Продължете към съдържанието

Double Bind- двойна връзка – как да я разпознаем?

Статия за двойните връзки – как да ги разпознаваме и как да се справяме с тях?

Какво е двойна връзка?

Двойната връзка представлява трудна ситуация, при която човек получава от един източник противоречиви послания, които не му позволяват да даде подходящ отговор или да предприеме правилно действие. Човекът, поставен в двойна връзка, сякаш няма правилен избор, каквото и да направи, това ще е в негов ущърб. 

Двойната връзка е дефинирана като ситуация, при която:

 1. Човек получава послание от друг човек, който е по-високо поставен (има йерархия в отношенията им) – да направи нещо или да не направи нещо.
 2. В същия момент съществува друго послание на мета-ниво, което отменя първото.
 3. Съществува неписано правило, че ситуацията не може да бъде обсъдена и ако човекът опита да противоречи, ще бъде “наказан”.
 4. Човекът, поставен в двойна връзка, не може да напусне ситуацията.

За да съществува двойна връзка е нужно този начин на комуникация да е присъствал в отношенията дълго време. Обикновено само мисълта за нея на човека, поставен в двойната връзка, може да го кара да “полудява”.

Как изглеждат отношенията в двойна връзка?

Двойните връзки най-ясно се забелязват в отношения, в които единият иска да покаже мощ и да има контрол над другия. Те могат да бъдат срещнати както в ежедневието, така и също при насилие. Потърпевшият често изпитва объркване, ярост и отчаяние от “уловката” и очевидната липса на възможности.

Пример за двойна връзка между лекар и пациент:

Например, някои лекари използват позицията си на авторитет, за да поставят пациентите си в двойна връзка, обвинявайки ги и поставяйки ги в позицията на жертва едновременно. Тази ситуация може да изглежда по следния начин:

 • Отивате на лекар със сериозни симптоми, но ви казват, че е трябвало да дойдете по-рано.
 • Отивате на лекар с леки или неясни симптоми, но сте етикетирани като хипохондрик или търсещ лекарства без реална причина.
 • Ако обърнете внимание на създаденото противоречие, сте етикетирани като отказващи да сътрудничите.
 • Все още имате нужда от медицинска помощ.

Пример за двойна връзка между родител и дете:

Класическият пример за двойна връзка между родител и дете, е майка, която казва на детето си, че го обича, като в същото време се обръща с отвращение или нанася телесни наказания с цел дисциплина – думите са социално приемливи; езикът на тялото е в конфликт с него. Детето не знае как да реагира на конфликта между думите и езика на тялото и тъй като то е зависимо от майка си, е в затруднение. Малките деца изпитват трудности да формулират противоречията вербално и не могат нито да ги игнорират, нито да напуснат връзката.

Двойните връзки в нас самите:

Понякога ние сами създаваме двойни връзки. Тези двойни връзки изглеждат по-скоро като ситуация без изход, като парадокс, който ние самите си налагаме, но не към някого другиго, а насочени към нас. Например някой, който е в ситуация на домашно насилие, може да каже:

 1. Ако имам твърде много симптоми на ПТСР, значи съм съкрушен и безполезен.
 2. Ако се чувствам добре, тогава злоупотребата с мен не е била толкова голяма.
 3. Ако забележа противоречието, то наистина ще ми донесе облекчение.
 4. Трудно е да избягам от собствените си вярвания и мисли.

Тази ситуация е парадоксална, докато противоречивите вярвания остават несъзнавани. След като парадоксът е назован и нефункционалните вярвания и противоречието са осъзнати, той губи своята сила и обикновено настъпва облекчение. Поставянето под въпрос вярванията на човека, както и получаването на външна подкрепа, е от изключителна полза в подобна ситуация.

Как можем да се справим с двойните връзки?

На пръв поглед изглежда сякаш е невъзможно човек да излезе от двойна връзка. Ако се чувствате в капан, яростни или отчаяни, опитайте да направите крачка назад, за да погледнете ситуацията отстрани и потърсете малко време и уединение, за да изразите чувствата си. След това ще имате повече яснота и по-бистър ум, за да разгледате опциите си.

Първата стъпка е да запишете всяка част, колкото можете по-конкретно, като това включва противоречивите послания, които сякаш се отменят едно друго, “наказанията” или последиците от назоваването на противоречието и невъзможност да напуснете ситуацията. Отговорете на следните въпроси:

 1. Какво е посланието, което е отправено към мен?
 2. Кое е другото послание (на мета-ниво), което отменя първото послание?
 3. Какви ще са последствията, ако назовете противоречието?
 4. Какво ще се случи, ако напуснете ситуацията?

Ако забележите, че някоя част липсва, това е страхотно! Вече сте намерили възможен изход от капана. Минали преживявания на двойни връзки могат да доведат до чувство на безпомощност, дори ако настоящата ситуация не отговаря на всички условия. Описвайки ситуацията подробно, може да намерите онази липсваща точка, през която да излезете, а досега по-трудно сте забелязвали.

Често “наказанието”, което човек, поставен в двойна връзка, получава е именно чувството за вина от това, че не би могъл да удовлетвори по никакъв начин желанията на значимия човек, от когото те идват. За да разберете повече за механизмите на справяне с чувството на вина, можете да прочете статията ни Сляпата сила на вината.

След като сте описали двойното свързване, има много опции за справяне с него. Всяка ситуация е различна и една или повече опции могат да се прилагат по различно време.

 • Вие не сте проблем. Не забравяйте, че нещо не е наред със ситуацията, а не с вас.
 • Поставете под въпрос твърденията. Вярно ли е, че ще бъдете наказани? Дали наказанието е реално, или е във Вашата представа? Можете ли да се справите с чувството на вина, ако изпитвате такова?
 • Предефиниране на наказанието. За дете липсата на одобрение се усеща като нещо непоносимо, докато възрастният може да намери други източници на одобрение.
 • Променете фокуса. В някои случаи можете да насочите вниманието навън. В примера с лекар-пациент можете да кажете: „Нека се съсредоточим върху настоящите симптоми и начините за тяхното лечение“.
 • Отговаряйте на собствените си стандарти. Тъй като всички избори водят до наказание, направете избора, който отговаря на вашето собствено одобрение.
 • Потърсете съюзници в ситуацията. В медицинския пример има ли подкрепящи членове на лекарската практика?
 • Помолете за помощ. Назовете проблема пред външни хора. Бъдете наясно със собствената си сила, докато молите за помощ, вместо да влизате в позиция на жертва.
 • Получете външна подкрепа. Потърсете хора и дейности, които ви помагат да се чувствате силни и издръжливи. Не се притеснявайте да потърсете и професионална помощ от психотерапевт, който да Ви помогне в намирането на изход.
 • Тръгнете си. Светът е голям. Имайте вяра, че можете да удовлетворите нуждите си по различни начини. Продължавайте да търсите и създавате тези начини.

Може да опитате едно решение и след това друго, намирайки своя път за излизане от трудната ситуация. 

Двойните връзки са познати на хората, които нямат власт в нашето общество. Това не изключва поставянето на човек с власт във двойна връзка. Важното тук е да сме сензитивни към подобни ситуации в нашия живот и да забелязваме тези хора от обществото ни, които са по-беззащитни. 

 

Източници:

Step Away from Double Binds

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *