Продължете към съдържанието

ДЕПРЕСИЯ

Да бъдеш тъжен или унил не е равносилно на депресия. Депресията е много по-сериозно състояние, което се отразява на живота и нормалното функциониране. Депресията има последствия, както за страдащия, така и за близките и приятелите му. Лекарите наричат това състояние „Депресивно разстройство“ или „Клинична депресия“.

При по-тежки случай, депресията може да доведе до суицидни мисли и/или опити.

Депресията може да засегне всекиго, тя е едно от най-разпространените психични състояния. По последни данни един на всеки 6 човека в света страда от депресия.

Много фактори играят роля в развитието и отключването на депресивен епизод. Според учените, най-голямо значение за това имат химичния дисбаланс в мозъка или промени в мозъчната структура и функция. Отключващите елементи при депресия най-често се свеждат до травматични ситуации, хроничен стрес и начин на живот, но факторите са много и твърде индивидуални. При всички случаи, вероятността за отключване на депресия се повишава в зависимост от това дали в семейството на страдащия има други случаи на депресивни епизоди и разстройства.

Човек може да отключи депресивен епизод във всеки един момент от  своя живот. Най-често, обаче, това се случва още през 20те и 30те години на живота. Един от показателните елементи при развитие на депресивен епизод е наличието на силна тревожност в ранните тийнейджърски години.

Най-често съпътстващите физиологични заболявания на депресивното разстройство са диабет, рак, сърдечни проблеми и Пакринсон.

Специфично при жените е, че рисков период за тях е седмиците след раждане на дете, което се нарича следродилна депресия. В този случай симптомите са почти идентични с тези на депресивен епизод, но причините за отключване са предимно хормонални и физиологични.

Симптоми:

– тъга и понижено настроение за дълъг период от време, чувство на апатия и празнота

– чувство на  безнадеждност, безсилие, песимизъм

– чувство на вина

– тревожност

– раздразнителност

– липса на енергия и непрекъсната умора

– липса на мотивация и невъзможност за концентрация

– невъзможност за взимане на решения

– намалена памет

– липса на интерес към занимания или неща, които преди са доставяли удоволствие

– липса на либидо

– промени в апетита (повишен или намален)

– промени в цикъла или качеството на съня (безсъние или прекомерно спане)

– забавено движение

– суицидни мисли

– физически симптоми

Това са основните симптоми на депресия, но не е задължително човек да изпитва всички тях за да бъде в депресивен епизод. Преживяването на депресия е индивидуално.

Лечение:

Има случаи, в които хората сами опитват да се справят с депресивен епизод и понякога успяват. В повечето случаи, обаче, депресията има нужда от допълнително лечение. В зависимост дали е лека, средна или тежка форма на депресия, може да се наложи приемането на медикаменти. Това се случва след посещение при психиатър, който да оцени състоянието и да предпише медикаментозно лечение, ако има нужда от това.

Другият вариант за лечение са така наречените “talking therapies” или още: психотерапия. В зависимост от индивидуалността на страдащия, може да се работи чрез различни видове терапевтични школи (Когнитивно-Поведенческа, Системна- Фамилна терапия, Психодрама, Позитивна психотерапия и други). Този тип лечение се препоръчва и самостоятелно, в зависимост от силата на депресивните епизоди и състоянието на страдащия.

Най-често, комбинация от медикаменти и психотерапия е най-успешния тип лечение.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *