Продължете към съдържанието

ДУХЪТ НА ПРАЗНИКА – МАГИЯ, ОТ КОЯТО СЕ НУЖДАЕМ

Какви са вашите думички за празник?

Очакване. Нетърпение. Почивка. Вълнение. Радост. Веселба. Суматоха. Игривост. Щастие. Споделеност. Любов. Магия.

Или пък: Напрежение. Тревожност. Задължение. Преразход. Натоварване. Отричане. Избягване. Разочарование. Суета. Безразличие. Омраза…

Колкото и да е парадоксално може да откриете своите отговори едновременно и в двете категории.

На какво се дължат тези различия? Нашето отношение към празника се определя от няколко неща: какво символизира той, какви модели за празнуване сме видели и възприели в живота си, какви са били преобладаващо преживяванията ни свързани с празника – позитивни или негативни. Всичко това определя  нагласата ни към празничния повод – дали ще го чакаме с вълнение или ще искаме да се откажем от него.

Отношението ни към празниците обикновено се променя и с възрастта. В детството, светът изглежда вълшебен, загадъчен и пълен с фантастични възможности. Тогава празниците се приемат като чудо. С израстването обаче губим магическото си мислене и започваме да възприемане критично реалността. Така празникът започва да губи своята лекота и оригиналност и може да се превърне  в рутина, а дори и в тежест.

Защо обаче, ако вълшебството вече се е загубило, продължаваме да празнуваме? Необходими ли са ни празниците?

Празниците имат огромен потенциал, натрупан през вековете. Поглеждайки назад във времето ще видим, че още от древносттa хората са приемали за по-специални някои моменти от живота и са ги отбелязвали с определени ритуали. Това е следствие на човешката потребност за въвеждане на порядък във външния свят. За изграждане на последователност в поведението, което формира усещане за сигурност и стабилност. Празниците са давали  възможности на човек да се адаптира физически и психически към природните промени и житейските цикли.

Празниците са дълбоко свързани с традициите.

Първоначалното знание и разбране за света получаваме в семейството. Семейните традиции са стожери на убежденията, които хората споделят помежду си. Традициите са силен инструмент за предаване и възпитаване на ценности и имат мощно въздействие върху членовете на семейната система. Споделянето на общи удоволствени преживявания по време на празниците, изгражда здрави емоционални връзки между хората. Традициите ни помагат да изпитваме чувство за принадлежност към семейството си и усещане за неповторимост на отношенията в него. Като  пазим и продължаваме традицията, запазваме и връзката между поколенията. На колкото повече празници се събираме заедно с близки и роднини, за да прекараме радостни моменти, толкова по-силна ще бъде връзката помежду ни.

Празниците са време за почивка от работата и ежедневни грижи. Може да оползотворим свободното си време както за релакс, така и за внасяне на разнообразие в ежедневието – според настоящите си възможности и желания. Празничните дни ни предоставят шанса (или предизвикателството) да забавим темпото и да обърнем внимание на вътрешния си свят като се свържем със себе си и собствените си потребности. Да потърсим нови решения, да помечтаем, да пренаредим приоритетите си.

По правило празниците са придружени от забавление, радост, смях – все ярки и запомнящи се положителни преживявания. А както знаем, смехът и радостта удължават живота и са мощни антидепресанти. Празнуването ни позволява да се освободим от натрупалото се в нас психо-емоционално напрежение, като излезем от рамката на обичайното си поведение. Помага ни да изпитаме чувство за единство с другите и подхранва потребностите свързани със социалната ни природа.

На празниците е прието да се поздравяваме  по определен начин, изказвайки различни благопожелания. Силата на думите е много голяма и оказва влияние върху начина, по който се чувстваме и приемаме света. Изречените пожелания могат да ни изпълнят с положителни емоции, да укрепят вярата ни в себе си, да ни вдъхнат надежда за по-светло бъдеще.

Друга важна част от празничните традиции е подаряването на подаръци. Основна движеща сила при подаряването на подарък  е желанието за поддържане на емоционалната връзка с този, за когото той е предназначен. Освен това актът на подаряването е свързан с положителни преживявания както за този, който дава така и за този, който получава.

Отвъд спазването на определени символи, ритуали и церемонии, празникът е нещо много съкровено, което се случва в душата ни и се съпреживява с другите. Отдавайки се на празничния дух, имаме възможността да изпитаме благодарност, добронамереност, шедрост, състрадание, смирение, прошка, обич. И още по-хубавото е, че преживяването се засилва, когато споделяме тези чувства с хората около нас.

Празникът може да бъде много силен ресурс, с който да получаваме необходимо за живота ни обновление, да се заредим със сила и вяра в себе си. В същността си ние празнуваме присъствието си в живота – това че сме тук и сега,  и това че ще ни бъде. Затова съдържанието на празника е едновременно декларация и обещание. Надежда за по-добро утре.

Мисля си, че в периоди на голяма несигурност, неизвестност и тревожност е особено важно да си сътворим малко празнична магия. Ако сме загубили желание и настроение за празнуване, нека опитаме да се вслушаме в гласа на малкото дете, което все още живее в нас. Какво ни казва то? Чака ли някой да му подготви изненада, да му направи подарък, да му пожелае хубави неща, да му предложи лакомство, да потанцува с него… Нека да направим онова, което ще върне усмивката и радостта в очите му. После да споделим благодарността и щастието си. Те ще ни се върнат. И празникът ще се случи в душите ни.

Светли празници, изпълнени със здраве, радост и споделеност ви желая!

Автор: Росица Славова-психолог, семеен консултант

Източници:

Васильева Надежда – Психология праздника

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *