес дори традиционната медицина приема, че най-малко 75% от неразположенията са психосоматични, физическата болка е причинена от някаква емоционална или умствена причина. Но понятието психосоматика се приема зле. Повечето хора се чувстват обидени, когато чуят, че болестта им е психосоматична, защото под това разбират, че това е някаква въображаема болест, ненормална или умствена и не искат да погледнат отвъд физическия план.“ (из книгата „Твоето тяло казва: Обичай се!“)

Психосоматично не означава въображаемо. Психосоматични заболявания са всъщност телесни заболявания, които се дължат на психологически фактори. Част от тези нарушения са алергиите, мигрената, аритмията, повръщането, стомашните болки и много други.

Съществува силна взаимовръзка между психическата болка и физическите болести. Те са неделимо свързани посредством чувства и емоции като гняв, тревожност, безпокойство, огорченост, песимизъм, отчаяние, непрощаване, разочарование, обида, страх, тъга и нещастие и др.

Допускаме ли, че един повреден черен дроб, зле функциониращи бъбреци, язва, мигрена, високо кръвно или нефункциониращо добре сърце  просто ей така са се „счупили“?  Или може би е вярно, че тялото ни се разболява, защото не  може повече да понесе нещо или някаква душевна болка.  Дали това не е неговият начин да „разговаря“ с нас?”

  • https://sovapsychologist.com/boli-me-glavata/

Details

Date:
17 април, 2019
Time:
18:30 - 20:30
Cost:
30лв.
Event Category:

Organizer

Психологичен Център S.O.V.A.
Phone
0895763555
Email
sovapsy@abv.bg
View Organizer Website

Venue

Психологичен Център S.O.V.A.
ул. Александър Дякович 45
Варна, 9000 България
+ Google Map
Phone
089 576 3555
View Venue Website