Продължете към съдържанието

Храненето като емоция. – Статия за емоционалното хранене

Храненето като емоция.
Статия за емоционално хранене.

Темата за храната присъства особено често в българската народопсихология. “Посрещаме с хляб и сол” и се надяваме “Всичко да върви по мед и масло”, а от бабите и дядовците ни често можем да чуем, че “Никой не е по-голям от хляба”. Какво обаче стои зад това? Как темата за храната е свързана с психологията?

Психологията на храненето основно се свързва с поведението и отношението ни спрямо храната. В това могат да бъдат включени осъзнатите и неосъзнатите решения, които ние ежедневно взимаме по отношение на приемането на храна – какво гориво решаваме да дадем на тялото си, за да ни служи то. И тъй като умът ни и емоциите ни са неразривно свързани, балансът в тялото ни, който ни носи здраве, е резултат от хармонията между тях. Много често, ако емоциите ни са подтиснати и “болни”, се разболява и тялото ни. В такива случаи, в които се чувстваме гневни, раздразнени, дори виновни, прибягваме до храни, които да ни доставят моментно щастие. Тези храни обаче не разрешават проблемите ни с гнева и вината, а дори вредят на тялото ни и психичното ни здраве!

Защо храната ни доставя щастие?

Още от самото ни раждане, хранещата майчина гръд ни осигурява чувство на защитеност и наслада. По тази причина, не е чудно, че като възрастни в ситуации на безпокойство, гняв, вина, храната се явява достъпен източник на успокоение и сигурност. Тази връзка между храната и успокоението не се явява проблем. Проблемът възниква тогава, когато приемането на храна е единственият или един от малкото начини за справяне с неприятните преживявания. За съжаление поддържането на подобен механизъм за справяне в ежедневието на един човек би му коствало много. Тук се появява и терминът “емоционално хранене”. 

Какво представлява емоционалното хранене?

Емоционалното хранене не е с цел да задоволи глада на един човек. То се явява емоционален отдушник и вид бягство от проблемите в реалността.

За разлика от физическия глад, емоционалният глад има следните характеристики:

 • Появява се изненадващо
 • Подтиква човека към ненаситно хранене
 • Обикновено е насочен към определен вкус 
 • Може да продължи дори след наяждане
 • Като резултат от направено човек често се чувства виновен

Когато емоционалното хранене се превърне в основен начин за регулиране на напрежението, то може да доведе до болестни състояния. Бъдейки основният ни “партньор” в живота, то може да измести пълноценното общуване и свързване с останалите, да свие границите ни дотолкова, че да ни лиши от възможността да изследваме себе си и света около нас. 

Какви други могат да бъдат причините за емоционалното хранене?

 • Високи нива на стрес
  Стресът може да доведе до повишени нива на хормонът на стреса наречен кортизол. Кортизола от своя страна има както полезни,така и вредни функции. Високите нива на кортизол в резултат от хроничен стрес могат да доведат до здравословни проблеми. Освен това, те могат и да предизвикат желание за определени храни.
 • Детски навици
  Много хора имат изградени различни навици свързани с храната още от детството си. Много деца биват утешавани или награждавани с нещо сладко или солено. В това няма нищо лошо до момента, в който осъзнаем, че всъщност като възрастни често прибягваме до същите тези храни в трудни за нас моменти. Тогава можем да забележим, че здравословната емоционална връзка с любимите ни ястия, всъщност се е превърнала в емоционална привързаност към тях.
 • Потиснати емоции
  Храната може да действа като буфер за негативните емоциите като гняв, разочарование, безпокойство, които не си позволяваме да изпитваме. Доста често прибягваме до потискане на емоциите, защото да се изправим срещу тях и да ги погледнем в очите, изглежда като непосилна задача.

Причините могат да варират и са строго индивидуални. Идентифициране на причините, поради които един човек прибягва до емоционално хранене, е важна част от работата към промяна. 

Може ли храненето да повлияе на емоциите ни по добър начин?

Да. Когато се храним осъзнато и с удоволствие и сме изградили устойчиви модели за справяне с негативните си емоции, тогава моментът на хранене е ритуал, чрез който даваме на тялото си нужната енергията, за да е здраво и щастливо. 

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *