Продължете към съдържанието

БИПОЛЯРНО АФЕКТИВНО РАЗСТРОЙСТВО

Биполярно афективно разстройство е психично състояние, което може да има хроничен или епизодичен характер. Най-често се характеризира с променящи се/редуващи се екстремни епизоди на мания и депресия, поради което може да срещнете негови наименования като манийна депресия или манийно-депресивно разстройство. Интензитетът и промените в настроението са много специфични и могат да са видимо различни при различните хора.

Това състояние засяга основно промени в настроението, енергията, дейността, концентрацията и фокуса. Епизодите на мания и/или депресия могат да продължат със седмици или месеци. В някои случаи може да е налице циклотимия, което представлява рязката и бърза смяна на настроенията и епизодите в рамките на дни.

Според проучвания, биполярното разстройство има силен генетичен характер и е по-вероятно да бъде отключено, ако в семейството има история на заболяването, както и на депресивни епизоди. По-често това състояние може да бъде отключено в тийнейджърска възраст или малко след това. Основно генетични и химични фактори играят роля при развитието на това състояние, например специфично функциониращи мозъчни системи за регулиране на поведението. Начинът на живот, наркотици и хроничен стрес могат да причинят отключването на това състояние.

Биполярно афективно разстройство често съпътства индивида цял живот, въпреки че епизодите на настроението могат да бъдат контролирани чрез лечение.

Симптоми:

Симптоми на мания или хипомания:

– екстремно повишаване на настроението

– раздразнителност и ажитираност

– прескачане на мислите

– понижено желание и нужда от сън

– говорене по различни теми бързо и несвързано

– повишен апетит, либидо 

– чувство, че може да се постигне всичко

– чувство, че човек е недостижим, има власт, има всякакви таланти

Симптоми на депресивните епизоди:

– силно понижено настроение

– чувство за забавеност/тежест

– трудност при концентрация или фокус

– липса на сън или променен цикъл на съня, проблеми със съня

– тревожност

– раздразнителност

– липса на енергия и непрекъсната умора

– липса на мотивация и невъзможност за концентрация

– невъзможност за взимане на решения

– намалена памет

– липса на интерес към занимания или неща, които преди са доставяли удоволствие

– липса на либидо

– промени в апетита (повишен или намален)

– промени в цикъла или качеството на съня (безсъние или прекомерно спане)

– суицидни мисли

– физически симптоми

Лечение:

При това състояние правилното предписание и точно количество на медикаменти е ключово за поддържането на нормални нива на настроението. Това се случва след посещение при психиатър. Обикновено предписаните медикаменти действат като предотвратяват ескалацията на настроението и неговият рязък спад. Този тип медикаменти обикновено се взимат за продължителен период от време.

Психологичното консултиране при това състояние е полезно за възвръщане на контрола над живота на индивида, както и за информация за състоянието, изграждане на различни стратегии за справяне, както и навременното забелязване на ключови отключващи елементи.

Комбинация от медикаменти и консултации е най-оптималният вариант за лечение.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook:https://www.facebook.com/S.O.V.A.psyc..YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd2dYVIA_CY_hoAyNkQ2rLg Instagram: https://www.instagram.com/sova_psy/ Pinterest: https://www.pinterest.com/sovapsy/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/sova… Twitter: https://twitter.com/sovapsycenter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *