Продължете към съдържанието

ПСИХОТЕРАПЕВТИ, ПСИХОЛОЗИ, СЕМЕЙНИ КОНСУЛТАНТИ

СВЕТЛАНА СОТИРОВА

Психолог, Терапевт, Семеен консултант

РОСИЦА СЛАВОВА

Психолог, Терапевт, Семеен консултант

ЕМИЛИЯ СОТИРОВА

Психолог, Семеен терапевт, Психодраматист

ПСИХОТЕРАПИЯ И ПСИХОЛОГИЧНО КОНСУЛТИРАНЕ

Основни принципи на консултирането с психотерапевт:

1. Индивидуален подход съобразен с потребностите и нуждите на клиента.
2. Внимание и уважение към личността на клиента.
3. Отношения между психотерапевта и клиента базирани на доверие и емпатия.
4. Грижа за благополучието и достойнството към личността на клиента.
5. Пълна конфиденциалност.
Още за важни елементи свързани с психотерапията, можете да прочетет в тези две статии: „Зелен флаг“ – 30 сигнала за професионално отношение на психолог и психотерапевт към клиент. и „Червен флаг“ – 30 сигнала за непрофесионално отношение на психолог към клиент.
Още за Психотерапията и Психологичното консултиране ще намерите тук.

Как да намерите добър психотерапевт във Варна?

Първо е важно да знаете разликата между психолог, психотерапевт и психиатър, за да може да се обърнете към подходящия за Вас специалист. Накратко, разликите са в техните образование, допълнителна подготовка и правомощия.

  • Психолог – Психологът има бакалавърска и/или  магистърска степен по “Психология”. Бакалаврите психолозите имат правото да правят проучвания, да преподават и да правят тренинги. Магистрите могат да Ви помогнат да изберете професия, да работят на телефонни линии за прострадали, да правят тестове за интелигентност, да дават психологически консултации на здрави хора индивидуално или групово. Важно е да се знае, че университетското образование по психология НЕ ДАВА правото на психолога да се занимава с психотерапия. Тя изисква допълнително образование.
  • Психотерапевт – след придобиването на една от двете квалификации “Психолог” или “Психиатър”, преминава няколкогодишно допълнително специализирано обучение по психотерапия към определена школа отговаряща на редица европейски стандарти и одобрена от БАП – Българска Асоцияция по Психотерапия.  Психотерапевтът е подходящ избор в много от случаите на психични трудности и проблеми. Неговата квалификация му позволява да работи по проблеми на личността и /или отношенията. Той може да поровежда индивидуална, групова и семейна психотерапия, според квалификацията си.
  • Психиатър – Психиатрите имат медицинско образование, предписват лекарства и често се фокусират върху повече медицински и фармакологични интервенции, докато психолозите са склонни да се фокусират повече върху лечение, основано на психотерапията. 

Второ, добре е да се запознаете с методите, с които работи и квафиликацията му. 

Психотерапевтични методи, с които работи Сова:

Когнитивно-поведенческа психотерапия
Семейна Психотерапия
Терапия за Двойки
Позитивна Психотерапия
Краткосрочна Психотерапия
Психодрама

Трето, изборът на психотерапевт е индивидуален процес. Може той да е много добър специалист и въпреки това да не е подходящ за вас и да не успеете да усъществите добра терапевтична връзка помежду си.