Продължете към съдържанието

Доверие към себе си-защо е толкова важно?

Доверие това е средната точка между двете крайности: излишък и дефицит. Ако човек има твърде много доверие, той е доверчив, а това го прави наивен и лесно манипулируем. Доверчивият човек е този, който ще повярва на всичко само защото някой го казва. Доверчивият човек има доверие далеч отвъд оправданото и благоразумното. Човекът, който има недостиг на доверие пък, е недовречив и той често е параноичен в смисъл, че не приема нищо, което някой друг твърди. Никога няма достатъчно добри причини да се довери; всички доказателства в света все още биха били недостатъчни, за да се гарантира истинността на твърдението.

В тази статия, обаче, акцентът няма да е доверието ни по отношение на другите, а доверието по отношение на нас самите.

Как изглежда доверието към себе си?

Това е онова усещане, че можем да разчитаме на себе си и можем да се справим, когато ни е трудно.

Често, обаче, се случва точно обратното: в трудна ситуация ние не заставаме зад себе си, а напротив, обръщаме се срещу себе си като си казваме, че няма да се справим, че не можем, че не сме достатъчни, че не си вярваме. Така ние извършваме предателство към себе си, когато сме изправени пред трудност, а предателството към себе си вероятно е това, за което най-много се тревожим. И тук е парадоксът, в който много успешно попадаме.

Предаваме сами себе си, обръщайки се срещу собствените си преживявания, като им даваме негативни имена и започваме да действаме срещу своите собствени намерения и ценностна система.

Отчуждението от самия себе си, след предателството е по правило защитно.

Когато преживеем нещо емоционално интензивно и наситено с негативно преживяване, като например паник атака, на психично ниво ние преживяваме предателство на тялото ни към нас и автоматично започваме да изпитваме недоверие към собствения ни ум и тяло.

Започваме да живеем с мисълта, че всеки момент може да се случи отново и нищо не зависи от нас. И започваме все повече и повече да избягваме себе си.

Така, в един момент ние се отказваме да бъдем това което сме, започваме да мамим себе си чрез оправдания и бягства, и предателството към себе си става начин на живот.

Спираме да  страдаме в един момент, но през липсата на смелостта да бъдем, ние предаваме ежедневно себе си.

Това, че правим грешки, не означава, че не сме перфектни.

Как се отнасяме ежедневно към себе си, може да предостави доста добра обратна връзка за начина, по който гледаме на себе си и това, което смятаме, че заслужаваме да получим като отношение от другите.

„Доверието е сърцебиенето на всяка значима връзка, както със себе си, така и с другите

 Всъщност връзката със себе си е в основата на всички останали взаимоотношения.“

Уол

Изпитвате ли съмнение в себе си, че можете да се справите? Често ли страхът от провал, спира движението ви напред? Смятате ли, че ви липсва уверености или самочувствие?

Самоувереността означава, че се доверявате на себе си, че можете да се справите с провала.

18 Признака, че нямате доверие в себе си:

 1. Трудно ми е да разпознавам, разбирам или вярвам в своята стойност и значимост.
 2. Приемам за верни и валидни, отрицателните, самоотхвърлящи се твърдения, които съм  получавал в детството.
 3. Правя неща, за да докажа себе си и своята стойност, пред другите.
 4. Опитвам се да контролирам всичко около мен, за да се чувствам в безопасност.
 5. Сравнявам избора, който съм направил, с тези, направени от други хора.
 6. Минимизирам или отричам собствените си нужди и потребности.
 7. Не мога да намеря или оценя собствения си глас и заявяване.
 8. Не съм в състояние или не желая да разпозная или оспорвам моделите си на самосаботиране или саморазрушаващите ми мисли, убеждения и поведение.
 9. Постоянно съм в очакване за провал, разочарование или предателство.
 10. Мислено преживявам отново и отново минали травми или нежелани събития.
 11. Непрекъснато се самокритикувам.
 12. Често се случва да изпитвам срам и вина.
 13. Аз нарушавам обещанията, които съм си дал.
 14. Не успявам да спазвам ангажиментите и / или споразуменията, които съм поел с други.
 15. Трудно ми е да завърша това, което съм започнал.
 16. Държа своя гняв, негодувание и/или раздраза към онези, които чувствам, че са ме наранили.
 17. Отричам или минимизирам моята сила на избор.
 18. Системно позволявам  на другите да правят избор и да взимат решения вместо мен.

„Човекът, на когото трябва първо да се довериш, си самият ти. Никой не може да те подкрепя постоянно и безпрекословно, колкото можеш да се научиш ти да го правиш за себе си. Да бъдеш мил към себе си, увеличава самооценката ти и намалява нуждата ти от одобрение. Обичането и грижата за себе си не само повишава увереността ти, но и задълбочава връзката ти с другите. “

Уол

3 начина да развиете доверие към себе си:

 1. Поставете устоичиви граници спрямо хора, които подкопават вашето самочувствие.

Упражнявайте се да се казвате „не“, когато не искате или не харесвате нещо или да отказвате да направите нещо, което ви наранява или ви носи дискомфомрт. Упражнявайте да приоритизирате собствените си потребности в контекста на отношения между вас и хора, които се държат пренебрежително към вас или ви поставят етикети и оценки.  Упражнявайте се да заставате на своя страна в подобни отношения.

2. Спазвайте обещанията към себе си.

Започнете с малки, ежедневни обещания, като например „Давам си дума, че утре ще стана в 7:30ч.“. Дори и да е незначително, това все пак е обещание и колкото повече обещания спазвате, толкова повече развивате навик да спазвате обещания и съответно започвате да развивате доверителна връзка със себе си. Започвате да разбирате, че можете да разчитате на себе си. Започвате да усещате лоялност и сигурност.

3. Говорете мило със себе си.

Как бихте говорили на най-любимия си човек? Какви думи бихте използвали? С каква интонация бихте ги произнесли? По този начин е важно да обкщувате и със себе си. Когато се проваляте, когато ви е трудно, когато сте объркани..бъдете мили. „Да това, което се случва е много трудно, но знам, че мога да се справя“. „Харесва ми това, че успявам да се концентрирам и да свърша толкова много работа.“ „Обичам усмивката си.“ „Заслужвавам да си дам почивка и да не правя нищо цял ден.“ „Браво на мен!“.

Да имаш доверие в себе си, това означава, че се отказваш да се откажеш от себе си.

Автор: Емилия Сотирова – психолог, семеен терапевт

Използвана литература и източници:

In The Courage to Trust, Cynthia Wal

https://www.mindbodygreen.com/0-22729/21-signs-you-dont-trust-yourself.html

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *