Продължете към съдържанието

Благодарен съм! Благодаря!- Статия за благодарността

„Джонатан е имал двустранно възпаление на белите дробове. Сякаш нищо повече не можело да му помогне.

Но в някакъв момент той получава озарение – написал на лист хартия едно единствено изречение и го накачил из цялата къща. С методичността на папагал той отново и отново повтарял това изречение, повтаряйки го много пъти, записал го на касета и след това постоянно си го превъртал. Той направил тази фраза част от съществуването си. В резултат Джонатан оздравял… Какво било това изречение? „Благодаря…за всички блага, които имам и за всички блага, които ще получа.”

Джо Витале

БЛАГОДАРНОСТТА Е…?

Благодарността е чувство на признателност за направено добро.

Най-простичкото определение за думата благодарност (съставена от думите „благо” и „дарявам”) е : Чувство на уважение към някого или нещо, на признание на заслугата му за сторено добро, помощ или за добре извършено нещо; признателност.

„Благодарността е най-здравословната от всички човешки емоции. Колкото повече се изразява благодарност за това, което притежаваш, толкова по-вероятно е в бъдеще да се увеличи това, за което да благодариш.” 

Зиг Зиглър

Благодарността е изключително мощен източник на позитивна енергия. Всеки от нас знае, че в живота няма нищо случайно и всичко около нас откликва на нашите мисли, думи и действия. Следователно това, което излъчваш е това, което ще получиш като отговор. Казано по друг начин: „Каквото повикало, такова се обадило.” Да оценяваме стойността на това, което имаме и да сме признателни за него, е ключов елемент от щастието и пълноценния живот.

Всеки от нас има за какво да изрече „Благодаря!” на живота, на себе си, на всичко около него. Има толкова много неща, хора, събития, дарби, за които можем да сме благодарни. Можем всеки ден да отделяме части от минутата, за да изкажем своята признателност. И всекидневно можем да намираме нови и нови неща, за които да изпълваме сърцето си с това прекрасно чувство.

„Често хората ме питат как успявам да бъда щастлив, въпреки че съм без ръце и без крака. Отговарям им набързо, че имам избор. Мога да бъда ядосан, защото нямам крайници, или мога да бъда благодарен, че имам воля и цел. Аз избрах благодарността.” 

Ник Вуйчич

„Бъдете благодарни!”. Но какво всъщност означава това?

Да бъдем благодарни е особено приятно състояние на пълна отвореност към живота и вътрешния ни източник на щастие.

Благодарността като процес представлява съзнателен избор да се насочим към положителна оценка.

„Ако се съсредоточите върху положителното в каквато и да е ситуация, ще усетите как постепенно се изпълвате с благодарност – чувството, което подхранва душата.”

Равин Харолд Кушнер

Благодарността на практика?

Нека си представим, че работите в офис и харесвате само 30% от работата си, без да оценявате останалите 70%. Искате ли това да се промени? Ето как може да стане:

Подредете в списък колкото се може повече неща, които харесвате в работата си. Например: обичате гледката от прозореца на стаята, приготвяте си чудесно кафе с колегите, харесва ви онова удовлетворение, което винаги ви спохожда, когато свършите всичко набелязано за този работен ден, и т.н.

Прочетете списъка- има ли положителни страни, за които не се бяхте замисляли? Опитайте да видите положителните страни на ситуацията, в която се намирате,  да започнете да разпознавате новите перспективи, отварящи се пред вас. След като промените отношението си към работата си през благодарността за всичко, което ви радва в нея, това ще окаже влияние на бъдещия ви професионален опит.

В крайна сметка или ще се увеличи онова, което харесвате, или ще напуснете тази работа, за да намерите по-добра, която ви удовлетворява. И в двата случая ще доведе до промяна, която е предпоставка за развитие.

“БЛАГОДАРНОСТТА – НАЧИН НА ЖИВОТ“:

Колкото по-благодарен си, толкова повече блага получаваш. Под „блага” не говорим само за материалните неща, но и всички хора, места и преживявания, заради които си струва да се живее. Колко прекрасно се чувства човек, когато животът му е изпълнен с любов, радост, здраве и творчество, навсякъде среща зелена светлина и намира места за паркиране? Така е замислен животът ни. Той е щедър и изобилен, но държи да бъде ценен.

Благодарността ни носи още нещо, за което да сме благодарни. Тя засилва изобилието в живота ни. Липсата на благодарност и оплакванията неизменно водят до все по-малко хубави неща в живота. Такъв е законът.

Много от нас са възпитани да виждат само липсващото и да усещат тази липса. Вярваме в оскъдицата и после се чудим защо животът ни е толкова празен. Ако ни изпълва мисълта: „Аз нямам достатъчно и няма да бъда щастлив, докато е така…”, ние поставяме живота си в режим на изчакване. Тогава ние се самопрограмираме да вярваме, че : „Аз нямам и не съм щастлив” и ние получаваме още от същото.

Добре е да бъдем благодарни дори и за получените уроци, защото те са малки съкровища. Когато се поучим от тях, животът ни се променя към по-добро. Така че – все едно дали урокът е внезапно изскочил „проблем” или възможност да видите стар негативен модел в себе си, от който е време да се освободите – радвайте се!

Да изпълваме всеки ден с възможно най-много моменти, в които сме благодарни за всичко хубаво в живота си, означава, че ако хубавото в момента не е много, ще се увеличи. Ако и сега животът ви е изобилен, изобилието ще нарасне. Това е ситуация, в която винаги ще спечелите.

Дневник на благодарността?:

Започнете да си водите дневник на благодарността. Всеки ден записвайте нещо, за което сте благодарни. Всекидневно казвайте на някого колко сте му благодарни за нещо. Благодарете на продавачите, на сервитьорите, на пощальоните, на работодателите и на подчинените си, на приятелите, на близките си и на напълно непознати. Всеки ден си записвайте поне по 5 неща, които са се случили през деня и, за които сте благодарни.

Ето и още няколко „упражнения за благодарност“, които можете да опитате:

– Нагласете аларма на телефона си, която да звъни по няколко пъти на ден и, когато това стане спрете и си припомнете нещо, за което сте благодарни.

– Не скачайте от леглото веднага щом чуете алармата. Останете за минута легнали и си спомнете всички неща, за които сте благодарни в живота си

– Обръщайте внимание на мислите си. Мислите са определящи за настроението ни и, ако мислите ви са изпълнени с благодарност, то животът ви ще е много по-щастлив. Когато усетите прилив на лошо настроение – анализирайте го, разберете какво точно ви разстройва или ви кара да се чувствате зле и направете всичко възможно да го промените.

Силата на благодарността е толкова голяма, че е неделим елемент по пътя към щастието и осъзнатостта.

Автор: Емилия Сотирова- психолог, семеен консултант

Използвана литература:

Благодарността начин на живот, Луиз Хей

Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *