Продължете към съдържанието

„ДОБРИЯТ”  „НЕПОЗНАТ”! Как да предпазим децата си от сексуална злоупотреба.

Неприемливо, непонятно, ужасно.

Вероятно бихте избрали да прочетете някоя друга тема. Защото не искаме да мислим за това. Не искаме да говорим за това. Но е хубаво да помним, че знанието е сила. Особено, когато четем за нещо, за което не искаме да знаем. Да отричаме….да се преструваме…да се надяваме…че това не може да се случи на нашето дете ?

 Така не можем да намалим риска и не можем да го предпазим.

„….Всичко започна съвсем невинно, (както в повечето случаи). Той казваше и правеше някои неща, за да  пробва, за да види как ще реагирам. Мислех си, че е мил, внимателен и се интересува от моя тъжен живот. ..Родителите ми се разделиха преди една година, аз исках да живея с татко, в единствения  и обичан дом, който познавах, в южната част на града, където бяха всичките ми приятели. Вместо това, се преместихме да живеем в центъра на града, където всичко било интересно и лъскаво. А аз исках само да скачам на въже и да играя на криеница в квартала на моя роден дом. Не бях впечатлена от големите магазини или от зашеметяващата гледка на лъскавия мезонет. Освен това моята по-голяма и единствена сестра замина да учи в друг град и така целият ми свят се обърна с главата надолу, а приятелят на майка ми беше единствения човек, който показваше искрен интерес към моите мисли и чувства.

Когато се прибирах у дома разплакана или преуморена, той ме държеше за ръка и ме утешаваше. Утехата му постепенно прерастна в прегръдка или покана да седна в скута му. Наистина мислех, че този човек ме обича…”

При повечето случаи на сексуална злоупотреба (85%), насилникът е някой от социалния кръг на детето – роднина, семеен приятел, учител, треньор, съсед. Въпреки стереотипния образ на насилника, който разпространяват медиите, той обикновено съвсем не прилича на чудовище и рядко е някой непознат.

По-голямата част от децата никога не съобщават за злоупотребата и често това е така, защото се страхуват от реакциите на родителите си, защото се плашат от неприятности или защото не знаят как да кажат за това. Твърде вероятно е, дете, което е запазило тайната на злоупотребата да понесе тежки физически и емоционални последствия, както в детството, така и на по-късен етап от живота си.

Какво е сексуална злоупотреба с деца?

„Сексуално насилие е тогава, когато едно дете (или юноша) е заплашвано, принудено или подмамено да участва в какъвто и да е сексуален контакт с възрастен.”

Митове за сексуалното малтретиране:

Най-големият враг на истината много често не е лъжата – умишлената, скалъпената или измамната, а митът – устойчив, убедителен и неверен.

А има толкова много митове около сексуалната злоупотреба с деца. Като цяло, много от нас вярват в тези митове….защото така е по-удобно! Ако вярваме в това, че може да разпознаем педофила на улицата, тогава сме спокойни, че можем да предпазим децата си. Ако вярваме, че сексуалното малтретиране се случва само в „проблемни семейства”, тогава сме спокойни, че нашите деца са защитени, тъй като ние сме „нормално семейство”.

ВСИЧКИ  твърдения по-долу са неверни и трябва да бъдат отхвърлени:

 • Мит: Само красиви малки момичета са насилвани сексуално.
 • Мит: Всички, които блудстват с деца изглеждат като перверзни стари мъже.
 • Мит: Повечето насилници са непознати.
 • Мит: Само мъже насилват деца.
 • Мит: Моето дете ще ми каже, ако нещо такова му се случи.
 • Мит: Това никога не може да се случи на моето дете.
 • Мит: Сексуалните насилници са чудовища и изглеждат зли.
 • Мит: Да говорим на децата за сексуалното насилие ще ги изплаши, затова по-добре да си мълчим.
 • Мит: Ако моето дете е било насилвано, аз просто ще разбера.
 • Мит: Това не може да се случи в моето семейство.
 • Мит: Само хомосексуалните мъже нараняват малки момчета.
 • Мит: Сексуалното насилие е нещо в семейството и трябва да си остане там.

Болест ли е педофилията или душевно разстройство?

Експертите на са постигнали все още съгласие по този въпрос.

Според Международната класификация на болестите в раздела “Разстройство на сексуалното влечение”, педофилията е описана като сексуално предпочитание към деца в пубертетна или ранна пубертетна възраст.

Но няма почти никакво съгласие по отношение  на това, какво причинява педофилия.

Някои проучвания, при които се използва ядрено магнитен резонанс на мозъка, водят до предположението, че има известни различия в структурата на мозъка на педофили, в сравнение с други мъже и че има една или повече неврологични характеристики по рождение, които могат да увеличат вероятността за педофилия.

В същото време, много експерти не са съгласни с нито едно от тези проучвания. Единствената точка, по която повечето постигат съгласие е, че няма лечение за педофилията. Отклонението е хронично и продължава през целия живот. Насилниците са описвани като психопати или социопати, на които им липсва емпатия към жертвите и всякаква форма на съвест по отношение своето поведение.

Не всички педофили са насилници на деца. Насилникът на деца е индивид, който сексуално насилва деца. А педофилът  може да има сексуални предпочитания за деца и да фантазира за секс с тях, но ако той не действа по посока тези фантазии, той не е насилник на деца .

Невъзможно е да се прецени колко са педофилите, които никога не са насилвали дете. Какво може или трябва да направи обществото спрямо тези лица, е интересен въпрос за дискусия, но е отвъд ролята на следователи и прокурори. Хората не могат да бъдат осъдени само заради своите фантазии.

Не всички насилници на деца са педофили.  При някои от тях, водещо е желанието за упражняване на власт, а не сексуалните предпочитания.

Има два типа лица, които злоупотребяват сексуално с деца:

 1. Тези, при които водещи са сексуалните предпочитания. Това са хора, които живеят в своята фантазия за секс с деца. Целият им живот е подчинен на този факт. Те ще направят всичко, което е нужно, за да имат достъп до деца, включително да се оженят за жена с деца, да се оженят и да имат собствени деца, така че да могат да злоупотребяват с тях. Въпреки, че правят секс с възрастен, те го правят, за да имат достъп до деца.
 2. Ситуативни. Този тип насилници нямат сексуални предпочитания към деца. Те злоупотребяват с деца по много причини: просто детето е под ръка, възможност, любопитство или желание да нараниш този, когото детето обича. Техните сексуални предпочитания не са децата, те предпочитат възрастни.

Педофилите прекарват години за изграждането на репутацията си в   общността, преди изобщо да са докоснали дете. За да спечелят евентуален достъп до детето, те ще поддържат близки приятелства с родителите или използват позициите на властта и авторитета, за да  изградят доверие и признание в обществото, така че, ако детето ги обвинява в блудство или изнасилване, хората ще кажат, “Няма начин той да го е направил! ” . Този процес е нещо като подготвяне на почвата за бъдещите действия.

Това се нарича управление на впечатлението и е добре планирано. Те разчитат на неудобството да се говори за блудството с деца и знаят, че повечето хора не искат да говорят на тази тема. И използват това предимство. Те стават близки с възрастните, помагат им, държат се приятелски и правят неща, които приятелите правят. Но не, защото са добри. Те го правят, за да стигнат до децата.

И кои са тези хора? Често това са хората, за които най-малко бихте очаквали  – учителят, треньорът, възпитателят, довереният съсед, семейният приятелят или някой от семейството.

Когато група педофили, признали за своите престъпления, са били запитани дали е трудно да заблудят хората, те отговарят, че подобни лъжи вършат чудесна работа и очароват:

„Ако съм искал да злоупотребявам с някого, мислиш ли, че щях да избера някой от семейството/църквата/училището?”

„Аз работя тук от 15 години и ти ме познаваш добре. Наистина ли мислиш, че мога да направя подобно нещо?”

„Можеш да провериш досието ми, то е съвсем чисто!”

Техният съвет за това как да направят лъжата убедителна включва следното: „Гледай ги право в очите, запази спокойствие, движи се плавно, обличай се добре, придържай се към историята си, говори добре и те ще ти повярват. Използвай елементи на истината в лъжата си, които могат да се потвърдят.”

Основните цели на педофила са да получи достъп до детето и да си осигури запазване на тайната от страна на детето. Освен със заплахата:” Ако кажеш на някого, ще нараня майка ти”, те го правят по манипулативен начин. Педофилът става най-добрият приятел на детето, доверен съветник, кара детето да се чувства обичано, прието и ценено. Не е нужно да използват физическа сила. Емоционалната принуда върши достатъчно добра работа (внимание, подаръци, услуги, заплахи):

 „ Няма да ти бъда приятел, ако не ми кажеш какво ти каза тя.”

„ Нека да си поиграем на една специална игра, в която ще се борим и ще ти позволя да останеш пред телевизора още един час. За тази игра трябва да си съблечем дрехите, разбираш ли?”

„Ще те включа в отбора, ако направиш нещо за мен.”

„ Ако няма да си поиграем, няма да излизам вече с теб.”

Деца от нестабилни семейства (раздяла, развод), нестабилни деца (употреба на алкохол и наркотици) или децата, живеещи в условията на домашно насилие са най-уязвими към тези тактики.

Започва се с подаръци и специални привилегии. Неправомерното физическо докосване се превръща в нормална част от „приятелството” и сексуалността се въвежда бавно, понякога като на игра, или като съвет за приятелка или приятел, с порнография или като „взаимна фантазия”. В същото време се случва десензибилизация на детето към голотата и сексуалното докосване. Идеята е сексуалното докосване да бъде физически приятно за детето, защото това го обърква, кара го да бъде отговорно за това, което се случва и причинява чувство за срам, което гарантира, че тайната ще бъде запазена.

Този процес е преднамерен,  планиран и може да продължи с години, преди да започне злоупотребата.

След сексуалната злоупотреба, манипулацията на детето да не каже на никого звучи така:”Твоето семейство преживява голям стрес заради развода, нима наистина искаш да го направиш още по-тежко за всичко? Ще бъде егоистично да го направиш. Нима не обичаш семейството си? Аз ще се погрижа за теб….”

Децата се чувстват предадени, виновни и съкрушени при преодоляване на последиците. Най-добрият им приятел ги е наранил. Любовта се изкривява, срамът и загубата може да ги преследват с години.

 1. Когато децата разкриват, че са били сексуално малтретирани те казват истината в 95-98% от случаите. Тийнейджърите казват истината в 88-92% от случаите. Повярвайте им!
 1. Обикновено сексуалното насилие се случва, когато детето е само с педофила в кола, в празна класна стая или в коридора, частен офис или на скрити места навън.
 2. Най-уязвимо е детето с отсъстващи или игнориращи родители: такова без баща, който да са грижи за семейството, със заети родители, които му разрешават да излиза само, със семейство, което се развежда или дори семейство, в което единият родител е тежко болен. Тъжното, самотно или объркано дете най-лесно се манипулира.

За какво да внимаваме?

Предупредителни знаци и рискови фактори за злоупотреба:

Ясно е, че не бива да излизаме от релси и да ставаме параноични към всеки възрастен, който е в контакт с детето ни, но тъй като злоупотребата следва един и същи модел, има някои характерни знаци, които трябва да знаем.

Някои характеристики и поведенчески индикатори за педофила.

 1. По-често е възрастен мъж.
 2. Обикновено е женен.
 3. Работи в широк спектър от професии, от неквалифициран работник до корпоративен директор, в рамките на съдебната власт, законодателството, медицинската или религиозна общност.
 4. Отнася се по-добре с децата, отколкото с възрастните и обича да бъде винаги заобиколен от деца, преструвайки се, че ги обича и се грижи за тях, докато планира собствената си болна фантазия.
 5. Общува с малък брой възрастни, освен ако не са педофили. Той/ тя обикновено е много прикрит човек, за да е сигурен, че нездравият му интерес към деца, няма да бъде разкрит.
 6. Обикновено предпочита деца от определена възрастова група. Мишената е определен тип дете. Като повечето насилници, той има собствени критерии за жертвите.
 7. Обикновено предпочита момчета или момичета, но може и от двата пола.
 8. Може да търси ангажираност като доброволец в програми, включващи деца на предпочитаната от него възраст.
 9. Често снима или събира снимки на деца, без значение облечени или голи. Много снимки.
 10. Колекционира детска еротика или порнография. Педофилите имат свой собствен закодиран език.
 11. Позволява на децата да правят неща, които техните родители не позволяват. Ако възрастен разказва на дете неприлични вицове, позволява му да му се „размине” неприемливо поведение – пушене, пиене и др. – това може да е крачка към пазене на общата тайна.
 12. Шегува се с части от тялото на детето или описват децата със сексуални думи като „секси”.
 13. Изглежда обсебен от сексуалните дейности на деца и подрастващи.
 14. Молят своите възрастни партньори да се обличат и да се държат като деца, по време на секс.
 15. Нахлува в личното пространство на детето.
 16. Настоява за физически контакт, дори и ако детето се чувства неловко.
 17. Настоява за „специално време” насаме с детето.
 18. Полага големи усилия, за да се сближи с децата.
 19. Купува скъпи подаръци на детето, без конкретна причина.
 20. Детето изглежда изплашено в негово присъствие.
 21. Детето не иска да остава само.

Бъдете подозрителни, ако вашето дете е откроено като „специално”.

Винаги е приятно, когато учителият, треньорът открива и признава всички чудни способности, които вашето дете притежава и му отделя специално внимание, за да ги развива. Но това може да бъде основен предупредителен знак. „ Извършителите манипулират децата, като ги отделят и ги карат да се чувстват специални.”  (Rivette). Истинските професионалисти, обаче, не правят толкова явни и прозрачни предпочитанията си.

Бъдете изключително предпазливи за времето „на четири очи”.

След като педофилът е отделил конкретното дете, следващата стъпка е да остане с детето „на четири очи”. Той може да предложи частни уроци, лично да го тренира допълнително и пр. Колкото и ласкателно да ви се струва това или колкото и развълнувано да е детето, по-добре помислете дали ще разрешите това специално време „на четири очи”

Как да предпазим децата си?

Най-добрият начин е добрата комуникация с тях.

Уверете се, че децата ви знаят и използват правилните думи за интимните си части: пенис, вагина, тестиси, анус, гърди и пр. Дори като възрастни, много от нас се смущават да назовават части от нашето тяло – и много често ние използваме изрази като „интимни части” или „там долу”.
Но ако започнат да наричат, например вагината си – „бисквитка”, „катеричка” или нещо подобно, това ще е сигнал за вас, да разберете откъде идва това.

Казваме на пръстите – пръсти, на устата – уста, защо тогава не наричаме своите генитали с техните имена – пенис или вагина. Не децата имат проблем с назоваването на тези части, а възрастните.

Поговорете с детето за недопустимото докосване.

Не е нужно да ги плашите, за да ги предпазите. Научете ги за разликата между приемливо и недопустимо докосване. Още от тригодишна възраст, децата трябва разберат, че някои части от тяхното тяло са лични и, че не е правилно някой да ги докосва.

Започнете простичко. Не е нужно да навлизате в технологията на правене на бебета. Оставете разговора за птичките и пчеличките настрани от темата за приемливото и неприемливото докосване. По-лесно е като обясните как някои части от тялото – тези, които са скрити от банския костюм – са си лични. Никой не бива да ги докосва, освен мама или татко, когато трябва да се изкъпят – и докторът също, но само в присъствието на мама и татко. Не давайте онова обяснение – „някои хора са лоши и правят лоши неща, за да наранят децата”; просто фокусирайте върху приемливо и неприемливо поведение.

Какво е добро докосване?

Добро докосване е това, което те кара да се чувстваш в безопасност или такова, което те стопля и те кара да се усмихваш. Това е докосване, което те кара да чувстваш, че другият се грижи за теб. Опитайте се да обясните на децата, че някой път от доброто докосване боли – например, когато се почиства порязано – но това е добро, защото ще помогне да оздравееш.

Какво е лошо докосване?

Лошо докосване е това, което ти наранява тялото. Например, ако някой те ритне или бутне.

Какво е нежелано докосване?

Нежелано докосване е това, което обикновено е добро, но е нещо, което ти не искаш точно сега. Например, да те въртят във въздуха, обикновено е забавно, но след като си хапнал добре, може да не искаш да го правят.

Какво е сексуално докосване?

Когато го наречете сексуално, става ясно, че е съвършено различен тип докосване и няма да обърка детето, като използвате некоректна терминология. Сексуалното докосване е това, което те кара да се страхуваш, кара те да се тревожиш и да се чувстваш несигурен за някоя част от твоето тяло, която обикновено е покрита, ако носиш бански костюм. И ако бъде помолено да не казва на никого за това докосване, тогаво това е сексуално докосване. Изяснете, че сексуално докосване може да има дори и ако са докосвани през дрехите.

Мислете отвъд „опасния непознат”.

Да съветвате децата никога да не говорят с непознат е добре. Но истината е, че 80-90% от злоупотребата се извършва не от непознати, а от някой, когото детето познава добре и вероятно обича.

Не пазете тайни!

Насилниците на деца почти винаги манипулират децата през тайната. Те казват на децата „Това е нашата тайна. Ти не можеш да кажеш на майка си, защото тя много ще ти се ядоса.” Напомняйте на детето често, че никой възрастен не трябва да иска от него да пази тайна. Това включва и вас. Ако вие пазите тайна с детето си, това ще го обърка по отношение на неправилността да пази тайна с други по-големи от него.

Учете детето си, че всяка тайна, която го кара да се чувства неудобно е лоша тайна и е добре, тя да излезе наяве. Всяка тайна, която го кара да се чувства лошо или тъжно или изплашено е лоша тайна и той трябва да се освободи от нея. Учете детето, че всяка тайна, която то не може да ви каже е лоша тайна. Децата не трябва да спазват обещание, което ги кара да се чувстват зле.
Обяснете на детето каква е разликата между тайна и изненада: Изненадата е нещо, което ще бъде казано по-късно; тайната е нещо, което никога не трябва да казваш.

„Никой не пази една тайна така добре, както едно дете” (Виктор Юго)

Вярвайте на своето дете!

Установете отношения на доверие с вашите деца. Ако постоянно се съмнявате в това, което казват, те може би няма да искат да ви кажат, ако нещо им се случи. Когато им говорите за неправомерното докосване, дайте им да разберат – ясно и категорично – че ще им повярвате и никога няма да се ядосате, когато ви кажат.

Да казваш „НЕ!

От най-ранна възраст учим децата да уважават възрастните и „Прави това, което ти казах!” и вероятно на много малките деца ще им е трудно да направят разлика между правилата, които трябва да следват и тези, които не бива да спазват.

Очевидно има случаи, в които на децата не им е разрешено да казват „не” и тук е трудното и объркващото. Кажете на децата, че те имат правото и трябва да кажат „не”, ако някой иска да докосва вагината, пениса, гърдите – или някоя друга част, която нормално е покрита, ако е облечено с бански костюм.

Признаци на сексуално насилие:

Важно! Помнете, че тези знаци не показват непременно, че детето е насилвано. Това са индикации за възможна злоупотреба, но не са факти. Важно е да имате това предвид, за да не скочите в невалидни и необосновани изводи. Дете, с което е извършена сексуална злоупотреба може  да покаже следните признаци:

Поведенчески промени:

–  прекалено се вкопчва или плаче нетипично, когато се опитате да го оставите само;

– проблеми със съня; не иска да си ляга в леглото; кошмари; страх от тъмното;

– връща се към предишни, по-незрели поведения – суче палеца, нощно напикаване, гушкане на плюшеното мече и пр.
– проблеми в училище – с дисциплината, нарушено внимание, промяна в постиженията и пр.

– страх от конкретен човек или място; самоизолация

– реактивни промени в настроението

– уклончиви отговори, когато им се задават въпрости или загуба на памет.

Здравословни:

– промяна в хранителните навици – яде твърде много/твърде малко; повръщане и др.

– саморазрушително поведение – блъскане на главата, самонараняване, употреба на алкохол, наркотици и пр.
– дискомфорт в областта на гениталите – кървене, зачервяване, секреция и пр.

– упорити инфекции на пикочните пътища

– общи оплаквания – хронично главоболие, спазми в стомаха, зачервено гърло и пр.

– депресия/тревожност/ суицидни мисли.

Неподходящо/неадекватно сексуално развитие/поведение:

 • Прекалено често докосване на гениталите, често мастурбиране и на публично място
 • Неподходящ за възрастта език – сексуално оцветен
 • Страхува се да се съблича или отказ да се съблича за час по физическо възпитание
 • Иницииране на неуместен сексуален контакт с други деца
 • Опити да бъде непривлекателно т.е. спира да се гримира, спира да се мие и пр.

“Molesters Do Not Wear an Ugly Mask. They Wear A Shield of Trust.”
– Patty Rase Hopson

Автор: Светлана Сотирова

Използвани източници:

http://www.pandys.org/articles/protectyourchild.html

http://www.abusewatch.net/res_pedo.php

The Safe Child Book: A Commonsense Approach to Protecting Children and Teaching Children to Protect Themselves by Sherryll Kraizer

Protect Your Child from Sexual Abuse: A Parent’s Guide by Janie Hart-Rossi

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *